За първи път удрят Етем. Измислили буря за 735 671 лв. Преглед на националния печат

„24 часа": За първи път удрят Етем. Измислили буря за 735 671 лв.

735 671 лева отпуска Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС с решение от 20.5.2009 г. по искане на областния управител на Разград тогава Наско Анастасов.

Искането, подадено от Анастасов, е за възстановяване на щети, нанесени от силни дъждове и ветрове на 4 църкви и 6 джамии на 19 март 2009 г.

Това е записано в доклад за изършена финансова инспекция, който "24 часа" поиска и получи по закона за достъп до обществена информация.

В доклада е записано, че такова природно бедствие в областта на тази дата не е имало, а областният управител е подвел комисията, от която поискал пари.

"Не мога да коментирам в движение доклад, който не съм виждала. Когато се запозная с публикацията, ще проверя цифрите и тезите и мога да говоря по темата", каза вчера бившият вицепремиер Емел Етем.

 

„24 часа": Царят да е благодарен на демокрацията, а не да я съди

Може ли цар да съди държавата си?

В България всичко е възможно. Да го изгониш без съд и присъда малолетен от родината му, след това да стане партиен лидер и премиер. Да спечели 2 млн. гласа, а след време да не влезе в парламента. Да каже, че няма да се коалира с БСП, а после да подмени вота на избирателя. Да обещае, че ще ни оправи за 800 дни, а за 8 години да оправи само себе си.

Като гражданин обаче той има право на частна собственост, която е конституционно защитена. Ето няколко акцента от сагата на царските имоти.

Имало ли е царското семейство собствени имоти

Без съмнение да. Самият факт, че комунистическият режим след 9.IX.1944 г. приема Закон за обявяване държавна собственост на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, е показателен. Не може другарите през 1947 г. във времето на най-свиреп комунизъм да приемат закон за персонална национализация на лица, които нямат собственост.

Нещо повече - в чл. 1 на закона изрично се посочва, че се конфискуват "лично придобитите и наследени" от въпросните царе недвижими и движими имоти на територията на България. Очевидно дори комунистическото Народно събрание признава, че монарсите са имали лично придобита собственост.

 

„Труд": Родители ще плащат 1,50 лева за храна в забавачка

Родителите ще доплащат по 1,50 лв. за храна на децата си в двегодишната забавачка. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов на кръгла маса в парламента, озаглавена "Задължителното предучилищно образование от 5 години - възможности и предизвикателства пред една европейска практика". Храната ще струва 2 лв., като останалите 50 ст. ще поеме държавата.

Управляващите от ГЕРБ имат амбицията да въведат двегодишна забавачка от 5 години с промени в закона за просветата. Те трябва да влязат в сила от тази есен, но се предвижда гратисен период, който според министър Игнатов може да е 2 години.

 

„Труд": Хайде сега да поговорим за газа с числа

Всяко зло - за добро. Симеон Дянков може би най-сетне ще отпусне на царската резиденция "Евксиноград" парите за неотложно поправяне на старата електрическа мрежа в иначе елитния комплекс. Защото по закона за всемирната гадост авариите стават задължително в най-неподходящия момент.

Например докато премиерът Бойко Борисов, министър Трайчо Трайков и неговият руски колега Сергей Шматко обсъждат газови проекти. И АЕЦ "Белене". Спирането на тока по това време не е било провокация от енергото на Е.ОН. В голямата жега вътре на преговорите климатиците са се задъхвали, а жиците направо са изпушили.

„Стандарт": Гласуваме за съдии

Родните съдии да се избират като депутатите от народа. Това предложи лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за "Стандарт". Подобна практика има в САЩ, където гражданите дават своя вот за съдии и шерифи. "Магистратите трябва да са на показ, медиите да ги разнищят. Да видим тогава как този съдия, който е освободил убиец, ще отговаря пред хората", посочи Сидеров. Според него съдебната система е гнилата част от държавата. МВР в синхрон с прокуратурата и службите започнаха да работят, но в съда са пукнатините, каза лидерът на "Атака". Той припомни случая с освобождаването на поръчковия убиец от бандата на Наглите.

Родната Темида отнася сурови критики и в годишния доклад на Еврокомисията, който ще бъде огласен утре.

„Стандарт": Красьо Черния укрил 100 бона данъци

Кадровикът на Темида Красимир Георгиев - Красьо Черничкия тръгна по стъпките на Ал Капоне. Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за укриване на данъци. Според обвинението Красьо Черничкия укрил близо 95 хил. лева данъци за периода от 1 януари 2006 г. до 31 декември 2008 г. Георгиев не е подал данъчни декларации за 2007 г. и 2008 г. Определена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 хил. лева. Ако бъде признат за виновен, плевенският бизнесмен може да лежи в затвора до пет години и да плати глоба до две хиляди лева.

Това е второ обвинение за Георгиев. Утре е първото заседание по делото за лъжесвидетелстване срещу бизнесмена. Според обвинителния акт Георгиев е познавал 14 магистрати. Процесът тръгва при закрити врата. Предстои да бъдат изслушани 16 свидетели и 2 вещи лица. Мярката за неотклонение на Георгиев по това дело е "подписка".

„Монитор": Пускат минералната вода без пари

Общините ще могат да дават минералните си води за ползване дори безплатно, обяви вчера екоминистърката Нона Караджова. Възможността е предвидена в промените на Закона за водите, които парламентът ще гледа на второ четене още тази седмица. Авантата обаче ще се отнася само за находища, за които не е поискано и издадено нито едно разрешително, т.е. не е имало никакъв интерес до момента, поясни шефът на дирекцията за водите в МОСВ Асен Личев. В момента България използва едва 28,7% от минералните извори, показва статистиката. Екоминистърката се надява по този начин безценният ресурс да намери по-широко и разумно приложение. Дори да даваме минералните води безплатно на инвеститори, на училища и болници все ще е по-добре, отколкото да изтичат без полза както е сега, коментира Караджова.

„Монитор": Строежът на „Горна Арда" отваря 5000 работни места

5000 работници ще строят хидроенергийния комплекс „Горна Арда". Градежът на съоръжението ще започне през 2012 година. Това стана ясно вчера, след като във Виена бе подписано акционерно споразумение между Националната електрическа компания (НЕК) и EVN в първия ден от работното посещение в Австрия на премиера Бойко Борисов. EVN ще притежава 70% от хидроенергийната компания, която ще строи каскадата, като ще преведе на българската държавна компания 1,390 млн. лв. Досега EVN държеше 30% от смесеното дружество, а НЕК - 70%.

„Монитор": Брюксел хвали България, пише 6 на МВР

Страната ни е постигнала добри резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Това е основният политически извод, записан в годишния доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка на напредъка на България в съдебната реформа, научи „Монитор" от източници в Брюксел. Очаква се докладът да бъде приет от Еврокомисията днес. Похвали за МВР и смекчен, но все пак резервиран тон към Темида, се очакват като отзиви от Брюксел. Според информация на вестника Еврокомисията ще препоръча на българската съдебна система да е "по-проактивна" в работата си по делата от обществен интерес.

„Сега": Брюксел отчете: София спря пасивната съпротива срещу ЕС

Европейската комисия (ЕК) за пръв път ще отчете днес в годишния си доклад за България, че препоръките й съвпадат с политическата воля на държавата. Предишната пасивна съпротива на властите срещу натиска от Брюксел за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище е заменена с "готовност да се прилагат изискванията", които от години се повтарят в докладите на ЕК по контролния механизъм за правосъдие и вътрешни работи. Само България и Румъния са под специално наблюдение по този механизъм, въведен заради тях през 2007 г., когато бяха приети в ЕС.

Задоволството на ЕК идва главно от старанието на изпълнителната власт, която демонстрира политическа воля, докато липсата на достатъчно резултати се приписва най-често на слабости в съдебната власт. Както предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Асен Инджиев, разполагащ с доклада, тази разлика личи особено много в раздела, отнасящ се до борбата с организираната престъпност. Там пише: налице са много обвинения, а присъдите се броят на пръсти; не са изпълнени препоръките за създаване на специализирани съдилища.

 

„Дневник": Новият доклад на Европейската комисия: Съдебната реформа - силна на хартия, слаба на практика

В поредния си, четвърти, мониторингов доклад за напредъка на България в областта на вътрешния ред и правосъдието Европейската комисия отново хвали приетите "на хартия" реформи и критикува практическите действия или липсата на такива.

Това научи "Дневник" от източници в Брюксел за съдържанието на доклада, който ще бъде огласен във вторник. Според авторите му енергичните реформи в съдебната система набират инерция, което се вижда от  приетата стратегия за съдебна реформа, поправките в Наказателно-процесуалния кодекс и написаните от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

В същото време остават съществени недостатъци в практиката - както в досъдебната, така и в съдебната фаза. Част от констатациите са, че на съдебния процес в България липсва инициатива и професионален капацитет, сложни разследвания изглеждат без посока и цел, а процедурите са твърде формални и дълги и често се провалят в съда.

По отношение на прокуратурата комисията отчита липса на инициативност, както и  колебливост да започва разследвания въз основа на очевидни данни, като вместо това обвинението предпочита сложни и отнемащи време разследвания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини