Кой нае бандюги за тайни агенти? Преглед на националния печат

„24 часа": Тайни агенти? Яко увъртане кой ги е наел

Добре облечени бизнесмени с прякори и охрана били привлечени за нещатни сътрудници на МВР. Сред тях - Братя Галеви, Косьо Самоковеца, Маргините, Маджо, потвърдиха пред "24 часа" бивш началник в Националната служба за сигурно ст и политик, стоял на върха на държавата. Твърди се, че и Иво Карамански е бил таен агент. Привличането на знаковите фигури било елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори.

"Определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали карти за нещатни сътрудници", коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Казва, че през 1997 г. е събрал всички карти, раздавани по времето на Жан Виденов.

Юлий Георгиев, шеф на НСС тогава, отрече да е раздавал карти. Твърди се, че при кабинета на НДСВ също изземвали карти. Не е ясно обаче дали е станало.

 

„Труд": Българка прави фурор с песен в "Аватар"

Българката Радка Варимезова пее в "Аватар" - най-касовият филм за всички времена ($ 2,5 млрд. приходи), съобщи за "Труд" Пепа Петрова от Лос Анджелис. Гласът на нашето момиче звучи по време на кулминацията във фантастичния екшън на режисьора Джеймс Камерън, номиниран за "Оскар" в 9 категории. За записите Радка трябвало да се научи да пее на измисления извънземен език "нави". Изпълненията на Варимезова са включени в 2 диска с музиката от филма.

„Труд": Яне към Бойко: Разстреляй ме! Не можеш да ме купиш!

"Обръщам се към Бойко Борисов... Ще бъда опозиционен лидер, докато РЗС спечели властта! Не можеш да ме купиш с постове и пари! Единственото, което можеш да направиш, е да ме разстреляш!" Гласът на Яне Янев драматично кънти в препълнената зала в столицата, където е партийната сбирка. Всеки негов ораторски връх се посреща от възторжени ръкопляскания. Според Янев премиерът има само една цел - България да се управлява като групировка.

„Стандарт": Пренаписват учебниците

Война с безумията и грешките в учебниците започва просветното министерство. До два-три месеца то ще даде указания за пренаписването им. Странните герои като Лиска Миска и Кумчо Вълчо с джип ще бъдат изхвърлени от читанките.

От книгите за горния курс пък ще паднат излишни дати и факти. "Целта ни е да разтоварим децата от наизустяване и да ги накараме да мислят повече", обясни министър Сергей Игнатов. Той се закани до дни да огласи най-големите бисери в сегашните учебници. Игнатов дори забивал флагчета в читанките, за да си отбележи гафовете. Сред тях са прозренията, че "връх Шипка се намира на върха на планината", а "морето е пълно с готварска сол". Игнатов планира още в часовете по литература да се изучават и млади автори.

„Стандарт": Алексей от ареста: Не познавам Емин

"Не познавам Ахмед Емин и никога не съм се срещал с него". Това заяви от ареста чрез адвоката си Румяна Радкова арестуваният бивш съветник от ДАНС Алексей Петров. "Сега очаквам и за земетресението в Чили да ме обвинят", коментира още бившата барета. Адвокат Радкова пък допълни, че подзащитният й се чувства добре и единственото развлечение, което има в ареста, е да чете вестници. "Близките му идват често, а американският посланик Джеймс Уорлик все още не е отговорил на искането на подзащитния ми за среща", съобщи още Радкова.

Междувременно разследването срещу него продължава с разпити на служители от ДАНС, с които Петров е работил. "Ще проведем разговори с колегите, за да видим имало ли е нещо притеснително в работата му", обясниха разследващи. От прокуратурата обаче категорично отказаха да коментират дали чужди служби са отправяли предупреждения за работата на Петров в ДАНС. В същото време зам.-шефът на ДПС Камен Костадинов запита от студиото на Росен Петров по bTV бившия премиер Сергей Станишев каква е била причината Алексей Петров да бъде назначен за съветник на Петко Сертов.

„Монитор": Консерваторите изритаха Яне

Английските консерватори окончателно изхвърлиха Яне Янев и неговата РЗС от партньорството, става ясно от изказване на Димитър Абаджиев. Вчера той за първи път призна пред „Монитор", че това е и една от причините да напусне РЗС. „Убеден съм, че поведението на Яне по време на обиколките из страната по никакъв начин не се съвместява с това на консерваторите във Великобритания". Според Абаджиев има и други причини, които той няма да коментира на този етап.

 

„Монитор": Започва кърпене на дупките в страната

Голямото кърпене на дупките по столичните улици ще започне от 1 април. За новия асфалт ще бъдат необходими 27 млн. лева, които общината ще се опита да събере от шофьорите, които не са си платили данъците за колите през последните две години.

„Монитор": Васко Кеца и Преслава с данъчни "амнезии"

Данъчна "амнезия" е покосила голяма част от родния шоубизнес. Сред певците, страдащи от слаба памет, се нареждат естрадният певец Васил Найденов и двете му фолкколежки Преслава и Екстра Нина. Това показват резултатите от проверката на НАП.

Данъчни обясниха, че когато започнала ревизията на Васко Кеца, певецът "забравил" откъде са получени доходите му за последните 5 години. От пресцентъра на НАП съобщиха, че изпълнителят има три имота, многократно е пътувал извън страната и води очевидно луксозен начин на живот.

„Сега": Бившите управляващи продали 800 дка край Варна на безценица

Правителството на тройната коалиция не само е заменяло гори на скандално ниско цени, но още по-евтино е продавало терени от Държавния горски фонд. Това стана ясно от проверка на варненския областен управител Данчо Симеонов, който представи вчера списък с 27 сделки, сключени между 2004 и 2007 г.

В справката има сделки, при които държавни терени са продавани за под 2 лева на кв.м. В скандала със заменките ставаше дума за гори по Черноморието, оценени по 5 лв. за квадрат.

 

„Дума": Британци ужилени с милиони в Банско

Британски инвеститори, които са похарчили милиони британски лири за апартаменти в българския курорт Банско, са обвинили местна фирма за недвижимо имущество в незаконно присвояване на сградата и отказ да бъдат допуснати в нея, пише "Мейл он сънди". Около 70 британски семейства са платили общо над 6 милиона паунда за апартаментите преди две години. Затова британците планират да се съберат през март в Банско с искане да бъдат допуснати в хотелския комплекс "Четири сезона". Те са си купили апартаментите чрез британската фирма "Рокарч естейтс", която е базирана в Лондон и осигурява български имоти за британски граждани. От британската компания обаче твърдят, че са били излъгани от българския си бизнес партньор, предаде БТА.

„Дневник": Еврокомисията чака ясен знак за наказателната реформа

Европейската комисия изчаква българският парламент да даде знак дали ще одобри поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), преди да обяви т.нар. технически доклад за реформите в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това научи "Дневник" от източници в комисията. Повод за отлагането на доклада са сигналите от България, че промените в НПК няма да бъдат приети във вида, в който бяха обещани на Брюксел.

Еврокомисията обмисля и дали да излезе с официална позиция до София, с която да покаже, че няма да приеме отстъпление от заявеното. Докладът за България трябваше да излезе в края на февруари, но тъй като поправките в НПК ще се гледат на второ четене от правната комисия на Народното събрание в четвъртък, затова от Брюксел ще обявят оценката си за реформите в правосъдието и за борбата с престъпността до средата на март.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини