Откриха една от най-старите звезди във вселената

Всеки път когато открием звезда, формирала се след Големия взрив, се оказва, че тя се намира далеч отвъд видимата част от вселената. Но сега астрономи забелязаха нещо ново: звезда на около 13.5 милиарда светлинни години, в нашата галактика Млечен път.

Наречена е 2MASS J18082002–5104378 B и може да се окаже една от най-старите звезди във вселената.

Издава я металното и съдържание. В ранните години на вселената не е имало метали. Те се зародили в сърцата на първото поколение звезди, само за да бъдат освободени по-късно в пространството след смъртта им.

Този материал по-късно участвал в образуването на нови звезди, като всяко следващо поколение било все по-богато и по-богато на метали. Колкото по-млада е звездата, толкова повече метали съдържа. Слънцето е близо 100 000 поколения след Големия взрив.

2MASS J18082002–5104378 B се отличава с най-ниското съдържание на метали от всички открити до момента звезди – едва 10% от металността на Земята. Откритието може да означава, че звездния диск в нашата галактика е много по-стар от първоначално сочените 8-10 милиарда години.

При това звездата е малка – едва 10% от масата на слънцето.

“Никога не сме откривали звезда с толкова малка маса, съставена от толкова малко метали”, казва астрофизикът Андрю Кейси от Университета Монаш в Австралия.

“Откритието демонстрира, че първите звезди във вселената невинаги са били масивни, и че не е задължително да са загинали отдавна. Възможно е древните звезди, да са се образували от малко количество материал, което означава, че тези реликви от времето след Големия Взрив може да съществуват и до днес. Това променя представата ни за формирането на звезди в ранните етапи на вселената”.

Малките размери на 2MASS J18082002–5104378 B са причината тя да остане незабелязана толкова дълго, макар да се намира в Млечния път. Звездата е изключително бледа.

Тя била забелязана, само защото си има бинарен спътник. Когато астрономите проучвали другата звезда, те забелязали и бледото движение на 2MASS J18082002–5104378 B.

Спектроскопски анализи разкрили рекордно ниското съдържание на метали, а анализи на орбитата и, че принадлежи към галактиката Млечен път.

Откритието подлага на съмнение битуващата представа, за това как изглеждат много старите звезди. Не всички са огромни, отдалечени и отдавна мъртви – представа, споделяна от учените в края на 90-те.

Всъщност, според изчисленията, една малка звезда би могла да оцелее трилиони години.

“Големите звезди живеят бързо и умират млади, по-малките – да кажем с 20% по-малките от слънцето, лесно могат да доживеят до 13 милиарда години”, казва Кейси.

Млечният път съдържа и други древни звезди, като червения гигант HE 1523-0901 и мистериозната звезда Метусела, чиято възраст е пресметната на 14.5 милиарда години (което противоречи на възрастта на вселената, но идеята не е напълно безумна).

От гледна точка на размери и съдържание на метали, 2MASS J18082002–5104378 B ги превъзхожда. Съставът и е много по-близо до материала, изпълвал вселената точно след Големия взрив.

И тъй като тя е малка, бледа и трудно забележима, е възможно някъде там да има множество дори още по-малки, бледи и бедни на метали звезди. Търсенето трябва да продължи.

Източник: sciencealert.com


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини