ВЕИ могат да покрият цялото допълнително търсене на електроенергия в света

Енергията, генерирана от източници с ниски емисии, като вятър, слънчева и ядрена енергия, ще бъде достатъчна, за да посрещне нарастването на глобалното търсене през следващите три години. Това се посочва в най-новия анализ, изготвян от Международната агенция по енергетика (МАЕ) Electricity 2024.

След рекорден ръст, производството на електроенергия от източници с ниски емисии ще има почти 50% дял от световната електроенергия до 2026 г. спрямо по-малко от 40% през 2023 г., се посочва в доклада.

Възобновяемите енергийни източници растат бързо и ядрената енергия е на път да достигне нов рекорд за всички времена през следващата година, позволявайки генерирането с ниски емисии да изпревари стабилния растеж на търсенето на електроенергия, изтъква още МАЕ.

Докладът установява, че докато глобалният растеж на търсенето на електроенергия леко се е понижил до 2,2% през 2023 г. поради спадащото потребление на електроенергия в развитите икономики, се очаква да се ускори до средно 3,4% от 2024 г. до 2026 г. Около 85% от увеличението на световното търсене на електроенергия до 2026 г. се очаква да дойде извън развитите икономики – най-вече Китай, Индия и страни от Югоизточна Азия.

Въпреки това рекордното производство на електроенергия от източници с ниски емисии – включително възобновяеми енергийни източници, като слънчева, вятърна и водна енергия, както и ядрена енергия – трябва да намали ролята на изкопаемите горива в осигуряването на енергия за домовете и бизнеса.

Възобновяемите енергийни източници ще съставляват повече от една трета от общото производство на електроенергия до началото на 2025 г., изпреварвайки въглищата. До 2025 г. производството на ядрена енергия също се прогнозира да достигне рекордно високо ниво в световен мащаб, тъй като продукцията от Франция се покачва, няколко централи в Япония се връщат в експлоатация и новите реактори започват търговски операции на много пазари, включително в Китай, Индия, Корея и Европа. Очаква се момента, в който делът на изкопаемите горива в световното производство падне под 60%. Това ще бъде първият път, когато той е падал под този праг, откакто агенцията е започнала наблюдение преди повече от 50 години.

„Енергийният сектор в момента произвежда повече CO2 емисии, от който и да е друг в световната икономика, така че е окуражаващо, че бързият растеж на възобновяемите енергийни източници и стабилното разширяване на ядрената енергия заедно са на път да отговорят на цялото нарастване на глобалното търсене на електроенергия през следващите три години години“, изтъква изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Докладът установява, че увеличаването на производството на електроенергия от възобновяеми и ядрени източници изглежда тласка емисиите на енергийния сектор към структурен спад. Глобалните емисии от производството на електроенергия се очаква да намалеят с 2,4% през 2024 г., последвано от по-малки спадове през 2025 и 2026 г.

Отделянето на глобалното търсене на електроенергия и емисиите би било значително предвид нарастващата електрификация на енергийния сектор, като повече потребители използват технологии като електрически превозни средства и термопомпи. Електричеството е било 20% от крайното потребление на енергия през 2023 г. спрямо 18% през 2015 г., въпреки че постигането на световните цели за климата ще изисква електрификацията да напредне значително по-бързо през следващите години.

Цените на електроенергията като цяло са били по-ниски през 2023 г., отколкото през 2022 г. Ценовите тенденции обаче са варирали значително в различните региони, което се отразява на икономическата им конкурентоспособност.

Цените на електроенергията на едро в Европа са спаднали средно с повече от 50% през 2023 г., след като достигнаха рекордни нива през 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна. И все пак цените на електроенергията в Европа миналата година все още са повече от два пъти по-високи от нивата преди Covid, докато цените в Съединените щати са били с около 15% по-високи, отколкото през 2019 г. Търсенето на електроенергия в Европейския съюз намалява за втора поредна година през 2023 г. и е не се очаква да се върне към нивата, наблюдавани преди световната енергийна криза, най-рано през 2026 г.

Въпреки че търсенето на електроенергия в Европа и Съединените щати е намаляло през 2023 г., много нововъзникващи и развиващи се икономики отбелязват стабилен растеж, който се очаква да продължи до 2026 г. в отговор на нарастващото население и индустриализацията.

През периода се очаква Китай да представлява най-големият дял от глобалното увеличение на търсенето на електроенергия по отношение на обема, въпреки че икономическият му растеж се забавя и става по-малко зависим от тежката промишленост. Междувременно в Индия се очаква търсенето на електричество да се повиши най-бързо сред големите икономики, като добавеното търсене през следващите три години се прогнозира да бъде приблизително еквивалентно на текущото потребление на електричество в Обединеното кралство.

Като регион, според анализа на доклада, Африка остава извън тенденцията в търсенето на електроенергия. Докато потреблението на електроенергия на глава от населението в Индия и Югоизточна Азия се е увеличило бързо, то в Африка е в застой повече от три десетилетия.

„Използването на електричество е ключов индикатор за икономическото развитие във всяка страна и е мрачен знак, че то се е забавило в Африка на база на глава от населението за повече от три десетилетия“, посочва Бирол.

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини