10 неща, които да направите, за да спасите планетата

Лесно е да се почувстваме безпомощни, относно бъдещето на света, сега когато стана ясно, че разполагаме с едва едно десетилетие да предотвратим най-разрушителния сценарий, свързан с климатичните промени.

Междувременно климатът на Земята продължава да разбива рекорд след рекорд, до 2050 в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба, а множество нови видове са застрашени от изчезване, преди дори да сме ги открили.

Изглежда, че колкото и торби за многократна употреба да използваме в супермаркетите, нашите действия бледнеят пред въздействието на промишлените предприятия и решенията на правителствата по света.

Оказва се, обаче, че случят далеч не е такъв. Изследване от 2016 откри, че най-голямо въздействие върху околната среда имат именно потребителите.

Предлагаме ви списък на няколко неща, които имат изненадващо огромно въздействие върху планетата.

1. Спрете да използвате микрочастици

Малките частици в скраба ви за лице са миниатюрни парченца пластмаса. След като ги отмиете от лицето си, те се озовават в реките и океаните.

Редица изследвания откриха микрочастици в стомасите на риби и други морски организми. Нещо повече, микрочастиците привличат токсини, които позволяват на множество вредни химикали да попаднат в хранителната верига и да стигнат до нас.

2. Преразгледайте употребата на тампони и дамски превръзки

Средно една жена използва около 12 000 превръзки или тампони през живота си, равняващи се на около 136 кг отпадъци, голяма част от които съставени от биологично неразградими материали, като полиетилен и други пластмаси.

Разбира се, на жените им се налага да използват подобни продукти, но съществуват и други алтернативи.

Менструални чашки, превръзки за многократна употреба, менструално бельо. Изследване от 2011 откри, че 91% от жените, пробвали менструална чашка веднъж, биха я използвали отново и биха я препоръчали на други жени.

3. Родете едно дете по-малко (или не раждайте изобщо)

Темата е противоречива. Но истината е, че всеки допълнителен човек на планетата допринася за огромния въглероден отпечатък.

“Ние сме чумата на Земята. Нещата не опират само до климатичните промени, а и до пространството - местата, на които отглеждаме храна за огромните орди от хора ”, каза Дейвид Атънбъро през 2013.

“Или редуцираме световното население, или природата ще го направи вместо нас. Тя вече го прави”, добавя той.

Изследване от миналата година доказа, че раждането на едно дете по-малко е най-доброто, което можете да направите, за да намалите въглеродния отпечатък. Това ще редуцира въглеродните емисии с 58.6 тона на година, в сравнение със спестените 2.4 тона, ако се откажете от автомобила си. Струва си да помислите по въпроса.

4. Яжте по-малко месо, като цяло купувайте по-малко храна

Отказът от месо има доказано положителен ефект върху природата.

Но проблемът с храната не се ограничава само до месото – множество “здравословни алтернативи” също имат своето въздействие. Ако заменим калориите, които получаваме от месото, със зеленчуци, плодове и зърнени храни това няма да намали особено въздействието върху природата.

Ако спрете да ядете говеждо, няма как да замените един килограм от него, съдържащ 2 280 калории, с килограм броколи, съдържащ едва 340 калории. За целта ще са ви нужни 6.7 кг броколи.

Много от най-разпространините зеленчуци изискват много повече ресурси на калория, отколкото предполагате. Изследване от 2015 доказа, че определени вегетариански и здравословни диети всъщност се отразяват много по-зле на околната среда.

Проблемът не се корени толкова в един определен вид храна, а във факта, че богатите нации продължават да купуват далеч повече храна, отколкото потребяват. В момента 1/3 от храната отглеждана по света се изхвърля.

5. Не падайте в капана на органичните храни

Говорейки за храна, битува погрешното схващане, че био храните са по-щадящи за околната среда.

Макар намалената употреба на пестициди и фертилизатори наистина да носи определени ползи, метаанализ от 2012 откри, че добивите от био култури са средно с 25% по-ниски, в сравнение с конвенционалните.

Това означава, че е нужда с ¼ повече земя за отглеждане на същото количество, което има огромно въздействие върху планетата.

И макар някои практики при производството на органични култури, като съвместното отглеждане на няколко култури едновременно, да подобряват качеството на почвата, те не са единственото решение.

Появяват се все повече доказателства, че генномодифицираните растения са друга разумна опция. Анализ от 2014 на 147 публикации по темата, откри че ГМО технологията намалява употребата на пестициди с 37% и увеличава добивите с 22%.

6. Спрете да се къпете толкова често

Средностатистическият американец взема душ в продължение на 8.2 минути, като изразходва 65.1 литра вода. Да не споменаваме електричеството или газа, нужни за затопляне на водата.

Може би време да намалим душовете, в много части по света, хората взеват душ повече от веднъж дневно.

Освен това честото вземане на душ лишава кожата от естествената и влага и рискува да я направи твърде чиста.

7. Спрете да пиете бутилирана вода

Вероятно вече сте наясно с този факт, бутилираната вода се отразява зле на околната среда.

Изследване откри, че за производството на бутилирана вода през 2007 в САЩ са били нужни 32-54 милиона барела петрол.

Консумираното количество бутилирана вода е огромно. Средностатистическият американец пие по 148 литра на година и количеството се увеличава.

За производството на една бутилка е нужно по-голямо количество вода, от това за напълването и – 1.39 литра вода отиват за производството на еднолитрова бутилка.

За съжаление по света има места, на които чешмяната вода не се изследва редовно, в тези региони бутилираната вода е задължителна.

Но в много градове, водата от кранчето е годна за пиене, а ако се използват и пречистващи филтри, тя става не по-лоша от бутилираната.

8. Помогнете на учените със събирането на данни

Гражданската наука едва ли ще спаси света, но би могла да помогне на учените, на които не им достига финансиране, да наблюдават ефекта на климатичните промени.

Използвайки телефона си, бихте могли да документирате промени в облачната покривка чрез приложението NASA Observer Cloud.

Подобни проекти ще откриете на SciStarter.

9. Изхвърлете кафемашината си

Всички обичаме кафе, проготвянето му у дома е по-устойчива алтернатива от веригите за бързо хранене, защото каквото и да си мислите, всички тези хартиени чаши всъщност не се поддават на рециклиране. Ако предпочитате кафе на филтър дози, също не правите услуга на околната среда.

Статистиката сочи, че ако подредите всички филтър дози, предлагани от лидера на пазара Keurig, ще обградите земното кълбо 10.5 пъти.

През 2016 немският град Хамбург стана първият в света, забранил употребата на еднократните филтър дози във всички държавни институции.

10. Ядосайте се

Да не забравяме, че обединявайки усилия, светът успя драстично да намали размера на озоновата дупка до най-малкия от 1988 година насам.

Ограничаване на глобалното затопляне с 1.5 градуса по Целзий все още е възможно, но за целта трябва да действаме заедно и то незабавно.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини