РЕКОРД: Банките навъртяха 3,4 млрд. лв. печалба!

Печалбата на банковата система в България в края на 2023 година е в размер на 3,4 млрд. лв. Това е с 1,3 млрд. лв. (64,4%) повече спрямо предходната година, показва статистиката за сектора, която Българската народна банка (БНБ) публикува всеки месец.

Основната част от печалбата се дължи на разликата между лихвите по депозитите и тези по кредитите. За 2023 г. нетният лихвен доход възлиза на 4,8 млрд. лв. Това е с 1,6 млрд. лв. повече спрямо 2022 г. Ръстът е с 50,2%.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. активите на банковата система нарастват със 7 млрд. лв. (4,2%) и към 31 декември са 172,1 млрд. лв.

Спестявания

През четвъртото тримесечие спестяванията в банковата система се увеличават с 6 млрд. лв. (4,2%) и в края на декември достигат 147,3 млрд. лв. Нарастват депозитите на домакинствата с 3,6 млрд. лв., на бизнеса с 1,5 млрд. лв., на кредитните институции със 707 млн. лв. и на други финансови предприятия с 288 млн. лв. Намаляват депозитите на сектор „Държавно управление“ с 81 млн. лв.

Междувременно парламентът прие в четвъртък на второ четене ключов закон по пътя към еврото. След близо четири часа дебати в пленарната зала депутатите гласуваха новия Закон за Българската народна банка, който ще позволи страната да се присъедини към еврозоната и да замени националната ни валута с европейска.

Въпреки съпротивата при гласуването от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" парламентът прие предложените от правителството промени.

Промени

С промените в Закона за БНБ се урежда правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Законът урежда статута на еврото като парична единица, определя дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

Източник: в. Телеграф

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини