Нова следа за произхода на инките

Откриването на 9 гроба в Перу, които датират от епохата на културата уари, предхождаща появата на испанските конкистадори в района, може да хвърли нова светлина върху могъществото на империята на инките, съобщи Ройтерс.

Въз основа на гробовете в южния район Куско може да се заключи, че културата уари, която е процъфтявала в Перуанските Анди между 700 и 1200 г. след Христа, вероятно е държала под контрола си райони, в които империята на инките по-късно е стигнала до разцвет, заяви перуанският министър на културата Хуан Осио Акуня.

Инките са изградили най-голямата империя в Новия свят между 1400 и 1532 г. сл. Христа.

Когато испанските конкистадори завладели територията им, инките били принудени да търсят убежище в джунглата в района Вилкабамба в Куско, където са намерени гробовете. 9-те гроба свидетелстват, че представители на културата уари също са живели в джунглата във Вилкабамба и вероятно са вдъхновили политическата структура на империята на инките.

Тленните останки от мъж със знатно потекло, който носи сребърен нагръдник, са най-ценната част от находката.

Археолозите кръстили мъжа Повелителят от Вилка по примера на Повелителят от Сипан - добре съхранената мумия от 3 век, открита в северната част на Перу през 1987 г.

Това вероятно е най-важната находка от откриването на Мачу Пикчу, смятат експерти.

Перу се готви през юли да чества 100-годишнината от откриването на Мачу Пикчу. Йейлският университет миналата година се съгласи да върне на Перу хиляди артефакти, взети от обекта в началото на 20 в.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини