В Денят на Земята ученици превърнаха ненужната пластмаса в красиви бижута и кошове за сибиране на боклуци

    Всеки българин изхвърля вместо да предава за рециклиране по 113 пластмасови бутилки годишно, сочат докладите на еко организациите.

    Представете си, че част от тези бутилки могат да ви влязат в употреба втори път и то по нетрадиционен начин. Могат да се превърнат в бижута, от тях могат да бъдат изработени нишки и изплетени торби за пазаруване, шапки и дори панери за плодове. Как става това демонстрираха младите еко активисти, които са част от клубовете в кампаниите на Фондация „ХАЛО“.

    Част от двора на Хасковската езикова гимназия днес се превърна в работилница за рециклиране на пластмаса, а инициативата бе посветена на днешния 22-ри април, когато светът отбелязва Денят на Земята.

    Ментори в работилницата бяха Кристина Йорданова от „ХАЛО“ и Радостин Русев от организацията „Доброволци за рециклиране на пластмаса“.

    Две парчета дърво, съединени с болчета и прикрепено към тях макетно ножче се превръщат в саморъчна джаджа, чрез която пластмасовите бутилки се нарязват на равномерни тънки и дълги ленти. От тези ленти пък се плете свръзката между повредени пластмасови щайги и те се превръщат в кошове, които могат да се използват за различни дейности, като събиране на листа или пък на по-едри боклуци.

    Докато част от учениците усвояваха тези умения, друга част се научиха да изработват украшения от пластмасови капачки. Разноцветните разтопени с нагрята ютия парчета се превърнаха в обеци и колиета за дамите.

    Радостин Русев, който е от Хасково, но от години живее в София е типичния пример за човек, който обича природата и прави всичко възможно, за да я пази чиста. Практиката му на чакръкчия го среща с много и различни хора, които той успява да убеди докато им помага за болежките им, че трябва и да мислят за опазването на околната среда. Така Росен има много последователи в еко инициативите, които организира.

     „Харесва ми!“. Така простичко той обяснява това, с което се е захванал. Целта на доброволците, които води от повече от една година и поливана, е да подобрят градската среда, в която живеят. От 6 до 66 -годишни са доброволците в акциите, казва Росен Русен. И младите, и по-възрастните се включват в различни акции и по почистване на боклуци, в работата по рециклиране на стари пластмасови отпадъци и връщането им към тяхната функционалност.

    Според еко доброволеца българите постепенно променят начина си на мислене относно опазването на околната среда, но още има път за извървяване.

    Както обикновено, в еко инцитивите на фондацията се включиха и сега Николай Иванов и Александра Терзиева. Единадестокласниците, които са възпитаници на езиковата гимназия в Хасково, са част от клуб „Еко шампиони“ . Само преди седмица под името „Води“ младежите участваха като отбор и спечелиха сред 200 претендента първо място на международния научен фестивал FISSION в категория "Експериментална екология и наука за околната среда". Признанието им е за за разработката на трикомпонентен филтър от ново поколение от несинтетичен материал за пречистване на вода, който премахва механичните примеси и тежките метали и увеличава концентрацията на полезни минерали. Иноваторите вече мислят и в посока да патентоват откритието си.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      No
      Nostradamus
      1 0
      21:58, 22 апр 2024
      Браво, добро е, нека децата да се учат на ред и полезни навици. Но държава ли е тази, в която деца събират капачки и рециклират, за да помогнат на други деца с линейка или кувьоз, а правителството и харчи милиарди за подкрепата на чужда война?
      Бог да пази България!
    Последни новини