10 неща, които да направите, за да спасите планетата

Лесно е да се почувстваме безпомощни, относно бъдещето на света, сега когато стана ясно, че разполагаме с едва едно десетилетие да предотвратим най-разрушителния сценарий, свързан с климатичните промени.

Междувременно климатът на Земята продължава да разбива рекорд след рекорд, до 2050 в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба, а множество нови видове са застрашени от изчезване, преди дори да сме ги открили.

Изглежда, че колкото и торби за многократна употреба да използваме в супермаркетите, нашите действия бледнеят пред въздействието на промишлените предприятия и решенията на правителствата по света.

Оказва се, обаче, че случят далеч не е такъв. Изследване от 2016 откри, че най-голямо въздействие върху околната среда имат именно потребителите.

Предлагаме ви списък на няколко неща, които имат изненадващо огромно въздействие върху планетата.

1. Спрете да използвате микрочастици

Малките частици в скраба ви за лице са миниатюрни парченца пластмаса. След като ги отмиете от лицето си, те се озовават в реките и океаните.

Редица изследвания откриха микрочастици в стомасите на риби и други морски организми. Нещо повече, микрочастиците привличат токсини, които позволяват на множество вредни химикали да попаднат в хранителната верига и да стигнат до нас.

2. Преразгледайте употребата на тампони и дамски превръзки

Средно една жена използва около 12 000 превръзки или тампони през живота си, равняващи се на около 136 кг отпадъци, голяма част от които съставени от биологично неразградими материали, като полиетилен и други пластмаси.

Разбира се, на жените им се налага да използват подобни продукти, но съществуват и други алтернативи.

Менструални чашки, превръзки за многократна употреба, менструално бельо. Изследване от 2011 откри, че 91% от жените, пробвали менструална чашка веднъж, биха я използвали отново и биха я препоръчали на други жени.

3. Родете едно дете по-малко (или не раждайте изобщо)

Темата е противоречива. Но истината е, че всеки допълнителен човек на планетата допринася за огромния въглероден отпечатък.

“Ние сме чумата на Земята. Нещата не опират само до климатичните промени, а и до пространството - местата, на които отглеждаме храна за огромните орди от хора ”, каза Дейвид Атънбъро през 2013.

“Или редуцираме световното население, или природата ще го направи вместо нас. Тя вече го прави”, добавя той.

Изследване от миналата година доказа, че раждането на едно дете по-малко е най-доброто, което можете да направите, за да намалите въглеродния отпечатък. Това ще редуцира въглеродните емисии с 58.6 тона на година, в сравнение със спестените 2.4 тона, ако се откажете от автомобила си. Струва си да помислите по въпроса.

4. Яжте по-малко месо, като цяло купувайте по-малко храна

Отказът от месо има доказано положителен ефект върху природата.

Но проблемът с храната не се ограничава само до месото – множество “здравословни алтернативи” също имат своето въздействие. Ако заменим калориите, които получаваме от месото, със зеленчуци, плодове и зърнени храни това няма да намали особено въздействието върху природата.

Ако спрете да ядете говеждо, няма как да замените един килограм от него, съдържащ 2 280 калории, с килограм броколи, съдържащ едва 340 калории. За целта ще са ви нужни 6.7 кг броколи.

Много от най-разпространините зеленчуци изискват много повече ресурси на калория, отколкото предполагате. Изследване от 2015 доказа, че определени вегетариански и здравословни диети всъщност се отразяват много по-зле на околната среда.

Проблемът не се корени толкова в един определен вид храна, а във факта, че богатите нации продължават да купуват далеч повече храна, отколкото потребяват. В момента 1/3 от храната отглеждана по света се изхвърля.

5. Не падайте в капана на органичните храни

Говорейки за храна, битува погрешното схващане, че био храните са по-щадящи за околната среда.

Макар намалената употреба на пестициди и фертилизатори наистина да носи определени ползи, метаанализ от 2012 откри, че добивите от био култури са средно с 25% по-ниски, в сравнение с конвенционалните.

Това означава, че е нужда с ¼ повече земя за отглеждане на същото количество, което има огромно въздействие върху планетата.

И макар някои практики при производството на органични култури, като съвместното отглеждане на няколко култури едновременно, да подобряват качеството на почвата, те не са единственото решение.

Появяват се все повече доказателства, че генномодифицираните растения са друга разумна опция. Анализ от 2014 на 147 публикации по темата, откри че ГМО технологията намалява употребата на пестициди с 37% и увеличава добивите с 22%.

6. Спрете да се къпете толкова често

Средностатистическият американец взема душ в продължение на 8.2 минути, като изразходва 65.1 литра вода. Да не споменаваме електричеството или газа, нужни за затопляне на водата.

Може би време да намалим душовете, в много части по света, хората взеват душ повече от веднъж дневно.

Освен това честото вземане на душ лишава кожата от естествената и влага и рискува да я направи твърде чиста.

7. Спрете да пиете бутилирана вода

Вероятно вече сте наясно с този факт, бутилираната вода се отразява зле на околната среда.

Изследване откри, че за производството на бутилирана вода през 2007 в САЩ са били нужни 32-54 милиона барела петрол.

Консумираното количество бутилирана вода е огромно. Средностатистическият американец пие по 148 литра на година и количеството се увеличава.

За производството на една бутилка е нужно по-голямо количество вода, от това за напълването и – 1.39 литра вода отиват за производството на еднолитрова бутилка.

За съжаление по света има места, на които чешмяната вода не се изследва редовно, в тези региони бутилираната вода е задължителна.

Но в много градове, водата от кранчето е годна за пиене, а ако се използват и пречистващи филтри, тя става не по-лоша от бутилираната.

8. Помогнете на учените със събирането на данни

Гражданската наука едва ли ще спаси света, но би могла да помогне на учените, на които не им достига финансиране, да наблюдават ефекта на климатичните промени.

Използвайки телефона си, бихте могли да документирате промени в облачната покривка чрез приложението NASA Observer Cloud.

Подобни проекти ще откриете на SciStarter.

9. Изхвърлете кафемашината си

Всички обичаме кафе, проготвянето му у дома е по-устойчива алтернатива от веригите за бързо хранене, защото каквото и да си мислите, всички тези хартиени чаши всъщност не се поддават на рециклиране. Ако предпочитате кафе на филтър дози, също не правите услуга на околната среда.

Статистиката сочи, че ако подредите всички филтър дози, предлагани от лидера на пазара Keurig, ще обградите земното кълбо 10.5 пъти.

През 2016 немският град Хамбург стана първият в света, забранил употребата на еднократните филтър дози във всички държавни институции.

10. Ядосайте се

Да не забравяме, че обединявайки усилия, светът успя драстично да намали размера на озоновата дупка до най-малкия от 1988 година насам.

Ограничаване на глобалното затопляне с 1.5 градуса по Целзий все още е възможно, но за целта трябва да действаме заедно и то незабавно.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини