Снимат от въздуха палати на митничари в свиленградско. Преглед на националния печат

„24 часа": Ердоган пропусна Доган

Реджеп Ердоган пропусна да се види с Ахмед Доган, въпреки че се очакваше неофициално подобна среща.

Докато журналистите дебнеха за лидера на ДПС, във фоайето на грандхотел "София" пристигна бившият зам.-председател на движението и настоящ редови член на ръководството Касим Дал.

Той се качи сам към покоите на турския премиер, без да прави изявления. Дал напусна хотела през заден вход, за да избегне среща с медиите.

"Срещнах се с г-н Ердоган като шеф на парламентарната група за приятелство България-Турция. Не като представител на ДПС. Обсъждахме само проблемите на Главното мюфтийство у нас", обясни за "24 часа" Дал.

Без среща с ръководството на ДПС премина еднодневната визита на турския премиер Реджеп Ердоган в България.

Въпреки слуховете за разговор между госта и лидера на движението Ахмед Доган в неофициалната част на посещението такъв не се състоя.

В грандхотел "София", където бе базиран, Ердоган прие делегация на Главното мюфтийство, чието ръководство съдът у нас не приема за легитимно. Водачът на мюсюлманите Мустафа Хаджи обаче получил подкрепа от високия гост.

Точно когато журналистите бяха нащрек в очакване да се появят представители на ДПС, във фоайето пристигна бившият зам.-председател на движението и настоящ редови член на ръководството Касим Дал. Сам, той се качи към покоите на Ердоган, без да прави изявления.

 

„24 часа": В джоба на 3 жени и Двамата - ключът от вила "Калина"

1. Бойко Борисов

2. Цветан Цветанов

3. Кристалина Георгиева

4. Цецка Цачева

5. Йорданка Фандъкова

Това е редът, в който неофициално според шансовете се подреждат петимата възможни кандидат-президенти от ГЕРБ. От събота, когато Борисов посочи бройката, сред управляващите вървят залагания кой има шанс за кандидат-президент.

Готови сме да отидем на избори по всяко време, защото хората ще избират между направеното и обещаното. Имаме поне петима, които ще спечелят, обясни премиерът. Той бе провокиран да посочи цифрата, след като Станишев призна, че БСП оглежда за наследници на Първанов Стефан Данаилов и Ивайло Калфин.

Партиите ще се явят идния октомври в един ден на избори за кметове и президент.

"Нашият кандидат, който ще спечели президентския вот, трябва да носи сериозен потенциал, за да изтегли повече гласове и за местните избори", коментира едно от лицата на ГЕРБ. Затова и всички смятали, че най-много гласове носи Борисов.

Той обаче засега бил категоричен, че ще завърши мандата, и дори гледал към втори.

"Борисов ще бъде избран още напърви тур, но това ще постави въпроса кой ще застане начело на правителството", обяснява депутат от ГЕРБ. Според него няколко от министрите не се радвали твърде, че Цветанов може да седне на премиерския стол.

"Днес някои подхвърлят, че ще напуснат кабинета, ако МВР шефът го оглави, но така лесно не се оставя министерски пост", усмихва се информаторът ни сред управляващите.

Цветанов бе посочен лично от Борисов за кандидат-президент преди месеци. Вицето днес продължава да е най-близкият човек на премиера. Акциите на МВР го изстреляха първи в рейтинга сред политиците. В очакване народната любов да ги раздели социолозите направиха интрига вместо услуга на двойката Борисов-Цветанов.

 

„Труд": Удря те влак - оправяй се на стоп

"Ужасът стана толкова близо до София, а два часа стояхме под дъжда. Някои бяха със счупени глави, ръце и кървящи рани. Единствените, които се държаха адекватно, бяха пожарникарите."

Това разказа вчера с треперещ глас пред "Труд" Бисерка Колевска, една от пострадалите в челния сблъсък между два локомотива. Към 7,50 ч международният бърз влак от Белград за София и служебен влак на БДЖ се удариха между гарите Драгоман и Драгоил.

Кървавата равносметка е - 22-ма ранени в "Пирогов" и още четирима във ВМА. В Института за спешна помощ установиха, че някои от приетите са с травми на таза, други на крака и ръце, а трети - на шията и с фрактури на лицевите кости. Настанените във Военна болница бяха с контузни рани и натъртвания.

В международния влак са пътували към 70 души, а в служебния - 12 работници.

"При удара таваните над коридорите в купетата започнаха да падат. От тях се изсипаха жици и шнурове. В нашия вагон имаше жена с деца. Окото й кървеше", разказва Бисерка. И добави: "След половин час дойде първата линейка, а след още 10 минути - втора. Взеха няколко души, но останалите повече от 2 часа стояхме на шосето, без никой да ни извозва. Спираха се случайни коли и ни качваха на стоп..."

 

„Труд": МВФ ни съветва: Трябва ви и "План Б"

За да се справите с рисковете за икономиката, е важно правителството да има резервни мерки за 2011 г. Това каза ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Катрина Пърфийлд.

Според нея мерките трябва да се ползват от широка обществена подкрепа. Рисковете пък могат да се появят заради неблагоприятно икономическо развитие в света, а във вътрешен план - от големите дефицити в пенсионната сфера. В здравеопазването трябват по-строги контрол и отчетност.

Наблюдаваме постепенно възстановяване на българската икономика и признак за това е силният износ на страната. Затова очакваме в края на тази година българската икономика да има растеж от 0,4 на сто, а догодина той ще е в диапазона 2 - 2,5%. Това каза ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Катрина Пърфийлд. Едноседмичната мисия на МВФ направи преглед на изпълнението на бюджет 2010, както и на сметките в проектобюджета за догодина. Въпреки оптимизма в изказването на Пърфийлд фондът е по-скептичен за развитието на българската икономика, отколкото правителството. Според разчетите на финансовия министър Симеон Дянков България ще завърши тази година с икономически ръст от 0,7 %, а догодина той ще стигне 3,6%.

 

„Стандарт": Глобяват за спасен живот

Нова дилема стои пред лекарите - заплатата или пациентът. Ще има глоби, ако докторите превишат месечния лимит от здравната каса, закани се шефът на столичната клиника "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Принуден съм да го направя, за да оцелеем, обясни той пред "Стандарт". Преди 10 дни касата обявила, че за септември и октомври ще плати на болницата едва 75% от сумата, която е получила миналата година. Това означава, че трябва да спрем плановите операции, за да не връщаме спешните пациенти,  посочи д-р Дечев. Други болнични шефове също искат да въведат драстичната мярка. Допълнителните 65 млн. лв. от финансовото министерство пък още не са стигнали до клиниките. Те обаче няма да решат проблемите, тъй като до момента борчовете на болниците са ударили половин милиард лева, твърдят лекарите.

„Стандарт": Снимай палата на митничаря

Акция "Снимай палата на митничаря" почват данъчните. До дни наетият от тях хеликоптер на правителствения Авиоотряд 28 ще заснеме от небето дворците в Свиленградско. Ще летим над язовир "Ивайловград", каза пред Би Ти Ви шефът на НАП Красимир Стефанов вчера. Той обясни как преди 2 години данъчните са щели да ядат бой, опитвайки се да влязат за проверка в прословутите митничарски селища. За да бъде безопасно, сега ще го направим с хеликоптер, уточни той. Следващите полети на "данъчния вертолет" ще са над луксозните имоти по морето.

Всяка втора къща на баровец край София е декларирана като фирмен офис. При вдигането й е теглен данъчен кредит. Всички режийни - ток, вода, телефон, газ, охрана, чистачки, минават като разходи на фирмата и стопяват неправомерно данък печалба, обясни Красимир Стефанов. Той съобщи, че голяма част от суперлуксозните къщи нямат акт 16 или изобщо не съществуват в плановете на общината. По документи на тяхно място е голо поле. От хеликоптера обаче се виждали "много сериозни имения с хеликоптерни площадки, тенис кортове, футболни и голф игрища" и дори дечица, които си играели на тях.

„Монитор": „Бедни" милионери живеят в строежи

„Бедни" милионери, които крият доходите си от държавата, живеят в строежи. По документи тези сгради се водят недовършени, но реално са готови луксозни палати, в които собствениците им живеят от години. Това е показала проверката от въздуха, която Националната агенция по приходите извърши преди няколко дни в столицата. От седмица данъчните имат договорка с правителствения Авиоотряд 28 за съвместни проверки по градовете. По нареждане на премиера Бойко Борисов е договорено приходната агенция да ползва един от хеликоптерите. Първоначално бе направено заснемане на луксозните имоти в баровските квартали на столицата. След като бъдат идентифицирани адресите на къщите, инспекторите на НАП ще изяснят собствеността на имотите и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават. От въздуха данъчните служители засичат чрез GPS система точната квадратура и адрес на баровските имения. Това се налага, тъй като голяма част от собственици лъжат пред държавата колко голяма е къщата им. Други пък декларират, че изобщо няма къща в този парцел. Близо половината от луксозните къщи в полите на Витоша по документи пък все още се водят необитаеми строежи, показват още данните на служителите на НАП.

„Монитор": Даваме рамо на Турция за Евросъюза

България подкрепя Турция в процеса й за присъединяване към ЕС. Това стана ясно след вчерашната среща на премиера Бойко Борисов и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Винаги съм казвал, че България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция, каза премиерът. Той припомни, че в момента Турция работи по предприсъединителните глави. Въпросът за референдум днес не стои, тъй като Турция още върви по пътя на своята европейска перспектива", заяви още Борисов. След срещата той разкритикува френския посланик у нас Етиен дьо Понсен заради думите му, че София трябва да каже ясно дали Турция трябва да влезе в ЕС. Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но те многократно надвишават правата си, когато се изказват, възмути се премиерът. Той добави, че "ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин на Саркози съвет какво да прави, вероятно ще го изпъдят от Франция".

„Монитор": Зелен семафор помля челно два влака

Два влака се сблъскаха челно при жестока катастрофа, станала вчера на 4 километра от границата ни със Сърбия. Инцидентът възникнал между гарите Драгоман и Драгоил. Точно в 7,50 часа международният трен Белград ­ София връхлетял с около 65 км в час спрялата служебна композиция на БДЖ, в която пътували 12 работници от държавните ни железници. Като по чудо няма загинали при инцидента. Източници на „Монитор" обясниха, че според първоначалните данни причина за тежката катастрофа трябва да се търси в ръководителя на движението от гара Драгоман, който е пуснал зелен сигнал за трудово- служебния влак на БДЖ. По този начин той е насочил двете композиции една срещу друга, защото зелен сигнал в този момент светел и за международния влак, идващ от Сърбия.

„Сега": Полицаите плашат с протести въпреки рекордния бюджет на МВР

Въпреки че според проектобюджета за 2011 г. МВР ще получи най-много пари от държавните ведомства, полицейският синдикат заплаши правителството с "непрекъснати ефективни протестни действия". Профсъюзът даде две седмици срок на управляващите да започнат да решават проблемите, натрупани в системата.

Повод за поредния израз на недоволство са окаяната материална база, нередовното заплащане на извънреден труд, забраната за допълнителна работа извън МВР, забавеното с 2 години раздаване на зимни униформи, както и идеите за увеличаване на пенсионната възраст в системата с 3 години.

Полицаите обявиха протестна готовност точно преди да започне разглеждането на проектобюджета в парламента. В него издръжката на МВР за пръв път може да скочи над 1 млрд. лв., като парите през 2011 г. ще са с 50 млн. лв. повече в сравнение с тази година. По традиция 90% от тях отиват за заплати и осигуровки на служителите. Въпреки това силовото ведомство затъва в дългове към свои пенсионирани кадри. Цветанов призна, че МВР вече дължи 30 млн. лв. обезщетения на пенсионирани, напуснали или съкратени служители, което означава, че през т. г. системата се е разделила с около 5000 души. Основната причина за това са постоянните слухове, че скоро може да се отнеме привилегията на полицаите при пенсиониране да получават 20 работни заплати. Но и премиерът Бойко Борисов, и Цветанов не посмяха да посегнат на тази привилегия.

 

„Дневник": Лекарите искат подписа на Борисов и крилото на Цветанов

Дали на 15 октомври ще започне безсрочен протест на медиците ще се реши днес, когато от Българския лекарски съюз (БЛС) очакват премиерът Бойко Борисов да отиде при тях на преговори.

Очакваме премиерът да подпише документ с конкретни ангажименти, каза вчера за "Дневник" главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков. Новото искане на лекарите е здравеопазването да бъде отнето като ресор от финансовия министър Симеон Дянков и да мине под крилото на другия вицепремиер - вътрешният министър Цветан Цветанов. Дянков доказа своята невъзможност да ръководи ресора, обясни Ленков.

Поне половината от болниците в страната са подали искове срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за средства, които самата тя е признала, че трябва да се платят, но не превежда сумите. Това обяви д-р Динчо Генев, председател на асоциацията на лекарите, работещи в болничната помощ.

Лечебните заведения, които съдят държавата, са предимно общински и частни. Засега от държавните болници само тези в Стара Загора и Ловеч са завели искове към касата. Обяснението на д-р Генев е, че държавните болници ще пасуват, защото знаят, че дълговете им все пак ще бъдат покрити в края на годината.

 

„Дума": България подкрепя Турция за ЕС

Като добър съсед България подкрепя европейската перспектива на Турция. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов вчера по време на визитата на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в София. Той отхвърли възможността на този етап българската позиция за членството на Турция в Европейския съюз да бъде решавана чрез референдум.

Турция работи по предприсъединителните глави за членството си в ЕС и има график за затварянето им, а България подкрепя своята съседка в усилията й. Въпросът за референдум не стои нито у нас, нито в Турция, тъй като тя върви по пътя на своята европейска перспектива. Борисов заяви, че такъв въпрос ще се обсъжда, едва след като югоизточната ни съседка затвори всички глави в преговорния процес с ЕС.

"Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но в България те многократно надвишават правата си." По този начин премиерът коментира изказване на френския посланик Етиен дьо Понсен при заминаването му от страната ни и отправения призив България да сподели с ЕС официалната си позиция - за или против членството на Турция в ЕС.

"Ако нашият посланик в Париж тръгне да дава съвети на Саркози какво да правят, ще го изгонят незабавно от Франция", отсече Борисов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини