НС забрани продажбата на райски газ на лица под 18 г.

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места.

Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание.

Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени местав това число и дискотеки и клубове. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

Внесеният преди два дни законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето от Десислава Атанасова бе приет на първо и второ четене със 162 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се". Законът ще влезе в сила от обнародването му в "Държавен вестник".

По предложение на ГЕРБ-СДС бе прието и изключение - забраната няма да важи за продажбата на райски газ за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Депутатите въведоха и глоби за лицата, които нарушават забраната за продажба. Глобата за физически лица варира между 800 и 1500 лв., а за повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. За юридическите лица глобата е по висока - от 3000 до 6000 лв. за първо нарушение и от 5000 до 12 000 лв. за второ нарушение.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    Забрана!
    4 -2
    12:23, 30 юли 2022
    Този наркотик трябваше да бъде забранен много отдавна за всички, няма такова нещо под 18 над 18 години
  • 2
    Хх
    ХХХ
    2 0
    21:35, 30 юли 2022
    Тийнейджърите масово се дрогират , те забраниха райския газ. А тежката дрога я оставяме , така ли.От полицаи съм чувал, че всичко се знае - кой продава, къде продава , какво продава.Какво чакат...
Последни новини