5 пъти по-бързият Wi-Fi 7 е официално сертифициран

Пет пъти по-бърз, по-стабилен и по-надежден стандарт за безжични комуникации Wi-Fi 7 получи официална сертификация. Стотици милиони устройства, съвместими с Wi-Fi 7, се очакват тази година на пазара.

Както се очакваше, браншовата организация Wi-Fi Alliance официално сертифицира новия безжичен стандарт Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be) и публикува спецификациите му. Wi-Fi 7 поддържа Multi-Link Operation (MLO), което позволява на устройствата да изпращат и получават данни едновременно в честотните ленти 2,4 GHz, 5 GHz и 6 GHz.

Основните предимства на новия стандарт са увеличена пропускателна способност, намалено забавяне и подобрена надеждност. В допълнение, ширината на канала е два пъти по-голяма от тази на Wi-Fi 6, или 320 MHz (когато е налична честотна лента от 6 GHz).

Wi-Fi Alliance очаква Wi-Fi 7 да се разпространява бързо: над 233 милиона устройства, поддържащи новия стандарт, ще излязат на пазара през 2024 г., а до 2028 г. техният брой ще нарасне до 2,1 милиарда.

Организацията отбелязва, че най-новата версия на Wi-Fi скоро ще се използва не само от смартфони, таблети, лаптопи и безжични рутери, но и от устройства за виртуална реалност, автомобили и индустриално оборудване с поддръжка на интернет на нещата (IoT).

Очаква се Wi-Fi 7 да осигури максимална скорост на трансфер на данни до 40 Gbps, което е почти пет пъти повече от предишната версия.

Новият безжичен стандарт е съвместим с процесорите Intel Meteor Lake, представени преди по-малко от месец. Флагманският смартфон OnePlus 12, обявен през декември в Китай и очакван скоро на международния пазар, също поддържа Wi-Fi 7.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини