Присадиха рамене и ръце за първи път в света

Лекари от френска болница в Лион извършиха първата по рода си трансплантация - на рамене и ръце.

Процедурата е продължила цели 15 часа, а пациентът е 48-годишен исландец, на име Феликс Гретарсон, чиито ръце са били ампутирани на 26-годишна възраст след токов удар.

За да бъде извършена тази уникална трансплантация, са били мобилизирани многобройни медицински специалисти.

В момента състоянието на мъжа е стабилно, съобщиха от болницата. Лекарите обаче все още не са сигурни каква част от подвижността на Феликс ще бъде възвърната. 

"Давайки мъничко на човек, който си няма нищо - това вече е много", заяви водещият хирург Арам Газариан в петък.

"Ако успее да възстанови възможността да свива активно своя лакът, това буквално ще промени живота му", допълва медикът.

На 12-ти януари 1998-а електротехникът Гретарсон работи върху жица с високо напрежение, когато 11 000 волта изгарят ръцете му и го хвърлят на замръзналата земя. Той претърпява множество фрактури и вътрешни наранявания, изпада в 3-месечна кома, в рамките на която хирурзи ампутират и двете му ръце. Подложен е и на няколко други операции, включително трансплантация на черния дроб.

Когато живеещият в Лион Жан-Мишел Дюбернар - лекар, специализирал в трансплантирането на ръце, посещава Рейкявик за конференция, Гретарсон го пита дали е възможно да замени изгубените крайници. Операцията бе неговата "най-голяма мечта" - казва жената на Феликс Силва. Същевременно обаче тя допълва, че не е била наистина необходима, тъй като на съпруга ѝ не му е липсвало абсолютно нищо.

Минават няколко години, докато се намерят подходящите донори. Близо 50 души медицински персонал се ангажират с процедурата и предварителните ѝ подготовки. Общо четири хирургически екипа са участвали по време на операцията, за да се намали времевия преход между донора и реципиента.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини