Петнадесети национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!" ще се състои в пернишкото село Мещица на 11 май

Петнадесети национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!" ще се проведе в пернишкото село Мещица на 11 май, съобщиха организаторите - сдружение „Дай, бабо, огънче“ и местното Народно читалище „П. К. Яворов 1926 г.".

Допускат се участници до 17-годишна възраст. В раздела „Автентичен фолклор“ ще се представят групи за детски традиционен фолклор, в чийто репертоар влизат детски фолклорни игри, наричания, броилки, пословици и гатанки. Ще бъдат изпълнени и фолклорни хора от Граово, или от района, от който идва участникът.

В раздел „Обработен фолклор“ изкуството си ще покажат вокални групи и оркестри, танцови състави, ще бъде представена драматизация на приказки. Изпълнителите на народни песни и инструменталистите участват с две изяви, чието общо времетраене трябва да е до 5 мин. Конкурсният репертоар е по избор, като едно от изпълненията трябва да бъде от Граово, а второто - от друга етнографска област.

Участниците се разделят в две възрастови групи - от 4 до 10 години и от 10 до 17 години. Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури - изтъкнати фолклористи, етнолози, музиканти, хореографи. Във всяка категория и възрастова група се присъждат три призови места. Заявки за участие се приемат до 30 април.

Конкурсната изява, която е традиционна, е подкрепена финансово от Община Перник. В миналогодишното издание на конкурса „Дай, бабо, огънче!" със свои изпълнения се представиха над 600 деца от различни области на страната.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини