Електрически летящи таксита ще заработят в Индия през 2026 г.

Индийският конгломерат "ИнтерГлоуб ентърпрайсис" (InterGlobe Enterprises) и базираната в САЩ технологична компания "Арчър авиейшън" (Archer Aviation) ще пуснат електрически летящи таксита в Индия през 2026 г., предава БТА. Те ще возят на цени, които са конкурентни на тарифите на класическите таксиметрови автомобили, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

"Арчър авиейшън" разработва електрически летателни превозни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL), за които се смята, че са бъдещето на въздушните превози в големите градове. Проектът на компанията е подкрепен от редица водещи корпорации, сред които са "Боинг" (Boeing), "Юнайтед еърлайнс" (United Airlines) и "Стелантис" (Stellantis).

Индийският партньор на "Арчър авиейшън" - "ИнтерГлоуб ентърпрайсис", е мажоритарен собственик на "ИндиГоу" (IndiGo), водещата авиокомпания в Индия, посочва Ройтерс.

Високотехнологичното такси, наречено "Миднайт" (полунощ - бел. ред.), ще може да лети с пилот и четирима пътници на борда. Предвижда се то да прелита около 100 мили (161 км) с едно презареждане на батерията. 

Планирано е услугата да стартира с 200 летящи таксита в индийската столица Делхи, във финансовия център на Индия - Мумбай и в нейното технологично сърце - Бенгалуру. 

Разстоянието, което класически таксиметров автомобил изминава в Делхи за между 60 и 90 минути, ще отнема около 7 минути на въздушното такси, обявиха компаниите, които стоят зад проекта. Те ще го осъществят, ако получат необходимите разрешения от регулаторните институции.

Големите градове в Индия се нуждаят от нови транспортни решения на фона на сериозното претоварване на наземния транспорт и замърсяването на въздуха, за което той допринася съществено, посочва Ройтерс. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини