Проектът на Финландия, който може да измести петрола

Съвсем скоро малка община във Финландия може да бъде дом на голяма батерия, при това доста необичайна - тя съхранява топлинна енергия в пясък. Създаделите ѝ се надяват, че тази "пясъчна батерия" може да увеличи съхранението на възобновяема енергия, за да отговори на нуждите от отопление през цялата година, и с това да помогне за намаляване на въглеродните емисии.

Батерията е проектирана от стартъп компания Polar Night Energy и трябва да бъде изградена през следващите 13 месеца в Порнайнен, Финландия. След като бъде построена, компанията изчислява, че може да доведе до намаляване на годишните емисии на въглероден диоксид в района с близо 70%.

До голяма степен това се дължи на прогнозираното пълно спиране на употребата на петрол и приблизително 60% намаление на изгарянето на дървени стърготини. И така, как хората от Порнайнен ще получат топлина от батерията?

Самата пясъчна батерия ще представлява силоз с височина 13 и широчина 15 метра, пълен с натрошен сапунен камък (стеатит), който има по-добра топлопроводимост от конвенционалния пясък. Към силозът ще има и тръби. Батерията всъщност ще използва неизползваната електрическа енергия, произведена от вятърни и слънчеви източници, и ще я преобразува в топлинна чрез процес, наречен резистивно нагряване.

По такъв начин въздухът, който циркулира в силоза (с помощта на тръбите за пренос на топлина), ще се затопля и ще загрява околния натрошен сапунен камък. И когато конвенционалните енергийни източници са скъпи, като през зимните месеци, горещият въздух ще може да бъде пуснат в отоплителната система на района.

Батерията в Порнайнен не е първата по рода си. Polar Night Energy вече има една инсталирана през 2022 г. в Канкаанпяа, също във Финландия. Тя е и първата в света напълно работеща търговска пясъчна батерия. Проектът в Порнайнен се очаква да бъде около 10 пъти по-голям, с топлинна мощност от 1 мегават и възможност за съхраняване на 100 мегаватчаса топлинна енергия. Това е достатъчно, за да отговори на седмичните нужди от топлинна енергия в областта през зимата плюс почти един месец през лятото. 

Защо е важно това постижение на финландците ли? Защото в стремежа си да увеличи капацитета за съхранение на потенциално неограничена възобновяема енергия, светът се сблъсква с много скъпи и въздействащи върху околната среда опции. Пясъчни батерии като тази в Порнайнен могат да бъдат по-евтина алтернатива с по-малко въздействие върху природата.

Все пак и в този случай всичко идва с предупреждения - топлинната енергия, съхранявана по този начин, може да се преобразува обратно в електричество, но то "има присъщите загуби, като по този начин усложнява икономическата страна", твърдят от Polar Night Energy.

Интересното е, че завършването на тази конкретна батерия е един от няколкото случващи се междувременно алтернативни проекти за съхранение на енергия - Финландия вече работи върху проект да превърне и изоставена мина в гигантска гравитационна батерия, пише BBC.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини