Откриха една от най-старите звезди във вселената

Всеки път когато открием звезда, формирала се след Големия взрив, се оказва, че тя се намира далеч отвъд видимата част от вселената. Но сега астрономи забелязаха нещо ново: звезда на около 13.5 милиарда светлинни години, в нашата галактика Млечен път.

Наречена е 2MASS J18082002–5104378 B и може да се окаже една от най-старите звезди във вселената.

Издава я металното и съдържание. В ранните години на вселената не е имало метали. Те се зародили в сърцата на първото поколение звезди, само за да бъдат освободени по-късно в пространството след смъртта им.

Този материал по-късно участвал в образуването на нови звезди, като всяко следващо поколение било все по-богато и по-богато на метали. Колкото по-млада е звездата, толкова повече метали съдържа. Слънцето е близо 100 000 поколения след Големия взрив.

2MASS J18082002–5104378 B се отличава с най-ниското съдържание на метали от всички открити до момента звезди – едва 10% от металността на Земята. Откритието може да означава, че звездния диск в нашата галактика е много по-стар от първоначално сочените 8-10 милиарда години.

При това звездата е малка – едва 10% от масата на слънцето.

“Никога не сме откривали звезда с толкова малка маса, съставена от толкова малко метали”, казва астрофизикът Андрю Кейси от Университета Монаш в Австралия.

“Откритието демонстрира, че първите звезди във вселената невинаги са били масивни, и че не е задължително да са загинали отдавна. Възможно е древните звезди, да са се образували от малко количество материал, което означава, че тези реликви от времето след Големия Взрив може да съществуват и до днес. Това променя представата ни за формирането на звезди в ранните етапи на вселената”.

Малките размери на 2MASS J18082002–5104378 B са причината тя да остане незабелязана толкова дълго, макар да се намира в Млечния път. Звездата е изключително бледа.

Тя била забелязана, само защото си има бинарен спътник. Когато астрономите проучвали другата звезда, те забелязали и бледото движение на 2MASS J18082002–5104378 B.

Спектроскопски анализи разкрили рекордно ниското съдържание на метали, а анализи на орбитата и, че принадлежи към галактиката Млечен път.

Откритието подлага на съмнение битуващата представа, за това как изглеждат много старите звезди. Не всички са огромни, отдалечени и отдавна мъртви – представа, споделяна от учените в края на 90-те.

Всъщност, според изчисленията, една малка звезда би могла да оцелее трилиони години.

“Големите звезди живеят бързо и умират млади, по-малките – да кажем с 20% по-малките от слънцето, лесно могат да доживеят до 13 милиарда години”, казва Кейси.

Млечният път съдържа и други древни звезди, като червения гигант HE 1523-0901 и мистериозната звезда Метусела, чиято възраст е пресметната на 14.5 милиарда години (което противоречи на възрастта на вселената, но идеята не е напълно безумна).

От гледна точка на размери и съдържание на метали, 2MASS J18082002–5104378 B ги превъзхожда. Съставът и е много по-близо до материала, изпълвал вселената точно след Големия взрив.

И тъй като тя е малка, бледа и трудно забележима, е възможно някъде там да има множество дори още по-малки, бледи и бедни на метали звезди. Търсенето трябва да продължи.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини