„Ако Брендо проговори...": Защо „кокаиновият крал“ Евелин Банев избра затвора

„Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности“. Това пише през 2015 г. Евелин Банев-Брендо - думите заемат първите редове на задната корица на книгата, която издава със заглавие „Съзирам душата на България“.


Самият той става герой на друга книга - написана от осъдения на смърт от италианската мафия журналист и писател Роберто Савиано - „Нула, нула, нула“ (както сред трафикантите е наричан най-чистия кокаин). В нея Савиано разказва и за ролята на Банев за пренасяне на кокаин от Карибите, Африка и Испания за мафиотски фамилии в Италия.

„Калабрийската Ндрангета се снабдява от българите с кокаина - такова нещо никога не се е случвало. Калабрийците се снабдяват по собствени канали, и да се снабдяват със стока от българите... Защото българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в състояние да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци“, това казва в интервю за „Нова тв“ Савиано.
„Банев е фигура от голямо значение и в Италия. Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко“, заявява в същия разговор Савиано през октомври 2014г.

Според италианския журналист, Брендо е „единственият, който знае как се осъществява трафикът на България в Италия. България има дълга традиция в криминалните взаимоотношения с Италия. Първите са още в комунистическа България, когато продава хероин като стратегия за отравяне на Запада и вече започват да се изграждат първите криминални взаимоотношения“ (вижте видео в края на текста).

Шест години откакто отново минава в нелегалност, 59-годишният „кокаинов крал“, наречен така преди години от бившия вътрешен министър и вицепремиер от ГЕРБ Цветан Цветанов, се появи изненадващо в България в понеделник (24 юни).

Издирваният с „червена бюлетина“ от Интерпол и с Европейска заповед за арест дойде около 7:30 ч. с адвокат пред входа на Централния софийски затвор с голям сак. Влизането му беше отразено само от бургаския сайт „Флагман“, чийто репортер и оператор чакаха пристигането му пред централния вход. От излъчваното на живо видео се видя, че по думите на адвоката му Банев се явява за изтърпяване на наказанието, а изненадан служител обяснява, че не е такъв редът. Той има три влезли в сила присъди в три различни държави - България, Италия и Румъния.

По-късно след като е бил идентифициран от МВР и е минал и през прокуратурата, Банев влиза в затвора вече по установения ред.


Защо и как

Внезапната му поява и ход предизвикаха повече въпроси, отколкото отговори институциите успяха да дадат - как и кога е влязъл в страната, бил ли е засечен или наблюдаван, защо е решил да се предаде, защо точно сега. МВР обяви, че тепърва изяснява как международно издирваният се е прибрал в България - дали през зелена граница или с фалшиви документи.

„Не го изключваме и това като хипотеза. Вие знаете, че в местата за лишаване от свобода е едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които той има някакви неуредени взаимоотношения. Така че това е твърде вероятно“. Така директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков отговори на въпрос дали Банев е в опасност, заради заловени големи количества кокаин в Европа, които могат да бъдат свързани с него и затова избира да се предаде, цитиран от БНТ.

Другата обсъждана версия в съдебните среди в понеделник беше, че Брендо отново ще поиска да излежава присъдите си (другите две са в Италия и Румъния) в България и след като вече се намира тук, това увеличава шансовете му за одобрение, каквото досега не получаваше, защото не беше на територията на Европейския съюз. В нов процес ефективните години в затвора могат да бъдат намалени, ако се приравнят по българските закони, ще бъде приспаднат и периода, в който е бил в ареста.
Брендо бе обявен за международно издирване през 2018 г., когато се разбра, че е напуснал страната.

Държавната телевизия съобщи в понеделник, позовавайки се на свои източници, че е възможно той да се е завърнал преди две години по въздух.

БНТ посочва случая с малкия самолет, прелетял без разрешение над няколко европейски страни и открит изоставен на неизползваемо летище между Търговище и Шумен в началото на юни 2022г. Тогава Националната следствена служба (ръководена от Борислав Сарафов) пое разследването, но няма публична информация дали и как е приключило. Разбра се само, че самолетът е бил продаден от литовец дни преди полета, като той твърдеше, че не е сигурен дали на хора от Украйна или Румъния, но че фирмата била от София.


Кокаин, канабис, трюфели

През пролетта на миналата година се появиха публикации, че Брендо е в България. Повод стана пълномощно, което е подписал на адвокат Силвия Найденова, а кметът на село Тлачене (намира се между Враца и Бяла слатина) Тошко Сашов разказа, че е заверил подписа на пълномощното. Кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси в някои случаи.

„Беше един ден в началото на пролетта. Към края на работния ден дойдоха мъже - с анцузи и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало. Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но нищо не знам за този господин, после научих. Няма как да го познавам“, обясни пред „24 часа“ кметът през ноември 2023г.

В началото на 2022г. новините за Банев идват от Швейцария, където започва дело за пране на пари. Според разследването двама банкери, двама български граждaни и банката „Креди Сюис“ (Credit Suisse) са изпрали само за три години 70 милиона швейцарски франка. Местните медии пишат за приходи на „впечатляваща мафия“ от трафик на кокаин в периода 2004-2007 г., а в центъра на мрежата е Банев, известен още като „Игор“ и „Ноно“, но срещу него няма повдигнато обвинение.

В обвинението прокуратурата твърди, че бивша служителка на „Креди сюис“, при постъпване на работа в банката през 2004 г., е довела със себе си поне един български клиент, който е бил съдружник на Банев. Клиентът, който през 2005 г., е убит (бел.ред. - Константин Дишлиев), започнал да внася в сейф в „Креди сюис“ куфари пълни с пари в брой. Според прокурорите групата е използвала техниката „смърфинг“, при която голяма сума пари се разделя на по-малки, за които не би бил подаден сигнал за възможно пране на пари. По този начин тя е изпрала милиони евро, внесени в сейфовете на банката в дребни купюри, които след това са били прехвърлени по сметки.

Няколко месеца преди процеса в Швейцария, Банев е арестуван на 7 септември 2021 г. край украинската столица Киев. Първоначалното му задържане е за срок от 20 дни. Според съобщенията в къщата е бил отглеждан канабис. Няма официални данни за другите арестувани с него.

Арестът му предизвика правен прецедент, тъй като три различни държави го издирват заради влезли в сила присъди, а той самият се намира в държава, извън Европейския съюз. Освен това там бе разследван за фалшиви документи, а по-късно се разбра, че има и украинско гражданство. Законодателството на Украйна обаче не допуска екстрадиране на свои граждани заради присъди в други държави, заради което Банев бе пуснат и отново излезе от радара на правораздавателните органи.
И легендите, и фактите през годините показват ключова позиция на Евелин Банев в наркотрафика за Европа. Неясен е статутът и позициите му на тези пазари през последните години след присъдите срещу него и поредното му изчезване.

Анализаторът на криминални процеси Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, напомни в интервю за Би Ти Ви, че

Брендо е най-известният български криминален лидер в световен план. Няма такава фигура в българския ъндърграунд, която да може да се сравнява с него.

Той коментира в понеделник, че „появата му показва, че той е избрал какво да направи. Според хората, които имат впечатление от него, това е добре пресметнато усилие“ и още, че Банев е „човек с изключителни контакти“ не само в България. В отговор на въпрос дали събитията през годините около осъдения за наркотрафик са свързани с политически протекции, Безлов каза, че „има много индикации, данни, че има сътрудничество на политическо ниво, на ниво магистрати“ и посочи и начинът, по който е освобождаван предишни пъти в България.


„Ако Брендо проговори за Борисов, Цветанов..."

„Ако Евелин Банев-Брендо проговори за премиера в оставка Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров, ще стане страшно“. Думите са на разстреляния миналото лято Алексей Петров. Той коментира през 2013 г., когато се явява като подсъдим по делото „Октопод“. „Все пак съм бил в затвора и съм се срещал с този човек и той ми е казвал, че ако проговори, ще бъде страшно. За Бойко Борисов, за Флоров, за Цветанов. Точно за онова, което те правят, а приписват на него“, заяви тогава Петров.

„Брендо е сериозен играч, много предпазлив“ - с тези думи пък го определя бившият министър на вътрешните работи и вицепремиер от ГЕРБ Цветан Цветанов преди години. По негово време и в първия мандат на Борисов като премиер, Банев е задържан през май 2012 г. при специализирана полицейска операция на пътя Созопол - Бургас. Малко по-късно Цветанов обяви Брендо за „кокаинов крал“.

Това е човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност. Когато говорим за Брендо, аз искам все пак да се обърна към всички политически лидери, които са управлявали страната през последните 20 години. Как така от 1993, 1994, 1995 г. и т.н. се стигна до тези емблематични фигури - да не бъдат задържани, да не се работи по тях?
Цветан Цветанов, през 2012, вътрешен министър

Според тогавашния вътрешен министър е трябвало да бъде задържан още през 2008 г. по разследването в Италия, но е предупреден и успява да избегне задържането. Цветанов казва, още че „на територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност“.

 

Евелин Банев под охрана

Шест години международно издирване, три присъди

В България Банев е осъден на 6 години затвор като присъдата е постановена през 2018 г. и е за това, че между 17 октомври 2002 г. и 30 май 2005 г. в България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия е участвал в организирана престъпна група, създадена за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез трафик на наркотични вещества.

 

Графика от публикация във вестник „Дневник"

Присъдата му е окончателно потвърдена на 26 април 2018 г. от Върховния касационен съд, а Софийската градска прокуратура незабавно е разпоредила той да бъде задържан и закаран в затвора. Наложена му е и забрана за напускане на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, Банев е обявен последователно за местно, общодържавно и международно издирване.

По това дело Банев беше подсъдим заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Добринова и Дишлиева бяха оправдани, а Карайчев получи три години условно. Десислава Дишлиева е съпруга на убития с 10 куршума в центъра на София през май 2005 г. Константин Дишлиев. През април 2007 г. Банев е арестуван в София по разследването за пране на пари. Докато той е в ареста, с шест куршума в апартамента й е убита майката на Дишлиев - Йорданка Запрянова. Тя тъкмо е започнала да дава показания пред следовател и малко преди да бъде разпитана пред съдия.

По това дело в началото на 2013г. за свидетел беше призован и шефът (в периода 2010 - 2016) на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. „Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс“ и „Фиделити ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в „Еръм банк“, каза прокурор Мариана Станкова пред съда.

Мавродиев така и не се яви по делото, за да отговори за бизнеса, който е имал със създаването на офшорни дружества. Две години по-късно в тв интервю, той беше лаконичен, че „Брендо не е бил клиент на нашия офис“. Мавродиев е публично известен от 2009г. когато е представен сред авторите на икономическата програма на ГЕРБ и влиза като депутат от партията на Бойко Борисов при първото й явяване на парламентарни избори.

През октомври 2021 г. бившата съпруга на Банев Моника Добринова заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и осъди прокуратурата да й плати обезщетение от 120 хиляди лева заради това разследване и делото срещу нея.


10 години затвор в Румъния, 20 - в Италия

Другите две присъди на Банев са за наркотрафик. Румъния го осъди на 10 г. затвор за трафик на кокаин, а в Италия той има ефективна присъда от 20 г. затвор за трафик на дрога от Южна Америка към Европа по делото наричано в България „Кокаинови крале“, откъдето идва и един от прякорите му (в Италия процесът е известен като Magna carta/Великата харта - наименованието на международната операция, при която бяха арестувани общо 30 човека, сред които 15 българи, 12 италианци и по един словенец, румънец и грузинец).
Според разследването в Италия, през групата на Банев са влизали около 40 тона кокаин годишно, което е около една трета от целия внос в Европа по онова време.

Докато Брендо беше в ареста в Италия през 2013 г., въоръжени мъже отвлякоха дъщеря му Лара пред дома й на столичния бул. „А. С. Пушкин“. 10-годишната Лара Банева беше освободена на 21 април вечерта след 47 дни в плен и оставена с автомобил близо до столичното 6-то РУП. Разследващите не успяха да установят кой е поръчителят на отвличането, нито да стигнат до извършителите. Не стана публично известно и дали за нея е искан и платен подкуп и в какъв размер. Според Роберто Савиано, дъщеря му е била отвлечена, „за да го принудят да мълчи за Италия“.

Последна беше прочетена присъдата му в България, макар че делото започна първо - още през 2007 г.

През 2021 г. стана известно, че Евелин Банев е подал молба българския съд да изиска присъдите му от Италия и Румъния, да ги признае и те да бъдат приети за изпълнение в България. Последва и втора такава молба през 2022 г., но съдът ги остави без разглеждане, тъй като ги приема за недопустими. Причината е, че Банев може да отправи подобна молба едва след като бъде екстрадиран в България или Румъния, която също е заявила, че иска екстрадиция.

Сега той би могъл да задейства отново такава процедура, а ако не го направи, след като изтърпи наказанието си в затвора в София, той трябва да бъде предаден на властите в Румъния и Италия, за да излежи и останалите две присъди.

Борецът от Тополовград с имоти и връзки на разнообразни нива

Банев е роден на 8 октомври 1964 г. в Тополовград. От малък тренира борба, завършил е спортното училище в Стара Загора. Първата му фирма ЕТ „Пеликан - Евелин Банев“ е регистрирана в Ямбол през 1995 г. През 1998 г. създава заедно с Петър Петров-Амигоса и Иван Тодоров-Доктора (убит през 2006 г.) фирма „Източни финанси“ ООД. Брендо се води приближен до групировката ВИС-2, но след размиването на границите на силовите структури работи и със сикаджии, пише „Капитал“ преди години. Бил е приятел на убития през 2003 г. Румен Маринов-Нарциса.

Друг сочен за много близък до Банев е Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, който също е от Тополовград. Българските власти го издирваха за укриването на Ветко и Маринела Арабаджиеви, арестувани в негово жилище в Барселона през март 2019г. Тогава местните власти търсят Семерджиев, заради разследване за пране на пари, водено в Швейцария и откриват и Арабаджиеви. По-късно Семерджиев също беше задържан. Според публикации в жълти медии от 2023г. той си е в България и демонстрира добър начин на живот, но няма официална информация за статуса му.

Свързвани с Брендо са собственици и управители на фирми, които имат хотели в София (сред които и хотел Les Fleurs на бул. „Витоша“) и в черноморски курорти. Според разследването в България Банев е перял парите основно през имоти.

„Основното дружество, което концентрира интересите му е „Пропърти груп България“...Основното дъщерно дружество на „Пропърти груп България“ е „Флавия консулт България“, което притежава и инвестира в изграждане на имоти предимно в София. Другата ключова компания под шапката на холдинга е „Рила център“, чийто актив е едноименният хотел в София. Той беше придобит през 2017 г., след като вече Банев беше осъден и издирван, продавачът е Васил Божков, а сумата е 9.8 млн. евро“, припомня „Капитал“.

Изданието описва, че друг актив, който някога е бил собственост на Банев, а впоследствие се озовава като дъщерно дружество на „Флавия“ - изба „Славейково“ през 2023 г. е продадена на Калоян Станиславов - собственикът на „Булкомерс КС“. Това е основната фирма, посредник по износа на българско въоръжение за Украйна, която за 2022 г. реализира скок в оборота от 10 на над 800 млн. лв., както и почти 62 млн. лв. печалба.
През октомври 2008г., Банев дава единственото си интервю пред Георги Коритаров, който тогава води в „Нова тв“ и заявява, че се е срещал с бившия вътрешен министър Румен Петков, който го убеждавал да свидетелства срещу Красимир и Николай Маринови, известни като „братя Маргини“. Петков отрече да познава Брендо.

През февруари 2014 г. „по сигнал на българските служби“ във Франция са задържани 1.4 тона кокаин, скрити в гуми на камиони, връщащи се от ралито „Париж - Дакар“. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров намеква, че връзка с трафика има общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Следва показна акция на МВР в заведения и автокъща на Алексиев, както и в Столичната община. Оказва се, че общинският съветник е и подслушван, но в крайна сметка не е задържан и не му е повдигнато обвинение.Лазаров заявява и че през Столична община са минавали средства към „кокаиновите крале“. Включва се и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров с неясното съобщение, че „през 2010 г. е имало поръчка за Алексиев, която е касаела подобен предмет“.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов, по това време председател на комисията по вътрешна сигурност в парламента, е заплашен от Алексиев със съд, защото го свързва с „един от т. нар. кокаинови крале“. Алексиев отрича и сюжетите на жълти медии, че се бил срещал с Брендо, че е получил заплахи от него и затова ходи с охрана.

Срещу Брендо и близки до него хора и фирми има заведен и иск за над 23 млн. лв. в съда от Антикорупционната комисия, но по него все още няма решение.

 

 

 

 

 

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини