За десети път ритуалът по вадене на кръста на Йордановден ще бъде във водите на реката в Брезник

На Богоявление (Йордановден) в Брезник ще бъде отслужена Златоустова литургия и водосвет в църковната фиала в двора на храм-паметник "Св. Георги Победоносец". Това съобщи за БТА краеведът и историк Аниела Асенова.

За десети път ритуалното хвърляне на кръста ще бъде в 12:00 ч. във водите на Брезнишката река от отец Михаил Станкович. Служители към местната администрация вече са се погрижили мястото да бъде почистено.

Традицията по провеждането на Богоявленския ритуал на това място беше възобновена през 2014 г. по настояване на Асенова и със съдействието на община Брезник. Кръстът тогава пръв улови брезничанинът Веселин Николов.

Последно хвърляне и вадене на кръст от водите на реката е имало до края на 60-те години на миналия век. Ритуалът тогава е провеждан от протойерей Борис Николов, а по-късно традицията е прекъсната.

Асенова уточни, че успелият да извади божия символ от речните води ще се дарува с хавлия. Всички останали участващи в ритуала също ще получат символични подаръци от църковното настоятелство към храм-паметника "Св. Георги Победоносец".

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини