Всяка десета българка е насилвана сексуално

Между 10 и 18 процента от пълнолетните жени в България или между 100 и 120 000 са били обект на сексуално насилие, показва проучване на "Алфа рисърч".
Данните бяха представени от изпълнителния директор на "Алфа Рисърч" Геновева Петрова на кръгла маса на тема "Жени - жертви на сексуални престъпления", съобщи "Фокус".

Изследването, което обхваща само пълнолетни жени в страната, има за цел да види доколко сексуалното насилие се приема като проблем от обществото, както и какви мерки трябва да се предприемат.

По думите на Геновева Петрова проблемът съществува, но не получава достатъчно публичност. Според нея има необходимост да се говори за този проблем и рисковете от него. Проучването показва, че 54 процента от жените в страната смятат, че сексуалното насилие е сериозен проблем. Геновева Петрова допълни, че жените не трябва да се притесняват да споделят, че са станали жертви.

В България все още сексуалното насилие се свързва с формите на физическо посегателство – изнасилване или опит за изнасилване, трафик на жени и домашно насилие. Йерархията на формите възпроизвеждат до голяма степен самите случаи на сексуално насилие.

Проучването сочи, че 71 процента от жените са станали обект на насилие в дома, 54 на сто в работата и почти толкова на публично място, съобщи БТА. В 80 на сто от случаите човекът, упражнил насилие, е бил познат на жертвата. На въпроса "как ще постъпите, ако станете жертва или свидетел на сексуално престъпление" почти 70 на сто от запитаните отговарят, че ще съобщят в полицията, 40 на сто ще се обадят на гореща телефонна линия, а 30 на сто ще се обърнат към най-близките си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини