Първата в историята резолюция за изкуствения интелект се очаква да бъде приета от ООН

Общото събрание на ООН се очаква да приеме за първи път резолюция за изкуствения интелект (AI) по-късно този месец, предаде ДПА.

Съответната проекторезолюция, предложена от САЩ, подчертава "спешната необходимост от постигане на глобален консенсус за сигурни, безопасни и надеждни системи за изкуствен интелект".

Текстът, който е бил предоставен на ДПА, посочва, че бързото развитие на изкуствения интелект изисква международна регулаторна рамка и предлага възможност за сътрудничество, особено с по-бедните страни.

След месеци на дипломатически преговори най-новата версия на проектодокумента най-накрая е приета без предлагане на нови изменения. Това прави възможно до края на март резолюцията да бъде приета единодушно от 193-те членки на Общото събрание без формален вот.

Терминът "изкуствен интелект" обикновено се използва за системи, основаващи се на машинно самообучение. Бързото развитие на все по-мощен софтуер предлага огромни възможности и подхранва надеждите за съществен напредък в борбата с болести като рака или проблеми като климатичната криза.

Същевременно има опасения, че тези системи могат да нанесат големи вреди, ако развитието им не бъде регулирано.

Източник: https://it.dir.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини