Държавата връща пари за джипове. Преглед на националния печат

„24 часа": Тайнственият Алекс установен, било шегичка на фенове

Поне още 2 оферти към съветника на EABG Ануар Бадуан  разследва ГДБОП. В едната се искат 60 милиона евро, за да се оправи скандалът, а в другата се предлагат връзки с министър Трайчо Трайков, за да минат проектите. Всичко е предадено на отдела за компютърни престъпления.

"Г-н Бадуан лично подаде заявителския материал. Службите реагираха светкавично, за което им благодаря. Надявам се, че в най-скоро време ще бъдат разкрити всички свързани със скандала", заяви депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков пред "24 часа" вчера.

На самия Бадуан е осигурена охрана. Вчера той си тръгна от България, след като всичко за срещата с Бърни Екълстоун на 11 септември бе уточнено. Арабинът е американски гражданин и както сам заяви, е бивш дипломат от Държавния департамент. Преди да замине, той е дал показания пред антимафиотите.

 

„24 часа": Дупки на пътя смаяха Бойко, едва не затриха семейство

20-сантиметрови дупки в участъка Баня-Карлово смаяха премиера на път към Сопот вчера. Бойко Борисов се обади от колата и нареди кратерите незабавно да бъдат асфалтирани.

Изпратил съм доклад до агенция "Пътна инфраструктура", но ремонтът още не е започнал, обяснил на Борисов шефът на Пътното в Пловдив Атанас Ташков. Според него били нужни около 10 000 лв. за запълване на дупките.

И вчера буквално пред екипа на "24 часа" семейство от Пловдив с 2 деца оцеля по чудо, след като и двете гуми на колата им гръмнаха. "Сцепиха се като с нож, видях ги в последния момент, насреща рейс, не мога да заобиколя", кръстеше се Слави Събев, чието деу остана по джанти. Добре че пътуваме с приятелско семейство, та ни дадоха и тяхната резервна, каза той и ядосано добави: "Нека Борисов да ми даде 4 нови гуми сега."

Час по-късно Бойко наистина заповяда трасето да бъде ремонтирано, а към 16,30 ч техниката вече беше стоварена на пътя.

Премиерът дойде в Сопот, за да открие най-модерната пречиствателна станция у нас. В съоръжението, изградено за 6 месеца, са вложени 18 млн. лв.

 

„Труд": Ренесанс на туршията напук на олио по 3 лв.

Цената на олиото в някои магазини надхвърли 3 лева за литър. Само преди месец стратегическата стока за слагане на зимнина беше много по-евтина - едва около 2,20 лева.

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрира значително повишение и на цената на едро. От май до сега олиото е поскъпнало с 22,6%, като само за последния месец увеличението е с 16,3% до 2,33 лева за литър с ДДС.

Вдигането на цената му е спекулативно в очакване на новата реколта от слънчоглед, коментираха експерти. Като доказателство те посочват, че стойността на слънчогледа сега е около 600 лева за тон, колкото е била още в началото на тази година.

 

„Труд": Смяна на водопровод? Става, но законът не дава...

И това лято хората от разградското село Киченица изнемогват в жегите, а от чешмите в домовете им често не се отронва и капка вода. Така е от много години. Най-безмилостно сушата мъчи горния край на селото. Къщите там са по високото и щом температурите достигнат летните градуси, чешмите пресъхват.

Бедите идват от остарялата водопроводна мрежа, която не може да осигури достатъчно налягане. Проблемът лесно може да се реши с полагане на нови тръби и подмяна на системата. За разлика от повечето подобни случаи в страната, в Киченица са налице и добро желание, и средства за инвестицията.

 

„Стандарт": Държавата връща пари за джипове

Държавата започва да връща пари за джипове. Това не е новият виц на Радио Ереван.

Става дума за по-висок акциз, платен от собствениците на мощни возила. Те са внесли стари коли с двигатели над 163 коня през периода 2007-2009 г. Съдът на Евросъюза в Люксембург обаче отмени високия налог. Мотивът е, че не може за автомобили втора ръка ставката да е по-висока, отколкото за нови. Решението даде законно право на собствениците да поискат ресто от държавата. Най-нетърпеливите вече са подали заявления в Агенция "Митници". Около 17 хиляди българи ще получат обратно част от налога, който са платили. Общата сума на платените акцизи за коли през периода 2007-2010 г. е 120 млн. лв. Сега част от нея ще бъде върната на гражданите и фирмите.

„Стандарт": "Илинден" пенсиониран в канал край езерото

В един от каналите край Охридското езеро злополучният кораб "Илинден" кротко се поклаща над водата. Край него плуват няколко красиви лебеда и нищо не напомня за ужаса, изживян на палубата на старото корито преди година. Пейките са здрави и в предната, и в задната част на дървената черупка. Отстрани пък висят два спасителни пояса, които все така са вързани за кораба. Явно в паниката хората въобще не са се и сетили да ги използват, а сигурно е имало шанс загиналите да са по-малко. В същото време малките лодки и техните стопани спокойно возят навътре в езерото туристите. На разходка излизат и млади, и стари, както и семейства с малки деца. "Гарантирам ви хубава разходка в Охридското езеро. За половин час, ако сте 8 души, ще ви струва само 400 денара, което е около 7 евро", приканва екипа ни възрастен лодкар.

„Монитор": Студентският град опустя

Студентите бягат от общежитията заради мизерните условия в кампусите, показа проучване на „Монитор" сред кандидат-висшисти и експерти по недвижимите имоти. Повече от месец най-населените блокове на Софийския университет „Св. Климент Охридски" са оставени без топла вода, а някои от стаите не са ремонтирани с години, оплакаха се доскорошни обитатели. Те са принудени да греят вода с бързовар и да се къпят с канчета. Ако пък се наложи ремонт, викат роднини, за да не плащат на майсторите. Потискащите условия принуждават младежите да напуснат кампусите. Някои вече са намерили решение да минат тънко и не плащат много повече от символичните наеми в академичното градче.„През август отчетливо се забелязва тенденцията студентите да търсят тристайни апартаменти, в които трима души да разделят наемите си", съобщи пред „Монитор" Константин Пандов, управител на агенцията за недвижими имоти ЕППИ. Наемите за такъв тип жилище варират между 450 и 500 лева месечно. Ако сумата се раздели на три части, студентът дължи по-малко отколкото за гарсониера в столицата. Евтините наеми вече не са голямото предимство на академичния комплекс, твърдят специалистите по недвижими имоти. Според тях цените на квартирите тази година са по-ниски в сравнение с миналото лято, което допълнително стимулирало напускането на общежитията.

„Монитор": Кампус вместо писта в Доброславци

Нов Студентски град да се построи на мястото на пустеещото военно летище в Доброславци, вместо теренът да се използва за писта на Формула 1, предлагат архитекти от столични граждански сдружения и фенове на автомобилния спорт. „Теренът от 3000 декара в Доброславци е подходящ по всички правила за нов източноевропейски университетски комплекс, където да живеят студентите", смята архитект Димитър Димитров от сдружение „Граждани за София". Според проекта на архитекта парцелът трябва да се раздели на три части - в по-голямата зона от 2000 декара да се построят общежития, а на 600 декара площ да се използва за национален спортен комплекс.

„Монитор"/ Четем си здравните досиета в интернет

Националната здравноосигурителна каса ни разреши да гледаме медицинските си досиета. Съобщението за свободния достъп до тях вече е публикувано на нейната електронна страница. Данните за здравословното си състояние можем да прочетем на http://services.nhif.bg/NZOK_Dossier/faces/welcome.jsp. Единственото изискване да достигнем до тях е да имаме електронен подпис. След като чрез него се удостоверим в мрежата, че сме ние, си правим еднократна регистрация. Тя важи и за следващи влизания, като при тях вписваме само паролата си. Накрая въвеждаме единния си граждански или личен номер, ако става дума за хора с чуждо гражданство или временно пребиваващо лице. Оттам нататък специален електронен гайд ни упътва стъпка по стъпка какво да направим, за да получим необходимата ни информация. Описано е как да прескочим данни, които не ни интересуват за момента, и да достигнем до документация за нас самите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини