Касим Дал пусна кърваво писмо срещу Доган. Преглед на националния печат

„24 часа": 2 г. затвор, ако не върнеш сам отнета книжка

Две години затвор за шофьори, които не върнат книжката си в КАТ и са изгубили всичките си точки. Тази идея ще обсъждат на съвещание в края на месеца ДАИ и МВР, съобщи зам.-шефът на КАТ -София, Тенчо Тенчев. Преди крайната мярка ще има глоби от 300 до 1000 лв. Сега заради дупка в нормативната уредба пътните полицаи не могат да отнемат книжка дори ако шофьорът е останал без точки. Грози го само глоба от 10 лв.

Според новата идея след отнемане на 39-те точки автоматично системата ще вижда, че нарушителят вече е без книжка. Така, дори да не я е върнал, при следващо нарушение трябва да се налага глоба от 300 лв., после - 600, а при трето - 1000 лв.

Така вече ще има правното основание такъв шофьор да отива на съд, каза Тенчев. Досега трябваше първо книжката да се върне и тогава, ако водачът бъде хванат да кара, да отиде на съд. Преди дни прострелян таксиметров шофьор се оказа, че има 128 отнети точки и 62 акта и продължава да си работи, въпреки че от 2009 г. свидетелството му е обявено за отнето.

 

„24 часа": Не може вие да мълчите, а аз сам да водя битка на 10 фронта

Не може вие да мълчите, а аз да водя битка на 10 фронта едновременно. С тези думи премиерът Бойко Борисов скастрил депутатите си във вторник вечерта.

Управляващата група и правителството се събраха на изнесено тайно заседание в станцията на социалното министерство в Кремиковци. Телефоните на всички бяха изключени, а портите към станцията не само бяха заключени, но и се пазеха зорко както от кола на МВР, така и от НСО, увери се екип на "24 часа".

Няма нищо тайно, просто се събрахме за старта на сесията, а и с колегата Емил Димитров да почерпим за рожден ден, обясни Красимир Велчев. Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ единствен се престраши да вдигне телефон на журналистите и се съгласи да излезе и говори с тях въпреки студа.

Той обясни, че сбирката може да се приема и като стягане на редиците в ГЕРБ, защото се стиковала работата между депутатите и министрите. Не може ГЕРБ да има успехи, ако не сме един екип, каза Велчев.

Депутати вчера обаче бяха най-впечатлени от думите на Борисов. Той ги призовал да са по-смели и агресивни в изказванията си, да не се притесняват, че може да сбъркат.

"Силни сте, можещи сте, подбирали сме ви, затова не се дръжте като уплашени. Не може всеки ден аз да излизам и да воювам, а вие да мълчите", размахал пръст на депутатите той. И поискал да са по-адекватни в реакциите си, да не оставят Мая Манолова да се вихри и никой да не й отговаря. Особено остър Борисов бил към онези 16 от ГЕРБ, които не са взели думата нито веднъж и в парламента. 1,5 г. е достатъчно време да добиете опит, трябва да сте по-активни, поискал той.

 

„Труд": 400 лв. глоба за стара винетка на стъклото

Шофьор на лек автомобил, който е залепил на предното стъкло винетка с изтекъл срок, ще бъде глобяван с 400 лева, реши вчера правителството, като прие поправки в Закона за движението по пътищата.

Досегашната санкция бе едва 100 лв. Глобата ще важи и за шофьори, които са залепили "невалиден винетен стикер".

Масово шофьорите у нас не отлепят старите си винетки, защото се махат доста трудно. Така предните стъкла обикновено са окичени със стикери от няколко предишни години. В този случай водачите могат да бъдат глобени, дори ако имат и валидна лепенка на стъклото редом до старите, гласи законът. Четири пъти скачат глобите за стари винетки, поставени и на камионите и автобусите.

Микробусите с 8 места без това на водача досега биваха санкционирани с 200 лева, но вече сумата става 800 лева.

Най-солени глоби ще броят шофьорите на товарни камиони с над 2 оси, които карат със стари винетки на стъклото. Досега те трябваше да плащат 1000 лв., а сега глобата им скача на 4000 лв. Кабинетът регламентира още мерки срещу измамите с винетни стикери - шофьорите вече ще изписват на ръка регистрационния номер на колата върху винетката, преди да я залепят на стъклото.

Митничарите по сухопътните граници вече ще продават винетни стикери на чужденците, които ще могат да бъдат заплащани и в евро. Така преминаващите шофьори няма да бъдат принуждавани да купуват левове от банкови офиси и чейнджбюра по ГКПП, които обикновено поддържат неизгодни курсове за валутна обмяна.

 

„Труд": С фотошоп ти вземат къщата

Представете си, че някой позвъни изневиделица на вратата на собственото ви жилище и ви връчи заповед да го напуснете. И че животът ви след това се превръща в съдебен трилър без край. Кошмар!

И по-лошо даже. Това е мрачната действителност, която мъчи от 2 години насам едно софийско семейство - д-р Мариан Гешев и съпругата му Светослава. Разказахме за техните неволи в броя на "Труд" от 16 декември м.г.

Една жена с две фалшиви записи на заповеди променя битието на съпрузите дотам, че д-р Гешев казва: "Тя направо ми открадна живота! Друг живот живеем с жена ми сега, оня, в който вярвахме в хората, вече го няма".

Семейство Гешеви не е единственото, попаднало в престъпна схема, при която с лъжливи записи на заповед се отнемат апартаменти. Този вид измама беляза "бум" у нас в края на 90-те години, но се шири и днес.

"Разчитаме на правосъдието да ни измъкне от престъпните комбинации на измамницата. Ние сигурно не сме единствените, ужилени по тоя начин" - сподели д-р Гешев пред "Труд". В неговия разказ разпознаха патилата си и други измамени със записи на заповеди.

На мода е нова схема за източване на банкови сметки чрез фалшифициране с компютър на подписи върху записи на заповед. Измамници се възползват от новостите в Гражданско-процесуалния кодекс от 2008 г., с които иначе се цели по-бързо уреждане на вземания от неизрядни длъжници. Но те се оказват и удобни инструменти за новата престъпна схема, признаха пред "Труд" съдии и прокурори от Софийски районен съд и прокуратура.

 

„Стандарт": Касим Дал разтресе ДПС с кърваво писмо срещу Доган

Касим Дал и Ахмед Доган вече са върли душмани. С "кърваво писмо" до структурите на ДПС някогашната дясна ръка на Сокола хвърли оставка от ръководството и взриви партията.

"Каузата ДПС" отстъпи място на материалното обогатяване, разкри Дал.

И шамароса Сокола: "Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки, е най-лошото, което можеше да се случи на ДПС. Бавно и полека се превръщаме в мъжки секретарки".

Ответният удар от хората на Доган не закъсня. Камен Костадинов обвини съпартиеца си в "подмолна дейност", "организиране на паралелни структури" и "накърнено честолюбие".

Нямам намерение да разцепвам партията, нито да правя алтернативна формация, контрира Дал.

Той остава член на централния съвет и депутат от ДПС.

 

„Стандарт": Хотелиерите до стената

Родните хотелиери са изправени до стената. Собствениците на туристически обекти масово закъсват с обслужването на кредитите. Докато през последната година съдия-изпълнителите разпродаваха заради дългове към банките предимно малки семейни хотели, сега дойде ред и на луксозните 4 и 5 звезди. Секторът, който изкарва между 12 и 15% от БВП, е изправен пред масов фалит, алармираха хотелиери пред "Стандарт". Професионалните организации вече са решили да поискат среща с Асоциацията на банките, за да помолят за глътка въздух. "Искаме да свалят лихвите по заемите и да ни дадат гратисен период", обясняват от бранша. Банките също нямат интерес да станат собственици на хотелите, защото трудно ще ги продадат. Засега и двете страни са заели изчаквателна позиция, но ситуацията може да се опише като параграф 22. Собствениците масово не обслужват кредитите си, но мълчат от срам и за да не всяват паника на пазара. Банките пък се чудят какво да правят с непродаваемите сгради, защото нямат капацитет и опит да управляват подобен бизнес.

Увеличените разходи също тормозят хотелиерите. Те скачат с над 30% заради нови налози, изчисляват техните счетоводители. Вместо курортна такса, през тази година ще се плаща на общините туристически данък в размер от 20 ст. до 3 лв. на легло. Сумата, която ще прибират общините, ще нарасне близо 5 пъти. Туристическият бизнес в Смолян и Пампорово вече скочи срещу новия налог, който от 1 февруари влиза в сила. На работна среща общината е предложила разценки от 1 лев на нощувка в Пампорово, 60 ст. за хотелите в града и курортните ядра край Смолян "Райковски ливади" и "Смолянски езера".

„Монитор": Депутат получава „Верту", олеква с 800 лв. месечно

Заплатите на депутати, които се правят на ощипани и не декларират, че са получили подаръци на стойност над 100 лв., ще се стопяват с до 35%, равняващи се понастоящем на близо 800 лв. Драстичната мярка е залегнала в прясно изготвен от парламентаристи от ГЕРБ проект на закон за етично поведение на народния представител, с който се сдоби „Монитор". Текстовете в него са разписани по заръка на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, на чието бюро отлежават в момента. В края на миналата година тя взе присърце идеята да се изготвят дисциплиниращи норми, които да направят по-прозрачни действията на законотворците. Парламентарната шефка се ангажира с приемането на такива текстове след скандала с депутатите, които в работно време се втурнаха да получават телефони „Верту" за по 6 бона.

Попадналите в журналистическия капан тогава избраници не стига, че не получиха обещаните им телефони, но и представителите от ГЕРБ бяха порязани с половин заплата заради прегрешението им. С част от парите по-късно беше организирано коледно тържество за деца, лишени от родителски грижи във правителствената ВИП зала на софийското летище.

Етичните правила в проектозакона, върху който най-усърдно е работила шефката на комисията по европейските въпроси в НС Моника Панайотова, са заимствани от депутатски норми за поведение, които вече са приложени в държави, като Великобритания, Полша, Холандия, Малта, Канада и САЩ.

„Монитор": Комисията за контрол на ДАНС подхваща Яне за записите

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще разследва Яне Янев заради изнесените от него записи на телефонни разговори между Ваньо Танов, Искра Фидосова и Менда Стоянова. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Иван Петров. Казусът ще бъде разгледан още днес на първото заседание на комисията за тази година.

Първите данни, които имаме, са че записите са манипулирани, обясни Петров пред „Монитор". Той е говорил още в понеделник вечерта с вътрешния министър  Цветан Цветанов и е поискал от него съдействие. По думите на Петров, ако се докаже, че става дума за манипулации и инсинуации от страна на лидера на РЗС, то той попада по най-строгите членове на Наказателния кодекс.

„Заплашен е конституционният ред и държавността", поясни Петров.

Междувременно стана ясно, че партията на Янев се е отказала от намерението си в петък да излъчи записите, с които разполага, както беше обявено преди няколко дни.

Софийската градска прокуратура не е искала подслушването на телефона на шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, съобщи междувременно ръководителят на държавното обвинение в столицата Николай Кокинов.

 

„Монитор": 100% компенсация на загубите заради шапа

На 100% ще бъдат компенсирани стопаните на умъртвените заради шап животни в бургаското село Кости. Това съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на правителството. Съгласно европейския регламент обезщетението е до 60 на сто, но има вариант, който позволява изключение.

В този случай отпуснатите средства може да покрият всички загуби на фермерите. Министър Найденов вече е разговарял с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и потребителите Джон Дали да ни бъде осигурен пълният размер на средствата. Въпреки това кабинетът е решил вчера, ако парите не дойдат от Европейската комисия, да бъдат дадени от националния бюджет. Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър да се осигурят необходимите средства.

Фермерите от Кости, което засега е единственото селище, в което е открит шап, ще получат пълни обезщетения и пари за пропуснатите ползи за периода на карантината.

Помощта ще започне да се раздава след като животните бъдат умъртвени, уточни Мирослав Найденов. Предстои да бъдат унищожени 250 овце и кози, 80 свине и 200 крави и биволи. За тях ще бъдат дадени 300 000 лева. Сумата ще достигне 1 млн. лева с допълнителните разходи. При цена на една крава 1000 лева освен тези пари стопанинът ще получи и по още 300 лева за всеки месец пропуснати приходи. Така общата сума става 1900 лева за едър рогат добитък.

 

„Дневник": ДПС пред драматичен избор

Касим Дал постави ДПС на кръстопът и пред драматичен избор - да предпочете неговата линия или да остане с Ахмед Доган, но в изолация. Единственият политик в партията, чието влияние наблюдатели съизмерват с това на несменяемия лидер, вчера напусна оперативното ръководство.

Заедно с оставката си от Централното оперативно бюро (ЦОБ), Дал изпрати и обръщение до местните структури с остри критики лично към Доган, когото смята отговорен за изчезването на "каузата ДПС" и заместването й с лични каузи за бързо материално обогатяване.

Макар първо да изразиха изненада от новината, от оперативното ръководство на партията побързаха да заподозрат Дал, че подмолно иска да прави паралелни организации. "Отдавна вървяха приказки, че Касим Дал обикаля по структурите, обявява как ще създава нови паралелни партийни структури и търси хора, които са недоволни. Но аз до този момент смятах, че са слухове и интриги. Оказва се, че може би не съм бил съвсем прав", беше първият коментар на говорителя Камен Костадинов.

"Искам до вас да достигне ясното послание, че тези и всички мои бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията", обръща се Касим Дал към хората из страната. Заявява също, че никога не е имал и няма амбиции към лидерското място.

 

„Сега": За 1 година има 52% ръст на следенето и подслушването

В разгара на скандала с изтеклите подслушани разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, който разтресе държавата, от Софийската градска прокуратура (СГП) обявиха, че за година поисканите специални разузнавателни средства са се увеличили с 52%. През 2010 г. само тази прокуратура, която е най-голямата в страната, е поискала от съда 2214 пъти използване на СРС, което прави по 6-7 дневно. Година по-рано исканията са били 1459, обяви градският прокурор Николай Кокинов.

Право да искат използване на специални разузнавателни средства имат МВР, ДАНС, Военна информация и Военна полиция, Националната разузнавателна служба. За използването им наблюдаващият прокурор подава писмено мотивирано искане до съда.

"От една страна, увеличението е притеснително, тъй като се разчита основно на този вид доказателства, но от друга, като цяло има повече дела, затова е логично да се искат и повече СРС-та", коментира Кокинов. Той свърза ръста на СРС-тата и с активността на МВР в последната година.

Въпреки големия скок в исканията на спецразузнавателни средства обаче няма промяна в дела на тези, които влизат в съда като веществени доказателства. През 2009 г. те са били 311 (21.3%), а м.г. - 507, което прави 22%.

Съдът отказва разрешение за подслушване, следене или друго СРС в около 1% от случаите. Кокинов не обвърза това със слаб съдебен контрол, а с прецизността на прокурорските искания. Преди дни правосъдният министър Маргарита Попова, която бе висш прокурор, преди да влезе в правителството, обясни, че съдебният контрол често е формален, а отказите - рядкост. Съдии признават, че няма как да контролират например дали някой телефонен номер, за който се иска подслушване, наистина е на дадено лице.

 

„Дума": Забраняват граждани да продават скрап

Търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали ще се извършва само със сертификат за произход и сключен писмен договор. Това предвиждат промените в Закона за управление на отпадъците, приет от Министерския съвет вчера. Текстовете предвиждат въвеждането на пълна забрана физически лица да продават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер. С тези промени се цели да се овладеят увеличаващите се по брой и стойност кражби. Сертификати за произход и договор ще се изисква при всякакъв вид и размер кабели и електропроводници, елементи от жп вагони и локомотиви, жп релси, осигурителни системи и части към тях, пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление, паметници на културата или части от тях. Освен това пунктовете за скрап ще бъдат преместени от жилищните квартали в индустриалните зони. Пунктовете за търговия със скрап в страната трябва да останат около 200-300, заяви Цветан Цветанов пред журналисти вчера. В монета те са около 2300.

Увеличават се драстично и санкциите за кражба на метали с предлагани промени в Наказателния кодекс. За търговска дейност с метални отпадъци без лиценз или в нарушение на лиценза в момента наказанието е до пет години лишаване от свобода и глоба от 1000 лв. до 20 хил. лв. Предложението е наказанието да стане от една до пет години затвор и глоба от 5000 лв. до 100 000 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини