Откриха една от най-старите звезди във вселената

Всеки път когато открием звезда, формирала се след Големия взрив, се оказва, че тя се намира далеч отвъд видимата част от вселената. Но сега астрономи забелязаха нещо ново: звезда на около 13.5 милиарда светлинни години, в нашата галактика Млечен път.

Наречена е 2MASS J18082002–5104378 B и може да се окаже една от най-старите звезди във вселената.

Издава я металното и съдържание. В ранните години на вселената не е имало метали. Те се зародили в сърцата на първото поколение звезди, само за да бъдат освободени по-късно в пространството след смъртта им.

Този материал по-късно участвал в образуването на нови звезди, като всяко следващо поколение било все по-богато и по-богато на метали. Колкото по-млада е звездата, толкова повече метали съдържа. Слънцето е близо 100 000 поколения след Големия взрив.

2MASS J18082002–5104378 B се отличава с най-ниското съдържание на метали от всички открити до момента звезди – едва 10% от металността на Земята. Откритието може да означава, че звездния диск в нашата галактика е много по-стар от първоначално сочените 8-10 милиарда години.

При това звездата е малка – едва 10% от масата на слънцето.

“Никога не сме откривали звезда с толкова малка маса, съставена от толкова малко метали”, казва астрофизикът Андрю Кейси от Университета Монаш в Австралия.

“Откритието демонстрира, че първите звезди във вселената невинаги са били масивни, и че не е задължително да са загинали отдавна. Възможно е древните звезди, да са се образували от малко количество материал, което означава, че тези реликви от времето след Големия Взрив може да съществуват и до днес. Това променя представата ни за формирането на звезди в ранните етапи на вселената”.

Малките размери на 2MASS J18082002–5104378 B са причината тя да остане незабелязана толкова дълго, макар да се намира в Млечния път. Звездата е изключително бледа.

Тя била забелязана, само защото си има бинарен спътник. Когато астрономите проучвали другата звезда, те забелязали и бледото движение на 2MASS J18082002–5104378 B.

Спектроскопски анализи разкрили рекордно ниското съдържание на метали, а анализи на орбитата и, че принадлежи към галактиката Млечен път.

Откритието подлага на съмнение битуващата представа, за това как изглеждат много старите звезди. Не всички са огромни, отдалечени и отдавна мъртви – представа, споделяна от учените в края на 90-те.

Всъщност, според изчисленията, една малка звезда би могла да оцелее трилиони години.

“Големите звезди живеят бързо и умират млади, по-малките – да кажем с 20% по-малките от слънцето, лесно могат да доживеят до 13 милиарда години”, казва Кейси.

Млечният път съдържа и други древни звезди, като червения гигант HE 1523-0901 и мистериозната звезда Метусела, чиято възраст е пресметната на 14.5 милиарда години (което противоречи на възрастта на вселената, но идеята не е напълно безумна).

От гледна точка на размери и съдържание на метали, 2MASS J18082002–5104378 B ги превъзхожда. Съставът и е много по-близо до материала, изпълвал вселената точно след Големия взрив.

И тъй като тя е малка, бледа и трудно забележима, е възможно някъде там да има множество дори още по-малки, бледи и бедни на метали звезди. Търсенето трябва да продължи.

Източник: sciencealert.com


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
15.10.2019
Последни новини