Електрическо летящо такси пускат в Япония до две години

Японската ANA Holdings Inc ще си партнира с американския стартъп Joby Aviation, за да пуснат услугата "летящо такси" в Япония. Това съобщиха двете компании в съвместно прессъобщение, цитирано от агенция Киодо.

Компанията майка на авиопревозвачаAll Nippon Airways и американският стартъп ще работят заедно по полетните дейности, управлението на трафика, развитието на инфраструктурата и обучението на пилоти за летящи таксита, се казва в съвместно съобщение.

"Джоби Авиейшън" има за цел да пусне услуга за въздушно такси през 2024 г. Компанията разработва изцяло електрически, петместен самолет, който може да излита и каца вертикално. Максималната дължина на полета се очаква да бъде 241 километра, а максималната му скорост - 321 километра в час.

"Да можем да предоставим (на нашите клиенти) възможност за бързо и устойчиво пътуване от международно летище до центъра на града е много примамливо", посочва в прессъобщението изпълнителният вицепрезидент на ANA Holdings Коджи Шибата.

ANA Holdings последва примера на Toyota Motor Corp., която също си сътрудничи с американския производител на електрически самолети. Най-големият автомобилостроител в света по произведен брой автомобили съобщи през 2020 г., че е инвестирал 394 милиона долара в "Джоби Авиейшън". Концернът цели да сподели своя опит в производството на автомобили и технология за електрификация, за да помогне за масовото производство на електрическите самолети.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини