Без катаджии с радар в храстите. Вестниците в събота

"Монитор": Пускат пенсионери срещу скъпите храни

Българските пенсионери да се включат в борбата със спекулата и високите цени на храните. Такава покана отправи вчера към възрастните хора у нас земеделският министър Мирослав Найденов. Идеята е взаимствана от Словения, тамошните старци са следели изкъсо цените през 2007 г., когато страната въведе еврото. Пенсионерските организации са подавали всеки ден информация за най-ниските цени. Подобно занимание едва ли ще затрудни българските  пенсионери, които и сега пазаруват предимно с брошурки за промоции в ръка и така успяват да спестят по някой лев. "Нека да ангажираме за нещо пенсионерите, защото те са най-голямата част от българското общество и са потърпевши", каза още земеделският министър. За наблюдението, което ще правят, пенсионерите няма да получават заплащане, всеки който се включи, ще следи доброволно за злоупотреби с цените.

"24 часа": Без катаджии с радар в храстите

Катаджиите  с радари, които дебнат шофьорите в храстите, изчезват от шосетата у нас до 1 г.
До пролетта на 2012 г. КАТ ще извади напълно от употреба ръчните уреди за установяване на превишена скорост и ще ги замени с модерни радари с камери, съобщи за "24 часа" зам.-шефът на Охранителна полиция комисар Алекси Стратиев.
"Така ще се спре напълно възможността за корупция на пътя, а и модерните заснемащи радари ще ловят напълно безпристрастно всички нарушители, както е навсякъде в Европа", категоричен е комисар Стратиев.
Из страната в момента се използват 340 радара от старите модели, а около 100 са в ремонт.

"Монитор": Ще си търсим дълга от Либия

Преходният национален съвет в Либия е измъчвал българските медици 8 години и случаят е струвал на България близо 60 милиона долара. Рано или късно ние ще питаме за тях. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод дълга на Триполи към София след вчерашното извънредно заседание на ЕС за ситуацията в Либия.

След освобождаването на медиците ни през 2007 г. тогавашният кабинет на Сергей Станишев реши да опрости либийския дълг, като борчът се  прехвърли към фонда за лечение на деца, болни от СПИН в Бенгази.

Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел също е напомнила на съвета какво е правено за българските медици. Според Борисов това, което се случва в Либия, удивително прилича на България през 1989-1990 година.

"24 часа": Опасно! Пращат фалшиви сметки за данъци

Нов опит за измама  са засекли служители от Националната агенция за приходите.

От името на агенцията до някои фирми и граждани са изпратени уведомления за промяна в банковите сметки на администрацията, подпечатани с

фалшив печат. В писмата се описват "новите" банкови сметки на НАП, като клиентите се призовават да започнат да превеждат дължимите данъци и осигурителни вноски по тях.

Ръководството на НАП вече е сезирало за измамата прокуратурата, МВР и ръководството на банката, в която е открита невярната сметка.

Изпращат се и съобщения за измамата до всички електронни адреси на клиенти, налични в информационната й система.

"Стандарт": Втора Хирошима след трус и цунами

Силен тътен, земята и сградите се тресат и огъват, милиони ужасени хора преживяват невиждано от 140 г. земетресение. Спират токът,  транспортът, нарушени са комуникациите... Бедствието хвърля в паника японците, които иначе са свикнали на подобни явления. Следва още по-страшното - унищожителното цунами, което удря североизточните брегове на страната. Градове и промишлени зони избухват в пламъци, атомни електроцентрали аварират и носят ужасяваща заплаха от ядрена катастрофа. Адът върна атомния ужас, който преживя Япония преди 65 г. Тогава
атомни бомби наз Хирошима и Нагасаки убиха стотици хиляди японци и решиха изхода от Втората световна война. Жертвите са най-малко хиляда и стават все повече.

"Стандарт": Барбекюто на Доган падна като мавзолея

Барбекюто и оградата на сараите на Доган рухнаха, но от втория път. Подобно на мавзолея, обявените за незаконни постройки на "Стар

Беловодски път" 56 не паднаха отведнъж. Къртачната машина, която от фирма "Миртел" докараха, се счупи при опита си да разбие дуварите на сарая. След като работниците напразно се мъчеха да я поправят, накрая се наложи до Бояна да бъде докарана нова машина.
"Подкреплението" успя да събори оградата, а после - и постройката на барбекюто. Преди това обаче служител на Доган прилежно събра охранителните камери от зида. Минути след това, бригадата започна ударно да набива темели за нова ограда - на около 2 м от старата.
Временно домът на Доган ще се "охранява" от ламаринени листове, поне докато не бъде вдигнато новото заграждение.

 "Новинар": Токът поскъпва драстично, ако няма АЕЦ „Белене"

Без АЕЦ „Белене" цената на тока ще върви устремно нагоре. Поскъпването няма да е с 18 процента, но увеличението ще е драстично. Това заяви в петък бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй" Йордан Костадинов пред бТВ.

По думите му страната ни се нуждае изключително много от нова ядрена мощност на нормална цена, каквато предлага новата централа. Той обясни, че в САЩ се строи централа със същата мощност като „Белене", но цената й е 26 млрд. долара. Проектът за втора атомна централа у нас е на стойност около 6 млрд. евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини