За втори ден земеделски производители от Пернишко излязоха на протест, блокирайки няколко пътни участъка

За втори ден земеделските производители от община Перник излязоха на протест. Сборният им пункт беше пред зала „Борис Гюдеров“ в областния град.

Малко преди обяд те се отправиха към пътен възел „Даскалово“, където затвориха за около петнайсет минути всички подстъпи към аутобана. Полицейски екипи регулираха движението на място.  

Сред протестиращите беше и земеделският производител и животновъд Венцислав Евгениев от пернишкото село Богданов дол. Той коментира, че заедно с колегите си днес ще изчакат срещата при министър-председателя Николай Денков. Въз основа на нея ще се реши как да продължат действията на протестиращите в идните дни. Евгениев каза, че ако няма реални решения, земеделците от Пернишка област ще останат в стачна готовност.

„Животновъд съм цял живот. В момента отглеждам 150 овце и осем крави. Най-големият проблем в бранша е разделението между националното ръководство на фонд „Земеделие“, областните му структури и Министерство на земеделието и храните. Днес ще предложа на колегите си да се срещнем с областния управител на Перник, за да разговаряме за проблемите в сектора на местно ниво и търсене на тяхното решение“, каза Евгениев.

Относно предложението на премиера Николай Денков да получават финансова подкрепа само земеделските стопани, декларирали загубите през изминалата година, животновъдът заяви, че това не е удовлетворяващо за малките производители. „При получената печалба от продукцията и субсидиите, шейсет процента ни се признават за разход, а четиридесет за приход, върху който ние плащаме данък. Ако декларираме загуби, ние няма да имаме право на украинска помощ“, заяви той.

Протест днес има и в още две общини от област Перник. В Радомир бе затворено движението по пътя от София за Кюстендил в района на автогарата. Земеделски производители от Брезнишко блокираха за няколко часа и републиканския път II-63 от Перник за ГКПП „Стрезимировци“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини