Близо 130 тона райски газ са внесени у нас през 2023 г.

Над 129 хиляди килограма райски газ е внесла България от трети страни през 2023 г. Това съобщава министърът на финансите Асен Василев. Данните за вноса са от 1 януари до 31 декември м.г. Стойността на внесения райски газ е 407 559 лв.

През септември миналата година депутатите в Народното събрание решиха райският газ да се продава и ползва само за производството на храни. Това стана с промени в Закона за храните, които имаха за цел да се забрани продажбите и използването на райски газ в заведенията. През лятото на 2022 г. беше въведена забрана за продажбата на райски газ на деца, но въпреки това субстанцията продължава да се продава нелегално, особено в дискотеките.

Освен това се забранява употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

С промените в Закона миналата есен, депутатите приеха бизнес операторите с храни да отбелязват употребата на диазотен оксид като добавка в храните в технологичната документация. Нарушителите плащат санкции, като този, който допусне в управляван от него обект продажбата на райски газ, освен за производството на храни, ще бъде санкциониран от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. На бизнес оператор, който наруши закона, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв., пише БГНЕС.

С промените бе забранена и употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

В хранителната индустрия т.нар. райски газ се използва като пропелент при някои видове аерозолни контейнери – най-често бита сметана. 

Защо е опасен

Вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Макар това да продължава в рамките на средно 2 до 5 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца. Пряката опасност се състои в изпълняване на рутинни дейности като слизане по стълби, пресичане на улица, шофиране и работа с машини. 

Тъй като е пряко свързан с невротрансмитерите в мозъка, има десетки публикации, в които пациенти търсят лекарска помощ заради халюцинации. Обезпокоителното в случая е, че са документирани случаи, в които хора, приемали райски газ страдат от психоза, че някой или нещо ги подтиква към самоубийство.

Други вредни ефекти са световъртеж, гадене, повръщане, подуване на корема, висока температура и треска, сина умора, проблеми с дишането, поява на хиперпигментни петна, забавен пулс, изтръпване на ръцете.

Трайният дефицит на витамин В12 и фолиева киселина в редки случаи може да предизвика мегалобластна анемия, при която заради нарасналия си обем клетките не могат да изпълняват функциите си.

Райският газ може да увреди костния мозък, където се образуват кръвните клетки. Освен мегалобластната анемия, при която са увредени червените кръвни клетки, се наблюдава и намаляване на количеството бели кръвни клетки (левкоцити). Именно те са свързани с имунната система и ни помагат да се справим успешно с вируси и патогенни бактерии.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини