Изложбата „Изкуството на маската“ представят в зала „Атриум“ на Областна администрация в Перник

Изложбата „Изкуството на маската“ ще бъде експонирана и представена в зала „Атриум“ на Областната администрация в Перник, съобщиха от институцията.

Дванайсет маски от животински пера и кожи, създадени от майсторите Петър Божков и Димитър Пенев от селата Гигинци (община Брезник) и Витановци (община Перник), ще бъдат представени пред посетителите.

Изложбата е част от проект за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия „Съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство“. Водещ партньор е фондация „Нишвил“ от гр. Ниш, а представител от българска страна е Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Локално наследство“ - Перник.

Откриването на изложбата „Изкуството на маската“ щя се състои на 10 януари в навечерието на провеждащия се в Пернишко народен празник „Сурова“ в нощта на 13 срещу 14 януари.

Освен маски, експозицията включва два сурвакарски костюма, както и десет винила с текстови и снимков материал, в които е представена маскарадната традиция в Пернишко, персонажите в обичая, както и Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Изложбата може да бъде посетена от жителите и гостите на Перник до края на месец януари, включително и в дните на международния фестивал „Сурва“, който ще се състои в периода 26 – 28 януари.

През лятото на м.г. изложбата беше представена по време на Международния джаз фестивал „Нишвил“ в Сърбия.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини