Пухкава погача с кисело мляко

Пухкава погача с кисело мляко

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Месене:

Маята се разтваря в топлата вода. Прави се кладенец от 1 кг брашно и се поставят в него яйцата + белтъка от 1 яйце (жълтъкът за намазване), млякото със содата, солта, захарта, разтопеният маргарин. Всичко това се омесва.

От останалото брашно се добавя постепенно за хубаво омесване на тестото. Да втаса не повече от 1 ч. След като бухне двойно, тестото се премесва и се разделя на 2 части.

Следва оформлението на погачата

Първата част се дели на 2. Едната топка служи да се оформи централният кръг, като от нея се оставя малка топка за плетеница за отгоре, като се слага в подмазаната тава в средата.

Втората топка се дели на 6 еднакви части и с тях се оформят лъчите /като пирожка/. Втората част и тя се дели на 2. От едната половина се правят 6 топки, който се оформят на розички и се слагат между лъчите.

От останалата половина се правят нови 6 топки за плетениците , като всяка топка се дели на 3 части, издърпват се или се правят масурчета и се плетът като плитка. Те затварят периферията на погачата.

Питката се оставя да втаса около 30 мин. Намазва се с жълтъка и се изпича в умерена фурна до 45-50 мин. Според фурната се намаляват или увеличават градусите, за да не прегори. След 40 мин. се проверява с дървен шиш дали е сурова от вътре - по шиша не трябва да има полепнало тесто.

След изваждане, докато е още гореща се намазва с масло, олио или маргарин. Увива се в кърпа да изстине, както се казва да обиколи нивата.

Приятен апетит!

Източник: gotvach.bg

Последни новини