Ако така ни щракат за паспорти, чакаме 7 години. Преглед на националния печат

„24 часа": Ако така ни щракат за паспорти, чакаме 7 години

Близо 3 млн. нови паспорти, лични карти и други документи трябва да подмени МВР, защото срокът им изтича.

Над 1,5 млн. българи ще останат без валиден документ до 31 декември 2010 г. и ще трябва да се наредят на опашка пред МВР, за да получат нов.

Фирма "Сименс", която спечели конкурс за 116 млн. лева, отпечатва до 600 документа на ден. Това е повече от 10 пъти по-малко от обещаните по договор, съобщиха от ръководството на МВР.

Според експерти ако работата продължи с тези темпове, документите, изтичащи през следващите 8 месеца, ще се правят цели 7 години.

Въпреки че със закон бе удължен срокът на личните карти и шофьорските книжки у нас, повечето хора искат нови, защото ще пътуват в чужбина.

Върволиците от чакащи пред районните няма как скоро да свършат. Ако от "Сименс" обаче достигнат обещаната в договора с МВР производителност, на денонощие ще се печатат между 7000 и 17 000 документа. Това ще е достатъчно, за да се сменят в срок всички паспорти, чиито срок изтича, обяснява началникът на дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) комисар Мария Костадинова.

До няколко седмици МВР ще пусне нова услуга в интернет и всеки ще може да провери кога ще му бъде издаден новият му документ.

 

„Труд": Гагаузов разследван за "Водното огледало"

Бившият строителен министър Асен Гагаузов и заместникът му Димчо Михалевски (сега депутати от "Коалиция за България") са разследвани по подозрение за извършени злоупотреби при проекта "Водно огледало". Прокуратурата проверява защо двамата са приели офертата на обединение "Арда Кърджали", която е предложила цена със 17 млн. лева над първоначално предвидените през 2007 г. за градежа на обекта 40 млн. лева.

"Ако се установи, че са извършили престъпление, няма да се поколебаем да им повдигнем обвинения", заяви за "Труд" магистратът Пламен Георгиев, ръководител на един от специализираните екипи към прокуратурата, в които участват и служители на МВР, и агенти от ДАНС. Гагаузов и Михалевски вече са били привикани на разпит при разследващите.

„Труд": Решетки за сводниците Дебелия и Близнаците

Бандата на Близнаците и Дебелия, контролирала пазара с проститутки във Варна, бе разбита в събота. Това съобщиха от МВР вчера.

Ударът на антимафиотите започнал към 18 ч и приключил в полунощ, когато белезници щракнали около китките на Пейчо Пейчев-Дебелия и братята Светлин и Красен Иванови, известни като Близнаците.

Задържани били пет проститутки и травестити и една сводница, известна в бранша под името Камелия. Деветимата ще останат в ареста за 72 часа, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Повечето от задържаните били с богати кримидосиета. До момента срещу групата се водят две досъдебни производства за сводничество, които ще бъдат обединени, обясни прокурор Чавдаров.

 

„Стандарт": Токът пада

Цената на тока може да падне от 1 юли. Това ще се случи за първи път от 11 г., ако се докаже, че Енергото е излъгало за направените инвестиции. Изненадващата новина съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Очакваното сваляне на тарифите е резултат от разпоредените от премиера Бойко Борисов проверки в енергийните дружества. Ако се установи, че ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН са вложили по-малко от обявените пари в мрежата и съоръженията, комисията ще намали цените. Досега енергийните фирми не са изпълнявали заявените инвестиции за съответната година, а са ги отлагали, научи "Стандарт". Това обаче не е вземано предвид при поредния ценови скок, разрешаван от ДКЕВР. "Надявам се фирмите да не са лъгали за инвестициите, защото, ако са го правили, може да им налагаме глоби за десетки милиони", коментира Бойко Борисов.

„Стандарт": Сърбия ни става вилна зона

Български десант тръгва в Западните покрайнини. Нашенци започнаха да купуват къщи и вили в откъснатите от България територии според Ньойския договор. Софиянци и перничани се сдобиват с имоти в сръбския Димитровград, Пирот и околните села, показа проверка на "Стандарт" на място. "От миналата седмица имам българска съседка. Жена от столицата ви си купи къща до моята и вече започна да се нанася", разказа Младен Липованов от Димитровград. Новата комшийка му се хвалила, че й е близко и удобно за пътуване. От София до граничното градче в Сръбско е 60 км, пътят е хубав и разстоянието се взима за час. Къща на 2 етажа в добро състояние и приличен двор в Димитровград може да се намери за около 5000 евро. За подобен имот в Дупница например искат тройно и четворно повече.

„Монитор": Защо всички са били в един самолет

Бившият полски премиер Ярослав Качински официално идентифицира в Смоленск тялото на своя брат близнак, президента на Полша Лех Качински, съобщи АФП. Лех Качински и още 95 души загинаха в събота, когато правителственият самолет Ту-154 се разби при кацане на летището в Смоленск. Ген. Валдемар Скшипчак, бивш командващ на сухопътните сили на Полша, е на мнение, че при организирането на пътуването на полската делегация за Смоленск са били нарушени разпоредбите, забраняващи на най-важните личности в държавата да пътуват с един самолет. Такива нареждания са били дадени, след като преди две години при катастрофа на полски военен самолет загинаха 20 души, включително членове на командването на полските военновъздушни сили, каза генерал Скшипчак пред полска телевизия. Говорител на полското Бюро за охрана на правителството заяви обаче, че Полша никога не е имала правила за пътувания на високопоставени личности. Междувременно Европейският съюз обяви 12 април за ден на траур във всички страни - членки на съюза.

 

„Монитор": Правителството разплаща 720 млн. лв. с бизнеса

„От утре (днес ­ бел. ред.) правителството ще разплати 720 млн. лв., които дължи на бизнеса." Това каза в телевизионно интервю вчера премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че парите ще бъдат разплатени чрез Българската банка за развитие (ББР). Борисов припомни още, че 200 млн. лв. задължения, натрупани от предишния кабинет, вече са били преведени по сметките на фирмите. На последното си заседание Министерският съвет прие как точно ще стане разплащането през банката за развитие. За целта ББР ще получи първоначално 100 млн. лв., с които ще откупи (цедира) дълговете на държавата към компаниите. Впоследствие бюджетът ще є предостави още 400 млн. лв., обясниха миналата сряда от кабинета.

„Монитор": Пазарът на жилища се върна 4 години назад

Има и положителни признаци, като този, че според данни от официалната статистика в някои по-малки областни центрове от края на миналата година се наблюдава ръст на цените на продадените жилища. В 12 от общо 28 области в страната НСИ отчита поскъпване, уточни той. Подобен ръст засега не се наблюдава в по-големите градове като Бургас, Варна, Русе, Пловдив или София, но мисля, че това ще стане след първото тримесечие на годината, прогнозира Цаков. Според мен съживяването ще започне от сегмента на евтините и средните жилища, купувани от български граждани, живеещи у нас. В момента се правят сделки за покупка на жилища за максимум до около 50 000 евро, уточни шефът на "Аристо". В Западна Европа се наблюдава съживяване на офисния пазар, но в България раздвижването в този сегмент ще дойде по-късно, след това при жилищата от ниския и средния клас, каза още той. У нас нещата са малко по-други с офисите, защото предлагането е голямо и има много празни кантори..

 

„Дума": 1 млрд. лева по-малко приходи от предвиденото

Има абсолютен провал в приходната част на бюджета на правителството. За първите 3 месеца на годината приходите от митниците и НАП са с около 1 млрд. лв. по-малко, отколкото е планът. Има и много сгрешени професионални решения в МФ - закриването на Агенцията за държавни вземания, закриването на 29-те териториални дирекции на НАП и откриването на 5 нови. Централизацията е абсолютна грешка! Това заяви бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев, член на Изпълнителното бюро на БСП и общински съветник.

Кадиев подозира, че правителството спестява неприятните новини и до края на годината било напълно възможно дефицитът да достигне 5 на сто от БВП. Когато министърът на финансите започне да говори с един доста проповеднически тон и на мен започват да ми трепят панталоните, защото това наистина означава, че има проблем. Така социалистът коментира думите на Симеон Дянков.

„Сега": Кабинетът все пак ще обсъжда скок на ДДС

Увеличението на ДДС може да не ни се размине като антикризисна мярка и вдигането на налога ще се обсъжда, заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред БНР. Вдигането на ДДС от 20 на 22% бе една от обсъжданите антикризисни мерки, по които правителство, работодатели и синдикати пробваха да постигнат консенсус. Един от разработените варианти беше дори за 24% ДДС. Кабинетът обаче прие 60 други мерки, от които вицепремиерът се надява в хазната да влязат към 1.6 млрд. лв. и така да се избегне вдигането на налога.

В предаването "Неделя 150" Дянков се опита да обвърже евентуалното вдигане на ДДС с новоизникналите анекси по неразплатени договори за 2.1 млрд. лв. С оправданието, че досега тези анекси са били крити "в чекмеджета", в края на миналата седмица Дянков и премиерът Бойко Борисов оправдаха и отказа на България да кандидатства за чакалнята на еврозоната.

"Аз се надявам с работата на вътрешните одити на министерствата, на Държавния финансов инспекторат, на прокуратурата да успеем да анулираме всичките или поне голяма част от тези сделки. Трябва да сме готови, да сме подготвени за факта, че ако някои от тези анекси останат, ние трябва да ги разплащаме в бъдещето. И нови мерки може би ще са необходими. Ще ги обсъждаме тази седмица", каза Дянков.

 

„Дневник": Еврозоната ще спаси Гърция с 30 млрд. евро

След продължили повече от два месеца преговори в неделя следобед страните от еврозоната най-после излязоха с конкретен пакет за 30 млрд. евро в подкрепа на държавния бюджет на Гърция през тази година. Още 15 млрд. евро се очаква да добави и Международният валутен фонд.

Надеждите са, че сумата е достатъчно голяма, за да впечатли финансовите пазари, които седмици наред избутват Атина към ръба на пропастта.

На извънредна телеконференция финансовите министри от валутния съюз решиха как да се сглоби спасителната мрежа, с която при нужда да предотвратят първия за еврозоната държавен фалит.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини