МВР връща пари за забавени нови документи

МВР ще връща парите на хората, които са подали заявления за бърза или експресна поръчка на новите документи за самоличност, но не са ги получили навреме, съобщи пред Дарик началникът на дирекция "Документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова.

Тя допълни, че до ден-два проблемите с бързите и експресните поръчки ще бъдат отстранени.

Все още има проблеми със софтуера на фирмата „Сименс" и заради това печатането на бързите и експресните поръчки се бави, съобщи Мария Костадинова: "Ще бъде върната разликата в услугата. Ситуацията е такава, че до един-два дни ще се регулират нещата, но към момента все още имаме затруднения".

Началникът на дирекция „Документи за самоличност" в МВР обясни още, че заради лошия софтуер след подаване на заявление за издаване на паспорт не може да се разбере дали с поръчката има проблем или не.

В момента се работи по проблемите с бързите и експресните поръчки, а след това в началото на другата седмица ще започне масово печатане на документи, подадени с обикновена поръчка, съобщи още Мария Костадинова.

Тя уточни, че в момента юристите в МВР преглеждат клаузите на договора, който министерството е сключило с фирмата „Сименс", доставила софтуера за изработката на документите.

Важно да се знае

√  Не трябва да се подменят предсрочно документите от стария образец.
√  Документите от стария образец са и ще бъдат валидни за страната, ЕС и чужбина до срока на тяхната валидност.
√  Издаването на новите българските лични документи стартира на 29.03.2010г.
√  Изтичащите през 2010г. лични карти и свидетелства за управление на МПС ще важат още 6 месеца след изтичане на валидността им и то само на територията на Р България.
√  За български граждани, живеещи в чужбина, е предвидена услугата продължаване срока на валидност на паспорт без електронен носител на информация. Тя се извършва от дипломатическите и консулските представителства на Р България в чужбина. Срокът на валидност може да бъде продължен еднократно за срок до 01.12.2010г.
√  При подаване на заявление за издаване на новите български лични документи не е необходимо да закупувате и попълвате предварително заявление и не е необходимо да представяте актуални снимки.

Подробна информация за новите лични документи четете ТУК!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини