10 жени, които промениха интернет

В последно време съоснователят на Facebook Марк Зукърбърг е в полето на медийния интерес. Дали нарасналото вълнение около 26-годишния милиардер се дължи на The Social Network ("Социалната мрежа") – наскоро появил се филм, разказващ за създаването на Facebook, или пък на направеното от него дарение в размер от 100 милиона щатски долара на държавните училищата в град Нюарк (щата Ню Джърси), славата на Марк не може да се отрече.

Наред с други интернет знаменитости като Лари Пейдж и Сергей Брин – (основатели на Google), Чад Хърли и Стив Чен (основатели на Youtube) и Джеф Безос (основател на Amazon), Зукърбърг е член на отбран клуб за мъже, променили историята на мрежата със своите постижения и успехи.

А някога чували ли сте за Катерина Фейк, Рашми Сина или Мена Тот? Те не са в светлината на прожекторите като своите колеги-мъже, но правят невероятни нововъведения в последно време. По-долу са изброени 10-те жени-знаменитости в интернет и как те спомагат за по-успешната ни работа в мрежата.

Катерина Флейк – съосновател на Flickr и Hunch :

Във времето на социалните мрежи популярният сайт за снимки Flickr предлага на своите потребители да качват онлайн оригинални авторски творби, да коментират и комуникират един с друг. Флейк получава много награди за предприемаческия си нюх и е обявена за една от 100-те най-влиятелни личности за 2006 година от списание Time.

Илейн Уери – съосновател на Meebo:

Заедно с двама колеги от университета в Станфорд, Уери създава Meebo – програма за бързи съобщения, която поддържа и обединява в едно различни IM (instant messages) услуги - Yahoo! Messenger, Google Talk, AIM, Windows Live Messenger и др. С близо 1,5 милиона потребители ежедневно, Nielsen Ratings обявяват програмата за най-бързо развиващата се в Северна Америка.

Мариса Майер, вицепрезидент на Search Product и User Experience в Google:

Тази дама е един от основните 20 сътрудници и първата жена – инженер, наета във фирмата на Google. В момента Майер отговаря за определяне на готовността за ползване на няколко Google услуги. Тя се смята за главен участник, стоящ зад успеха на Gmail, iGoogle и Google Maps и е най-младата жена, успяла да влезе в класацията на списание Fortune за „50-те най-могъщи жени в света”.

Лиса Стоун, съосновател на BlogHer:

С над 25 хиляди индивидуални блога, BlogHer е място за женската общност в мрежата. Големината и разнообразието на форума предлагат уникално място за споделяне на информация и обмен на идеи между дамите.

Тина Браун, съосновател на Daily Beast:

Стартирал през 2008 година, сайтът пръв въвежда идеята за новини, базирани, както на оригинални журналистически текстове, така и на непотвърдени истории, разпределени по равно. По време на втората си година работа Daily Beast е класиран от списание Time за един от 5-те най-популярни новинарски и информационни сайтове.

Мена Трот, съосновател на Moveable Type:

В своята спалня през 2001 година Трот и съпругът й създават Moveable Type – система за публикуване. Използвайки зараждащия се огромен интерес към блоговете, Moveable Type позволява на потребителите да създават различни типове и формати блогове. Така променят начина и възможностите да изразяват на хората онлайн. Списание PC определя личността на Трот през 2004 за една от "Хора на годината".

Дина Каплън, съосновател на blip.tv:

Blip.tv е като Мека за независимите шоу-създатели. Представлява уеб платформа, която позволява на продуценти да споделят и разпространяват своите авторски предавания. Blip.tv се определят като следващо поколение телевизия и дели рекламните приходи по равно с продуцентите.

Рашми Сина, CEO и съосновател на SlideShare:

Революция в споделянето на информация в интернет предлага SlideShare – най-големият презентационен сайт. Стартирал през 2006 година, той бил единствен за времето си, който предлагал създаване на място и ъплоуд на слайд презентации в мрежата, като ги прави достъпни по всяко време и място.

Джина Трапани, основател и редактор на Lifehacker:

Трапани била първият блогър и редактор за софтуеър и технологии в сайта за период от девет месеца. Под нейна редакция (2005-2009), Lifehacker бил номиниран за "Блог на десетилетието" от Adweek, a Fast Company определя Трапани за една от най-влиятелните жени в технологиите през 2009.

Ариана Хъфингтон, съосновател на Huffington Post:

Обединявайки сайт за новини с блог за общи истории, Huffington Post променя начина, по който се поднасят новините и начина, по който хората ги възприемат. Сайтът представя концепцията, че блоговете могат да играят роля на примитивни новинарски източници. През 2009 година списание Forbes награждава Huffington с 12-то място в тяхната първа класация - „Най-влиятелни в медиите”.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини