И 15-годишни заразени със СПИН. Преглед на националния печат

"Труд": Бойко Борисов: Ще строим "Белене", ако ни е изгодно

Усмихнати, в добро настроение и спортно облечени, премиерът Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков публично изгладиха противоречията си за строителството на АЕЦ "Белене". Тримата пристигнаха заедно на мотополигона в Горна Росица край Севлиево, където беше даден старт на кръг от Световния шампионат по мотоциклетизъм.

Още в понеделник ще бъде подписан договор с консултанта на проекта "Белене" - английската банка HSBC. След 2 месеца нейният екип ще каже при какви финансови, икономически и структурни условия може да продължи проектът и какво ще е оскъпяването на първоначалната стойност. Тогава ще се вземе политическото решение.

"Най-важното - каква ще е цената, е нещото, за което министър Трайков винаги говори. АЕЦ "Белене" ще стане успешен проект, ако цената, на която ще се продава токът навън, е изгодна за държавата", обяви премиерът Бойко Борисов.

"Монитор": Три в едно за АЕЦ „Белене"

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заявиха вчера, че нямат различия за проекта АЕЦ „Белене". Тримата демонстрираха единомислието си за бъдещето на централата, след като пристигнаха заедно на откриването на световния шампионат по мотокрос в Севлиево. Те обясниха, че втората АЕЦ ще бъде построена, ако има гаранции, че ще продаваме тока от нея изгодно навън. Това ще стане ясно от анализа на проекта, който ще бъде направен от консултанта HSBC.

Договорът с него ще бъде подписан днес а след два месеца експертите ще дадат отговор за оптималните параметри и финансови, икономически и структурни условия на проекта.

"Стандарт": Хилядарка за ЕГН на Дянков

В България няма невъзможни неща. Срещу хилядарка всеки може да регистрира дори фирма на името на вицепремиера Симеон Дянков или да изтегли кредит за негова сметка. Личните данни се намират лесно в интернет. Там са ЕГН-тата на всички министри и банкови шефове. Най-често източници са Търговският регистър, документи на съдия-изпълнители или протоколи от учредителни събрания.
Мрежата е рай за измамниците. Те сканират ЕГН-та на хора с чисто минало и високи доходи и ги продават срещу 1000 лв. Купувачите обикновено са специалисти във финансовите афери.
В резултат много българи осъмват с източени банкови сметки, продадени апартаменти или с огромни кредити.  Като спешна мярка срещу далаверите с лични данни се предлага от следващата година безплатният достъп до регистъра да бъде само с електронен подпис и цифров сертификат.

"Монитор": Средната заплата става 700 лева

Средната заплата през 2011 г. ще стигне 700 лв, обявиха вчера експертите от Агенцията за икономически анализи и прогнози. През 2012 г. тя вече ще е 780 лв., показват техните разчети Според  данните на националната статистика средното възнаграждение у нас за  2010 г. е било  647 лв. Макар очакваното средно увеличение да не е много голямо, за различните браншове то може да се окаже значително. Само за три месеца доходите на IT специалистите например са скочили с цели 33%, а на хората, заети с научни изследвания, с близо 21%. В края на 2010 г. заплатите в обществения сектор са се увеличили с 6%, а в частния - с 12.7%, показва статистиката.

"Новинар": Огнена стихия изпепели 2000 декара гори край Банско

Над 2000 декара гора бяха изпепелени от огромен пожар в две родопски села, които се намират в община Банско. Огнената стихия засегна иголистен масив в землището на селата Гостун и Осеново. Пожарът избухнал още в събота вечерта, но заради силния вятър бързо се разраснал. В петък и събота в над 22 области на страната бе обявен код жълто, като на места вятърът достигна до 20 метра в секунда. Стихията е унищожила насаждения от бял и черен бор, смърч и ела.

"Труд": И 15-годишни заразени със СПИН

СПИН -ът вече поваля и 15-годишни деца. За първи път у нас в края на миналата година открихме два такива случая, съобщи пред Труд д-р Тонка Върлева, директор на анти-СПИН програмата в България. Двете заразени деца са от ромски произход, имали са връзка. Първо ХИВ вирусът попаднал в организма на момчето, което било наркоман. Няколко пъти то си е слагало инжекции с дрога с употребявана игла и това се оказало фатално. После, правейки секс с приятелката си, заразило и нея.

"Стандарт": Нов президент за Деня на будителите

Името на новия президент ще стане ясно за Деня на будителите - 1 ноември. Вотът "2 в 1" - за държавен глава и за кмет, да бъде на най-ранната възможна дата - неделя, 23 октомври, предложи вчера пред БНР Искра Фидосова от ГЕРБ. По закон президентските избори може да се проведат в периода между 22 октомври и 22 ноември. Ако предложението на управляващата партия бъде прието, това означава, че евентуалните балотажи ще се състоят на 30 октомври - седмица по-късно. Така най-късно на 1 ноември ще е ясен новият ни държавен глава.  
Очаква се точната дата на вота "2 в 1" да бъде обсъдена утре, когато президентът Георги Първанов свиква консултации с шефовете на парламентарните групи за уточняване на членовете на ЦИК.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини