Google загатна за революция в търсенето

Интернет гигантът Google планира да направи така, че в бъдеще не потребителите да търсят информация, а информацията сама да намира потребителите. Това е новата философия на най-голямата търсеща машина в уеб пространството, която бе разкрита по време на конференция LeWeb 2010 в Париж, допълва technews.

Идеята се състои в това информацията да се доставя на потребителите, казва Мариса Майер, вицепрезидент на Google по продуктите за търсене, цитирана от techcrunch.com. Революцията в търсещия механизъм ще се осъществява постепенно.

Наскоро Google пусна мигновено търсене, при което потребителите с браузъри IE, Firefox, Chrome и Safari могат да виждат резултатите от търсене в момента на въвеждане на заявките. Следващ етап ще бъде автоматичното предоставяне на релевантно съдържание пряко по време на сърфирането в уеб. В случая, необходимата на потребителя информация ще се показва в отделен прозорец, без да прекъсва основния процес.

Google работи по технология за предугаждане на потребностите от информация и за потребителите на мобилни телефони. Те ще могат, например, да получават актуално меню, веднага щом влязат в ресторанта, преди още да са заели маса. Подобна функционалност е достъпна и в момента, но все още не е унифицирана и не се ползва масово.

По-рано тази година изпълнителният директор на Google Ерик Шмид също подхвърли идеята, че в един прекрасен ден търсачката ще стане автономна. Тя ще анализира историята на потребителя в уеб, неговите предпочитания и текущо място, за да предугади заявките за информация.

Според анализатори, макар и описваните от Google технологии да приличат на разкази от научната фантастика, те са и най-вероятното направление, в което ще се развиват платформите за търсене в интернет.

Представете си, че се намирате в друг град, пътувате с кола и си мислите за обяд. И ето, вашият телефон, сякаш четейки мисли, ви предлага добър ресторант зад близкия ъгъл, за който има множество положителни отзиви от други посетители. Така анализатор от Forrester Research описва бъдещото автономно и проактивно търсене. В случая, входните параметри ще са текущото време, типичното време за хранене и текущите координати на потребителя.

Подобни възможности ще започнат да се появяват след около пет години, прогнозират анализатори от Enderle Group. Освен по-голямо удобство обаче услугите от този род ще поставят и редица въпроси за информационната сигурност. Много хора, например, не харесват това, че роботи четат писмата им в Gmail и записват историята на посетените сайтове. Автономното търсене ще изостри още повече подобни проблеми.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини