Съдиите с нагли заплати. Преглед на националния печат

"Сега": "Уикилийкс" разконспирира и шпионските игри на САЩ в София

Правителството на САЩ е събирало изключително подробна информация за недъзите на България и за нейния елит чрез дипломати и неправителствени служители. Това показва шифрограма на Държавния департамент до американското посолство в София, публикувана вчера на сайта "Уикилийкс". Премиерът и президентът не пожелаха да коментират документа, а външното ни министерство осъди оповестяването му като вредно и незаконно.

Шифрограмата, която е засекретена за 35 години до 2034 г., е изпратена от Вашингтон на 16 юни 2009 г. - малко преди последните парламентарни избори и предстояща среща на държавния секретар Хилари Клинтън с българския външен министър Ивайло Калфин. В нея се изисква да се събират всякакви лични данни, включително и "биометрична информация за настоящите и новопоявяващите се лидери и съветници".

"Труд": Хилъри: В България ровете яко за корупция

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън се е подписала на 16 юни 2009 г. под директива за оценка на политическата уязвимост, личностните качества, финансовото състояние и здравето на действащите и предстоящите да дойдат на власт български лидери.

Това стана ясно късно в неделя от разкрити от "Уикилийкс" секретни американски дипломатически документи. До снощи интернет сайтът бе пуснал 243 от общо 251 287 грами от американски посолства в света до Вашингтон и директиви на Държавния департамент до тях.

Отнасящият се до България документ носи гриф "Секретно - без достъп за чужденци". Той е подписан 20 дни преди парламентарните избори у нас, след които тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС сдаде властта на ГЕРБ.

"Новинар": "Бг мулета" точат евросметки

Хакери точат банкови сметки в Европа с помощта на "бг мулета". Това стана ясно от думите на Явор Колев, шеф на звеното за борба срещу компютърните престъпления в ГДБОП по време на конференция за информационната сигурност. Източването на сметките ставало с помощта на сертификатите за интернет банкиране, с които киберпрестъпниците лесно се сдобивали. Парите веднага били прехвърляни по сметки на „мулето".

То пък от своя страна тегли сумата и веднага я трансферира към сметки в трети страни - най-често в държави от ОНД. "Мулетата" прехвърлят парите чрез компаниите за бързи преводи като Western Union и MoneyGram, обясни схемата Колев. Кандидатите се набирали чрез сайтовете за работа, като обикновено в обявата пише, че ще извършват посредническа дейност.

"Стандарт": Съдиите с нагли заплати


Коледните заплати ще останат блян за повечето българи. Но не и за съдии и прокурори. Тях ги чакат бонуси от сърце според заслугите. Това стана ясно след вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет. 13-а заплата ще зарадва и съдиите, които оправдаха лидера на ДПС Ахмед Доган, бившия министър Николай Цонев и култовите бизнесмени от Дупница Братя Галеви.
Единствено на сухо ще останат магистратите с наказания, като тези от списъка на лобиста Красьо Черния. Парите няма да бъдат раздадени поравно. Шефовете на съдилища и прокуратури ще решат кого и с колко да наградят. Таванът е още една заплата отгоре. Средно във ВСС се разписват срещу 2650 лева. Това означава, че по празниците топмагистратите ще се облажат с над 5 бона. 

"24 часа": Съдия със свой рибарник в римско селище

Съдия от Великотърновския окръжен съд е собственик на рибарник на метри от римските паметници в Никополис ад Иструм. Евгени Пачиков си е купил микроязовир в зона Б на археологическия резерват. На входа на древноримското селище пък бизнесмен, близък до кмета на Велико Търново, арендува близо 70 дка водна площ върху антични пещи, показа проверка на "24 часа".

Преди дни заместник-министърът на културата Тодор Чобанов разкри скандално, че терени от резервата са преминали в частни ръце и това може да спъне проект за милиони.

За водното ранчо на магистрата Пачиков, където има каравани и спусната бариера, се разказват легенди в близкото село Никюп. Предупреждение за зли кучета и отровни змии пази обекта на съдията. 

"Труд": Шестима моряци изчезнаха в Черно море

Шестима моряци изчезнаха в ледените води на Черно море край нос Емине. Близо до българския бряг се сблъскаха холандският танкер "Алесандро ДП" и товарният кораб "Карим 1", плаващ под флага на Сиера Леоне с 10 души екипаж (9 сирийци и египтянин). Вторият морски съд потънал за минути, а само четирима от моряците бяха спасени.

Министерството на транспорта сформира спасителен щаб. В операцията за издирване на бедстващите моряци веднага след катастрофата се включили холандският танкер и два търговски кораба, намиращи се в района. По-късно на мястото са пристигнали 3 бързи катера на Гранична полиция и един на Изпълнителна агенция "Морска администрация". В морето няма петролен разлив.

"Монитор": Отиде си Андрей Баташов

Движеше се бавно по "Раковски" - като крал, след когото върви процесия. Не се озърташе, понеже знаеше, че погледите на всички са втренчени в него. Баташов беше господарят на тази улица, наричана от журналисти "българският Бродуей". Към момента няма друг наш актьор, който повече от 17 години да взема душите на публиката с един и същ моноспектакъл. А Баташов го правеше - премиерата на неговия "Секс, наркотици и рокендрол" в Театър 199 по пиесата на Ерик Богожиян беше през пролетта на 1993-та. В тази далечна година представлението на Снежина Танковска му донесе наградата "Иван Димов" за най-добър млад актьор. Тогава Андрей още нямаше двайсет и осем, но вече беше любимец на публиката. Особено на по-нежната й част.

Днес движението на "Раковски" отново ще минава под знака на Баташов. Защото във фоайето на Народния театър - другата сцена, която помни стъпките на актьора, от 10,30 часа е поклонението пред саркофага му. Актьорът почина вчера сутринта във Военномедицинска академия. През последните дни името и снимката му не слязоха от медиите. За съжаление интересът беше към болестта, а не към ролите му. През цялото време на бляскавата си кариера Баташов не събра толкова медийно внимание, както през двайсетте дни, в които лекарите се бореха за живота му. А това е нелицеприятна диагноза за обществото ни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини