Похарчихме 450 млн. лв. за Коледа. Преглед на националния печат

„24 часа": Борисов пусна писмо на Първанов да върне 33 посланици

Как ще се развие сагата с дипломатите, чиито имена бяха обявени от комисията по досиетата като сътрудници на комунистическата Държавна сигурност, ще е ясно още първите дни на новата година. Малко преди да замине за Бразилия, премиерът Бойко Борисов подписа и изпрати на президента Георги Първанов предложението за укази, с които да бъдат отзовани 33-ма български посланици. Според решението на правителството имената са общо 35, но двама от тях са генерални консули и не е нужна санкцията на държавния глава, за да бъдат върнати. От обявените от комисията хора с досиета 88 дипломати са действащи, а от тях 55 в момента са на задграничен мандат.

Защо правителството е взело решение само за 35 имена, засега не е ясно. Така или иначе на процедурата е даден ход. От Външно уточниха, че тези, които не са посланици, а временно управляващи или консули, ще получат "честитките" за отзоваване още от 1 януари. Тъй като някои от тях се водят материално отговорни лица, ще им е нужно време, за да сдадат поста. Но във всеки случай тяхната съдба е решена.

По-интересен е казусът с посланиците, за които е нужен подписът на президента. Това може да се превърне в причина за началото на студена война между "Дондуков" 2 и МВнР, такава, каквато не е имало и през 90-те години на миналия век, когато шеф на дипломацията бе Георги Пирински от БСП, а президент - демократът Желю Желев.

Сега обаче войната, колкото и жестока да е, няма да продължи повече от 8-9 месеца, защото мандатът на Първанов изтича. Той трябва да реши дали да подпише указите за отзоваването на посланиците, или не. В случай че откаже, външният министър Николай Младенов има няколко варианта. Единият е да извика тези, които си е набелязал, в София за консултации. И тези консултации да продължат по-дълго от обичайното.

На практика това би означавало преустановяване на изплащането на валутните заплати на посланиците. Защото, когато са в България, те не вземат командировъчни. Посолствата ни ще останат с временно управляващи, докато новизбраният президент не издаде нови укази. Ръководството на Министерството на външните работи е абсолютно решено да прибегне и до такъв по-груб вариант, ако Първанов се опъва, коментираха от кабинета на Николай Младенов.

 

„24 часа": МБМД: Доверието към Цветанов спада, но пак е първи

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се ползва с най-голямо доверие сред членовете на кабинета през м. декември. Това сочат резултатите от проучване на МБМД, съобщи агенция „Фокус".

За декември 2010 г. доверие към Цветанов декларират 43 % от анкетираните; за сравнение обаче към декември 2009 г. доверие към него са имали 61 %.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е на второ място по доверие - 35 %, колкото е имал и миналата година.

Външният министър Николай Младенов има доверието на 31 % от анкетираните, а през 2009 г. то е било 37 %.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов има 29 % и е сред членовете на кабинета, които регистрират най-малък спад. Миналата година доверие му гласуват 32 %.

Образувателният министър Сергей Игнатов има доверието на 24 % от анкетираните, а през 2009 г. е имал 27 %.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков - 24 % доверие срещу 32 % през 2009-а.

Вече бившият член на кабинета Божидар Димитров - 24 % срещу 40 % през декември 2009-а г.

Министърът на спорта Свилен Нейков - 23 % през декември 2010 г. срещу 41 % миналата година.

Военният министър Аню Ангелов се ползва с доверието на 23 % от анкетираните. През февруари 2010 г., когато зае поста, е имали 30 %.

Министърът на финансите Симеон Дянков се ползва с доверието на 20 % от анкетираните през декември 2010-а, година по-рано то е било 40 %.

Социалният министър Тотю Младенов има доверието също на 20 % от анкетираните, миналата година е имал доверието на 31 %.

 

„Труд": Най-скъпият имот - 2571 евро на кв./м

Най-скъпото продадено жилище през 2010 г. е в курорта "Слънчев ден". Руснак плати 450 000 евро за ваканционен апартамент с площ 175 квадрата. Цената излиза 2571 евро на кв. метър.

Това показват данните на една от най-големите посреднически компании за имоти - "Адрес".

Цената на "слънчевия" апартамент впечатлява на фона на нивата от 1000-1500 евро на квадрат, колкото се продават топжилищата в София и Варна.

Най-скъпите имоти вече са далеч под върха от 2007-2008 г. Тогава апартамент на елитната улица "Московска" в София бе спазарен за 7000 евро на квадрат. Рекорд, който едва ли скоро ще бъде надминат.

 

„Труд": МБМД: ГЕРБ печели вота за президент, опозицията дреме

Премиерът Бойко Борисов е политикът с най-високо доверие у нас. 44% от българите признават, че му вярват най-много. Това сочи проучване на МБМД, проведено от 11 до 17 декември 2010 г.

Доверието в Борисов обаче е намаляло с цели 19 пункта в сравнение с миналия декември, когато 63 на сто от хората са го посочили за лидер на доверието им. Рейтингът на президента Георги Първанов също отбелязва чувствителен спад. Така от 48% доверие през 2009 г. сега е заковал на 32%. Срив има и при шефката на парламента Цецка Цачева - от 38% на 19%. Столичната кметица Йорданка Фандъкова и лидерът на БСП Сергей Станишев запазват стабилно доверие - съответно 31% и 16%. Почти двойно падат рейтингите на Ахмед Доган от 11% на 6% и на Волен Сидеров - от 18% на 10%.Относително стабилни са Мартин Димитров, Иван Костов и Яне Янев - 12%, 10% и 10 %.

 

„Стандарт": Бойко дели ложа с Хилари

Бойко ще бъде в една ложа с Хилари Клинтън. Българският премиер и държавният секретар на Щатите ще гледат заедно клетвата на Дилма Русеф от ВИП трибуната в зала "Одисей Гимараеш" в Националния конгрес на Бразилия.

Церемонията събира лидери от цял свят. Европейският съюз ще бъде представен единствено от Борисов. Той ще прочете приветствие от името на Стария континент. Специалната задача му е поставена от председателя на ЕС Херман ван Ромпой. Копие от Панагюрското златно съкровище ще подари Борисов на първата жена президент на Бразилия. Тя е с български корен и ще бъде изненадана още с подробно родословно дърво на дедите си.

Заедно с премиера за Бразилия вчера заминаха и министрите на външните работи Николай Младенов и на транспорта Александър Цветков.

„Стандарт": ЧНГ в Банско за 200 лева

Истински щурм на офертите в последната минута направиха нашенци дни преди Нова година. Десетки българи се уредиха с почивка на Банско за 200 лева, след като англичани отказаха стаите си в последната минута. "Всеки седми англичанин в хотела ни отказа почивката си заради болест и част от стаите останаха свободни. Пуснахме ги в интернет с 20 и 30% отстъпка от цената и за час ги напълнихме отново", похвали се хотелиер в Банско и допълни: "Така цената от 350 лева пада на 200, но и аз съм доволен, че ще имам клиенти, а те също, защото ще платят по-малко".

Туроператорите пък съобщиха, че т. нар. оферти last minute стават все по-търсени у нас. "За повечето от тези предложения не са платени депозити и ако клиентите не ги откажат поне 3 дни преди датата на резервацията, плащат неустойка в размер на една нощувка", обясниха още от родните агенции.

„Монитор": Похарчихме 450 млн. лв. за Коледа

По коледните празници българите са похарчили около 450 млн. лева за храна и подаръци под елхата. Това сочи проучване на „Монитор" из търгов-ските мрежи, четири дни преди края на 2010 г. За новогодишните тържества се очаква харчовете да са по-малки, защото по-голямата част от даровете вече са раздадени. Всеки трети нашенец е закътал през годината едва 30 лева за подаръци, а една четвърт от хората са похарчили до 100 лева за близките си. Съвсем малко развързаха кесиите си, за да купят за повече от двеста лева. Парите, дадени за храна около Рождество, са повече от средствата, заделени за вещи.

„Монитор": Глобяват чистачите на София с 60 бона

Столична община няма да плати на почистващите фирми 60 хил. лв. заради пропуски в работата им в понеделник, съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Чистачът на район „Надежда" ­ „АЕС-Х-РТК-Батпел", ще отнесе най-голямата глоба - 33 бона. Според кмета машините на фирмата са излезли да чистят по-късно и с това не са спазили поетото в договора задължение. Преди настъпването на зимния сезон Фандъкова заяви, че общината няма да плаща за свършената през деня работа, ако фирмите не са почистили дори 5% от полагащата им се площ.

„Монитор": Безплатна зимна пързалка за деца в София

Безплатна за столичните ученици и деца от детските градини ще е ледената пързалка на мястото на бившия мавзолей до градинката на Народния театър. Това каза мениджърът на съоръжението Иво Кръстев при официалното откриване вчера. Зимната атракция е с площ 600 кв. метра и ще работи до март. 5 лева е входът за граждани, а 4 лева струва наемането на чифт кънки.

„Дневник": Консорциум с "Трейс" взе "железопътната "Тракия"

Консорциумът между българските компании "Трейс" и "СК-13" и италианската GCF беше определен за победител в търга за модернизацията на жп отсечката от Пловдив до Бургас. Офертата на трите компании е с най-ниска цена - 380 млн. лв.

"Спестени са 110 млн. лв. за рехабилитацията на железопътната линия", каза във вторник министърът на транспорта Александър Цветков, тъй като толкова е разликата между най-ниските оферти от проведените две процедури. Първата беше прекратена по настояване на Брюксел след сигнали за нередности.

Така спечелените от "Трейс" търгове - самостоятелно или в съдружие, през тази година надхвърлиха 550 млн. лв. Компанията освен това строи и две отсечки от столичното метро за 360 млн. лв., спечелени в общинския търг през 2008 г.

„Сега": Невзетият през 2010 г. отпуск няма да може да се ползва

Всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа. Това скандално тълкуване на закона е публикувано на сайта на социалното министерство в рубриката "Въпроси и отговори". Изостаналите почивки няма да могат да се ползват, дори работодателят да е съгласен да ги даде, пишат от социалното министерство.

Губят се дори 10-те дни, които Кодексът на труда позволява да се отлагат по производствени причини. За да се прехвърлят за следваща година, служителят първо трябва да си ги поиска, а работодателят да му ги откаже писмено по въпросните производствени причини. Но и те няма да могат да се ползват. Така единственото, което може да се запази за бъдещо ползване, са дните, останали заради ползване през годината на друг отпуск - за трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г. Ако по друга причина на хората са им останали неползвани почивки, те могат само да получат обезщетение за тях при прекратяване на трудовите правоотношения, и то ако дните не са погасени по давност. От 2010 г. всеки ден останал отпуск "гори" 2 години след годината, за която се полага. Пазят се и старите отпуски от 2009 г. назад.

 

„Дума": 60 000 семейства не си плащат парното

Между 50 000 и 60 000 домакинства в столицата не си плащат сметките за парно. Това съобщи вчера директорът на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов. По думите му редовните абонати са 270 000. Столичното дружество завежда дела срещу неизрядните платци, натрупали сметки над 3000 лева, допълни още той. Шефът на столичното парно обаче каза, че когато приключат делата срещу по-големите длъжници, ще заведат дела и срещу хората със сметки под 3 хиляди.

Цветанов обаче се оплака, че дружеството не можело да реагира на кражбите на топлинна енергия, които ощетявали всички лоялни абонати. Интересуват ни кражбите на парно, но ние не разполагаме със СРС-та, за да разберам кой и как го прави, коментира Цветанов. Заради това шефът на "Топлофикация" препоръча проблемът да бъдел уреден междусъседски.

Цветанов обясни и по-високите сметки за парно с по-ниските температури през ноември. По неговите думи среднодневната температура за ноември 2010 г. е била 2,9 градуса по-ниска от ноември 2009 г. Това принуждавало парното да впрегва повече ресурси и заради това сметките скочили.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини