Космически прах от микровълнова фурна ни помага да разберем произхода на звездите и планетите

Британски учени доказаха, че е възможно да се използва обикновена микровълнова фурна за производството на космически прах.

Като първия твърд материал, образувал се в ранните етапи на звездните системи, космическият прах е ключов, що се отнася до опитите ни да разберем произхода на звездите, планетите и дори самия живот.

Макар проби от космически прах да се пристигали на Земята под формата на междупланетарни частици, кометен прах и меторити, те рядко са представителни.

Свойствата на този материал биха могли да се изследват или чрез астрономически наблюдения, или чрез изпитвания със симулирани частици в лабораторни условия.

Създаването на космически прах на Земята обаче е скъп, сложен и продължителен процес.

Съставът на космическия прах не е добре разбран и в момента няма как да се вземат проби за анализ.

Производството на проби аналози в микровълновата би могло да хвърли светлина върху ранните етапи от развитието на слънчевата система.

Учените използвали метод за производство на твърди материали от малки материали – процес известен като зол гел.

Зол гелът започва с консистенция, подобна на крем за ръце – материалът трябва да бъде изсушен, за да се получат проби от прах.

Съхненето на зол гела е продължителен процес, който би могъл да отнеме около 24 часа.

Сред другите пречки е желязото, което тук на Земята образува ръжда.

Макар да имаме доказателства за наличието на желязо в звездите и планетите, той липсва в междузвездното пространство - така нареченият проблем с липсващото желязо.

Едно от възможните обяснения е, че желязото съществува като наночастици. Сред другите е, че желязото е “заключено” в силикатни минерали, в твърде ниски концентрации, за да повлияе на спектралните свойства на изглеждащия като чист магнезиев силикатен прах.

Прахообразуващите зол гелове биха могли да съдържат желязо, но за това са нужни специални изсушаващи условия, с помощта на вакуум – процес който отнема още повече време.

За да ускорят процеса на сушене, учените прибегнали да обикновена микровълнова фурна.

Уредът бил използван за сушене на зол гел с и без желязо в състава. Резултатът бил сравнен със същия гел изсушен в обикновена въздушна фурна и вакуумна пещ.

В рамките на изследването екипът се концентрирал върху производството на магнезиево-железни силикати – подобни на прашинките в атмосферата около червените гиганти.

Според изследователите микровълновата фурна е отличен, евтин и бърз метод, на който са му нужни само 10 минути да произведе проби на космически прах от зол гелове.

Учените смятат, че подходът би могъл да намери и други приложения, като производството на наноматериали.

Сега учените ще използват метода, за да произведат космически прах с различен състав.

Всяка проба подобрява още повече разбирането ни за космическия прах и за това как са се образували планетарните системи.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини