Компютрите на тотото изпушиха. Вестниците в неделя

„24 часа": Компютрите на тотото изпушиха

Бавената с години модернизация на тотото затруднява изключително работата при големи тиражи, обясни изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов. "Всеки час имам поне 10 сигнала за проблеми с терминалите. Техниците ни минаха на денонощен режим на работа", съобщи той. Тегленето на тиража с втория в историята джакпот от 6 млн. лв. е днес от 20,30 ч. В момента се пишат изискванията за новите терминали. Те ще бъдат внесени, когато се приемат промените в закона за хазарта, който трябва да разреши играта онлайн и с есемеси.

"Нашите изчисления остават, че ще са необходими между 12 и 15 милиона. Но подобна система, каквато има в цял свят, ще реши всички проблеми. Първо, ще се играе до последния момент и не трябва да се затварят пунктовете. Приходите ще се следят в реално време от нас и НАП. Ще има безкасово плащане, като така ще спрем, от една страна, крадците, а от друга, няма да има непотърсени печалби, защото, като си регистриран, парите ще ти идват по банковата сметка", обясни Дамян Дамянов.

Дамянов благодари за намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов за допълнителна охрана на пунктовете.

Хиляди полицаи обикалят край всички пунктове в страната заради оперативни сигнали, че бандити ще пробват да ограбят оборота. Мерките бяха допълнително засилени още преди 5 дни след неуспешния опит за обир, извършен във вторник вечерта в пункт на тотото в столичния кв. Кремиковци. Там двама маскирани с автомати нахлули в обекта около 19 часа. Те обаче си тръгнали с празни ръце, защото служителката им казала, че инкасовият автомобил е прибрал парите минути преди нападението. Денонощната охрана на над 1000 тотопункта била разпоредена от главния секретар на МВР Калин Георгиев.

 

„24 часа": Светльо Витков: 40 години не стигат, 40 см - също

Преди броени дни обаятелният вокалист размирник Светльо Витков  закръгли 40-те под знака на Водолея. И въпреки че бунтарските години са останали назад във времето, авторът на "Скакауец" и днес се слави като непримирим дивак. Феновете му винаги са набутани в поредното бясно пого, а той - в поредния медиен скандал.

Миналата година Витков оваканти мястото на водещ в токшоуто "Точно така", което се излъчваше по PRO.BG. Това отново предизвика злите езици.

"Аз отлетях от предаването като гълъбица." Може би не ставам за водещ и нямам място в телевизията. Не обичам някой да ми хвърля думи в устата и да стоя зад чужди идеи", обяснява днес.

В момента певецът е волна птичка. Пише музика и стихове, а това определено прави най-добре. Няма да го видим отново в ефир или поне до момента, в който не си направи собствено шоу.

Новият албум на групата на Витков Svetlio and the Legends, който е втори поред в дискографията им, ще излезе съвсем скоро. Той носи звучното име IBAN, което обаче няма нищо общо с банковите термини. "Чете се на пловдивски", казва авторът. Тавата ще съдържа между 11 и 13 парчета като "Боли ме гъзъ", "Усмихнат", "Първа кръв", "ЧМР" (или Чалга Метал Рок) и още няколко "гавъра". Според критиците, които вече са ги чули, в този албум вокалистът се завръща към ранното творчество на култовия "Хиподил".

 

„Труд": Отварят дома на Ванга в Рупите

За първи път след смъртта на пророчицата Ванга  държавна комисия отвори къщичката в Рупите, където тя приживе приемаше хората.

Тричленка начело със зам. областния управител Бисер Михайлов и в присъствието на Иван Драмов, председател на фондация "Ванга", влязоха в дома на пророчицата за оглед на инвентарните номера и почистване. Туристи помислиха, че къщата е вече отворена и се затичаха към входа. Но с разочарование разбраха, че това не е така.

Държавната комисия за първи път направи изключение и пусна журналисти да снимат къщичката. В нея всичко е запазено така, както е било след кончината на Ванга.

По закачалките още стоят костюмите, с които се е обличала по официални поводи и е ходела на църква. Стоят и кокетните лачени чантички,модерни за онова време. По леглата навсякъде са наредени детски кукли, на които пророчицата много се е радвала. В стаичката, където тя приемаше, е леглото, на което Ванга прекара последните си години. Тя бе болна от рак и не искаше това да се разчува. Но дълбоко в себе си таеше надежда, че може и да се намери лек. С такава надежда през 1996 г. тя прие човека скенер - руснака Грабовой, който по онова време твърдеше, че лекува рак. Екип на "Труд" тогава бе допуснат до срещата, на която Ванга го развенча като шмекер и го прогони.

 

„Труд": Кристалина Георгиева: Много страни ни завиждат

"Нашият външен дълг е нисък - 15% от БВП. Много страни ни завиждат за това. Макар че има за какво да се тревожим - в повишаването на безработицата, нивото й е по средата в Европа", заяви българската еврокомисарка Кристалина Георгиева, която представи вчера в парламента годишната работна програма на Европейската комисия.

"Знаем, че в нашата страна има дефицит на доверие на гражданите към властта, на властта едни към други - разбира се, че трябва да се борим с него, трябва да излезем от това минало", посочи Георгиева.

 

„Стандарт": В мола: Акция "Тото"

Истерията за джакпота в тотото запали чергата и на моловете. Търговските центрове масово подават заявки за откриване на тото пунктове, разкри пред "Стандарт" директорът на Българския спортен тотализатор Иво Тонев.

"Има много желаещи да отворят частни пунктове, особено активни са големите търговски центрове. Засега обаче темата не е на дневен ред, не сме обсъждали подробности", уточни Тонев.

Възможността за процентна печалба от приходите превърна продаването на фишове от частници в хит у нас. Първият такъв пункт отвори врати на столичната улица "Иван Асен II", а практиката е букмейкърите от този вид да работят през нощта, когато има натрупани големи пари.

Вторият в историята джакпот от 6 092 000 лева, който се разиграва днес, увеличи още повече заявките за частни тото пунктове.

„Стандарт": Созопол иска в ЮНЕСКО

Архитектурно-историческият резерват "Старинен Созопол" и островите Св. Иван и Св. Кирик и Юлита да бъдат обявени за обекти на световното културно наследство. Общината заедно с фондация "Созопол" вече е направила заявка пред Министерството на културата за преминаване на тези обекти под егидата на ЮНЕСКО. Новината съобщи доц. Цоня Дражева, директор на регионалния бургаски музей, която е в екипа, подготвил документите за влизането на Созопол в престижния списък. Археоложката е и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван, където на 28 юли миналата година бяха открити мощи на Кръстителя.

Мощите на св. Йоан Кръстител категорично отреждат първото място на малкия остров Св. Иван и Созопол в класацията за чудесата на България, която в. "Стандарт" организира. Това е мнението не само на местните жители, но и на общинските власти. Същата теза пламенно отстояват и водещите български археолози. Те са убедени, че нищо друго не може да се сравнява по значимост и святост с находката на остров Св. Иван. От старта на кампанията на в. "Стандарт" край морето буквално ври и кипи. Страстите на юг от Бургас са нажежени до максимум. Макар че от началото на надпреварата са минали само 4 дни, хората от региона вече са организирали роднини и приятели от цяла България да ги подкрепят в битката. Созополци призоваха чрез медиите в гласуването да се включат и хилядите туристи, които това лято дойдоха на поклонение пред мощите на Кръстителя.

Междувременно в малката църква "Св. Георги", където е изложена светинята, продължават да пристигат вярващи от близо и далеч. Дори и в най-мразовитите зимни дни автобусите с поклонници не секват. Заради нестихващия интерес храмът е отворен за посетители през цялата зима, дори в почивните дни.

„Монитор": 1000 официални милионери у нас

Над 1000 официални милионери живеят у нас, показват данните на Националната агенция по приходите. Само за миналата година тези хора са натрупали по над 500 бона като физически лица. Това са официално декларираните от тях облагаеми или необлагаеми доходи пред данъчните за миналата година.

Милионерите са били селектирани от данъчните, за да бъдат включени в списъка на богаташите, които ще бъдат обслужвани от специализирано звено в НАП. Това съобщи за „Монитор" шефът на агенцията Красимир Стефанов. От близо месец се работи по идеята данъчните да са в помощ на милионерите и да ги консултират кога и колко налози дължат на хазната. Така ще се облекчи работата на агенцията, а и ще се подобри данъчната дисциплина на богаташите, които своевременно ще декларират и внасят задълженията си към държавата. Освен това звеното ще изпълнява и консултантска дейност, която ще е в помощ на тузарите.

Данъчните ще обясняват на милионерите какви законови опции имат за намаляване на дължимите налози и така ще се внасят повече пари в хазната. Един от вариантите е богаташите да дарят част от печалбата си за фонда за лечение на деца в чужбина и така да платят данъци върху по-малко приходи.

„Време е хората да разберат, че всеки, който е коректен към хазната, може да очаква партньорско отношение от наша страна. Данъчните не възприемат богатите като престъпници. Просто казваме, че всеки е длъжен да си плаща налозите", обясни още Стефанов.

„Монитор": Известяват ни с SMS за бедствия

Системата за SMS известяването при бедствия и аварии ще бъде готова до месец. Това съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Кратки съобщения ще бъдат изпращани към абонатите от трите мобилни оператора при опасност от големи аварии. Есемесът ще съдържа препоръки какво да направят хората. Идеята е да бъдат известени навреме и да могат да реагират адекватно.

Столична община ще избере 266 доброволци, които да помагат при реакция при бедствия и аварии, съобщи още столичният кмет, след като се срещна с еврокомисаря по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. За сформиране на доброволческото звено има решение на общинския съвет. Според Фандъкова обаче най-големият проблем е, че доброволци няма. „Около 23% от населението на ЕС се включват в такива акции, при нас това не е толкова развито", коментира тя. „Според решението на СОС ние можем да плащаме на тези хора до две средни работни заплати, когато те бъдат мобилизирани", обясни зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров. Той обаче също подчерта, че желаещи засега няма.

„Монитор": Янето блъфира с оставка

Яне Янев подаде оставка като лидер на РЗС. Същото направи и заместникът му Атанас Семов, съобщиха от централата на партията вчера.

Янев няма намерение да подава оставка, само блъфира, за да може да спечели на своя страна колебаещите се членове на партийното ръководство и да получи доверието им отново в неделя, когато ще се избира нов Национален съвет на партията. Това коментираха обаче малко по-късно вчера членове на легитимното ръководство, което Яне не признава, но съдът все още не е освободил.

„Докато не видя решение на управителния съвет, че са освободени, не вярвам", категоричен бе пред „Монитор" един от създателите на РЗС - Атанас Железчев. Преди няколко дни той, независимият депутат и бивш организационен секретар на партията Тодор Великов и още четирима от ръководството поискаха Яне Янев и адвокатът му Емил Василев.

„Капитал": Пустинни бури

Кое обединява арабските държави повече от всичко друго? Не, не е петролът, нито омразата към Израел. Сред 22-те членки на Арабската лига има и много богати, и много бедни държави; такива с много конфликти като Йемен и Ирак, и такива, които никога не са били във война, като Саудитска Арабия. Да се намери общ знаменател за толкова многолика група, която се простира от Атлантическия до Индийския океан, през Африка до Близкия изток, е трудно. Едно нещо обаче сплотява тези държави повече от всичко останало: от 22-те само три са отчасти функциониращи демокрации, като една от тях е окупираната Палестина, а другите две са Ливан и Ирак.

Арабският свят не е привърженик на политическата свобода и никога не е бил. Там, където има династии, те са несменяеми, а там, където начело има политици, ситуацията е дори по-трагична. Хосни Мубарак с неговите 30 години на власт е надживял двама саудитски крале. Суданецът Омар ал Башир управлява 21 години, Али Салех в Йемен също има три десетилетия на власт, а рекордьор е Муамар Кадафи в Либия със своите над 40. Башар Асад пък преди десет години наследи баща си Хафез начело на Сирия - династично прехвърляне, което е цел и на останалите авторитарни управници наоколо.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини