Лунната мисия на САЩ срещна технически проблеми

Частната американска мисия до Луната, изстреляна в понеделник, която е първата от над 50 години, срещна технически проблеми, съобщиха световните агенции.

Компанията "Астробиотик", която стои зад проекта, обяви, че апаратът "Перигрин" се е сблъскал с аномалия, която е попречила за насочването на соларните му панели стабилно към Слънцето.

Без способността за зареждане на батериите си и получаването на стабилно електрозахранване мисията не може да продължи.

Инженерите на компанията вече работят за отстраняването на проблемите и ще даде допълнителна информация как върви преодоляването им.

Новината за проблемите със слънчевите панели дойде седем часа след изстрелването на "Перигрин".

Компанията съобщи, че комуникацията с апарата е добра и системите му работят както е предвидено, но "за съжаление аномалия е попречила на слънчевите панели да постигнат стабилна ориентация към Слънцето". "Екипът се опитва да реши ситуацията в реално време и се анализират данните%", посочва се в съобщение на "Астробиотик".

Това не е необичаен проблем и отстраняването му е разигравано в различни варианти от инженерите на компанията. Освен това системите на апарата са програмирани така, че да се предпазят при подобни проблеми като приоритет остава електрозахранването и връзката на "Перигрин" със Земята.

Безекипажният спускаем апарат бе изстрелян в понеделник и по график трябва да кацне на земния спътник на 23 февруари.

Това е първата комерсиална мисия за кацане на Луната, която трябва да помогне на американската космическа агенция за подготовка за етапа, в който там отново ще бъдат изпратени астронавти.

Апаратът на "Астроботик" излетя с напълно нова ракета-носител "Вулкан Кентавър" на корпорацията "Юнайтед Лонч Алайънс".

На борда на спускаемия модул освен другите товари има голям луноход от университета "Карнеги Мелън" на име "Анди", който тежи 33 кг и е висок 103 см. Включен е и по-малък луноход с тегло 1.5 кг, наречен "Спейсби" (Spacebit), който се движи на четири крака и ще измине разстояние от поне 10 м.

"Вулкан Кентавър" премина през небето на Флорида преди зазоряване, като постави космическия кораб на обиколен маршрут към Луната.

Компанията от Питсбърг има за цел да бъде първият частен бизнес, който успешно ще кацне на Луната - нещо, което са постигнали само четири държави. Но една компания от Хюстън също има готов спускаем апарат и може да го изпревари до лунната повърхност, като избере по-пряк път.

"Излетяхме първи, но кой ще се прилуни пръв, предстои да видим", каза главният изпълнителен директор на "Астроботик" Джон Торнтън, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

НАСА предостави на двете компании милиони долари, за да построят и управляват свои лунни апарати. Космическата агенция иска частните спускаеми апарати да огледат мястото преди пристигането на мисия с астронавти. Мисиите същевременно ще осъществят технически и научни експерименти за НАСА и ще изпълнят поръчки на други клиенти. Договорът на "Астроботик" за спускаемия апарат "Перигрин" е за 108 млн. долара.

За последен път САЩ стартираха мисия за кацане на Луната през декември 1972 г. Юджийн Сърнън и Харисън Шмит от "Аполо 17" станаха 11-ият и 12-ият човек, стъпили на Луната, с което приключи една епоха, останала върхова за НАСА.

Новата програма на космическата агенция "Артемис" - кръстена на Артемида - сестрата близначка на Аполон в гръцката митология, се стреми да изпрати отново астронавти на повърхността на Луната през следващите няколко години. Първо предстои облитане около Луната с четирима астронавти, вероятно преди края на годината.

Акцент в понеделник беше дълго отлаганият първоначален изпитателен полет на ракетата "Вулкан Кентавър" от космодрума Кейп Канаверал. Ракетата с височина 61 метра по същество е усъвършенствана версия на изключително успешния модел "Атлас V" на "Юнайтед Лонч Алайънс", който постепенно се извежда от експлоатация заедно с "Делта IV" на компанията. Ракетната компания на Джеф Безос - "Блу Ориджин", предостави двата основни двигателя на "Вулкан".

Съветският съюз и САЩ извършиха поредица от успешни кацания на Луната през 60-те и 70-те години на миналия век. Китай се присъедини към елитния клуб през 2013 г., а Индия - през 2023 г. През миналата година на Луната кацнаха и спускаеми апарати от Русия и частна японска компания. Апарат на израелска организация с нестопанска цел се разби през 2019 г.

Следващия месец ракета носител на "Спейс Екс" ще изведе в космоса спускаем апарат от "Интюитив машинс" (Intuitive Machines). По-прекият едноседмичен маршрут на спускаемия модул "Нова-Си" (Nova-C) може да доведе до опити на двата космически апарата да се приземят в рамките на дни или дори часове един след друг.

Едночасовото спускане до лунната повърхност - безспорно най-голямото предизвикателство - ще бъде "вълнуващо, напрегнато и ужасяващо едновременно", казва Торнтън.

Освен че извършва експерименти за НАСА, "Астроботик" развива и собствен товарен бизнес, като натоварва високия 1.9 м спускаем апарат "Перигрин" (Peregrine) с всичко - от скални късове от Еверест и колички-играчки от Мексико, които ще се катапултират на лунната повърхност и ще се движат наоколо, до пепелта и ДНК на починали космически ентусиасти, включително създателя на "Стар Трек" Джийн Родънбери и писателя фантаст Артър Кларк.

Неотдавна индианците навахо поискаха изстрелването да бъде отложено заради човешките останки, като заявиха, че това би било "дълбоко оскверняване" на небесното тяло, почитано от индианците. Торнтън обаче заяви, че възраженията от декември са дошли твърде късно, но обеща да се опита да се договори с индианците навахо за бъдещи мисии.

Една от компаниите, които са закупили място на спускаемия апарат, "Селестис", направи изявление, че нито една култура или религия не притежава Луната и не може да налага вето на мисия. Повече тленни останки от хора има на горната степен на ракетата, която, след като се освободи от спускаемия модул, ще обикаля неопределено време около слънцето чак до Марс.

Цените за превоз на "Перигрин" варират от няколкостотин долара до 1,2 милиона долара за килограм, което обаче не е достатъчно, за да може "Астроботик" да излезе на печалба. Но според Торнтън за този първи полет това не е най-важното.

"Мечтите и надеждите на много хора зависят от това", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини