Български студенти спечелиха наградата Green Design за 2011

Design Against the Elements, "Дизайн срещу елементите" ,  е международен конкурс за устойчива на бедствия архитектура. Елементите са тайфуни, земетресения, наводнения, а заданието на конкурса е изработване на дизайн за жилища за бедните (до 8000 долара на апартамент за 4 души от 32 до 36 кв. м), които да са устойчиви на бедствени ситуации. Стотици архитектурни решения от цял свят постъпват всяка година, за да помагат на бедните населения в страните, най-силно засегнати от климатичните промени.

Стефан Ванков е студент по архитектура и градоустройство в университета в Щутгарт.  В тандем с 21-годишния Никола Енчев, който е трета година в Welsh School of Architecture, Cardiff University във Великобритания, разработват спечелилия наградата за зелен дизайн проект. 

Два основни материала – бамбук и бетон, са използвани в проекта. Бамбукът е един от най-разпространените и евтини екологично чисти материали в Азия. Използван е шестоъгълник като основна геометрична единица. На жилищно ниво това създава усещането за простор, а в мащаба на градоустройството е идеално решение за неравния хълмист терен. Всеки апартамент е с оптимална ориентация – интериорът е винаги предпазен от слънцето. Шестоъгълната геометрия е много по-устойчива на земетресения от правоъгълната в структурно отношение.

Наградата си сънародниците ни са спечелили в раздела за студенти. Престижният конкурс има раздел за професионалисти, където могат да бъдат видени изключителни решения.  Design Against the Elements  се провежда с подкрепата на National Geographic.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини