Читалището в Мещица обяви традиционния си национален конкурс за мартеници

Шестнадесетото издание на Националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“ обявиха Народно читалище „П. К. Яворов 1926 г." в пернишкото село Мещица и Сдружение „Дай, бабо, огънче“ в Перник, съобщиха организаторите.

Надпреварата е за изработка на най-голяма и най-дълга мартеница, пано и обемна кукла. Произведенията ще се оценяват по художествена стойност, достоверност и оригиналност, а участниците са разпределени в три възрастови групи. В първата - до 7-годишна възраст, ще се награждава само групова работа. Във втора група - на деца между 7 г. и 14 г., и в трета - над 14 г., ще бъдат отличени индивидуална или групова изработка. Мартениците трябва да бъдат изпратени до 23 февруари на адресите, посочени от организаторите.  

В миналогодишното издание на конкурса „Пижо и Пенда“ участваха 130 детски градини, читалища, клубове и творчески ателиета от цялата страна. Броят на индивидуалните участници пък достигна петдесет. Сред тях бяха и деца от българското съботно училище „Звънче“ във Великобритания. Част от изработените през миналата година мартеници бяха дарени за благотворителна кампания в подкрепа на 5-годишно дете с церебрална парализа.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини