Колко е животът на инверторите за покривни соларни панели?

Колко дълго може соларният покрив да генерира електроенергия – това е въпрос, който зависи не само от трайността и ефективността на самите фотоволтаици, но и скритата под тях техника: инверторите, без които соларното електричество не би могло да стигне до нашите домове и електропреносни мрежи. Но колко дълготрайни са те?

Инверторът – устройство, което преобразува постоянния ток, произведен от слънчеви панели, в използваем променлив ток – може да се предлага в няколко различни конфигурации.

Двата основни типа инвертори за покривни системи са стринговите инвертори и микроинверторите. В някои случаи стринговите инвертори са оборудвани със силова електроника на ниво модул (MLPE), наречена DC оптимизатори. Микроинверторите и DC оптимизаторите обикновено се използват за покриви със засенчване или неоптимална ориентация (с изложение, различно от южно).

При приложения, при които покривът има предпочитаната ориентация и малко проблеми със засенчването, стринговият инвертор може да бъде добро решение. Стринговите инвертори обикновено се доставят с опростено окабеляване и се избира централизирано местоположение за по-лесен достъп за профилактика и ремонт от соларните техници.

Инверторите обикновено струват 10-20% от общата стойност на инсталацията на соларни панели, така че изборът на правилния е важен.

Колко издържат?

Докато слънчевите панели могат да издържат 25 до 30 години или повече, инверторите обикновено имат по-кратък живот поради по-бързото стареене на компонентите. Често срещан източник на повреда в инверторите е електромеханичното износване на кондензатора в инвертора. Електролитните кондензатори имат по-кратък живот и остаряват по-бързо от сухите компоненти, казват експерти.

Типичният централизиран жилищен стрингов инвертор издържа около 10-15 години и следователно ще трябва да бъде заменен в даден момент от живота на панелите.

Стринговите инвертори обикновено имат стандартни гаранции, вариращи от 5-10 години, често пъти с опция за удължаване до 20 години. Някои соларни договори включват безплатна поддръжка и мониторинг през срока на договора, така че е разумно да оцените това, когато избирате инвертори.

Микроинверторите имат по-дълъг живот. Те често могат да издържат 25 години, почти толкова дълго, колкото и панелите им. Според анализатори, техниците обикновено съобщават за повреди на микроинверторите със значително по-ниска честота от стринговите инвертори, въпреки че първоначалната цена обикновено е малко по-висока при микроинверторите.

Микроинверторите обикновено имат включена стандартна гаранция от 20 до 25 години. Трябва да се отбележи, че въпреки че микроинверторите имат дълга гаранция, те все още са сравнително нова технология от последните десетина години и остава да се види дали оборудването ще изпълни обещанието си за 20+ години.

Същото важи и за DC оптимизаторите, които обикновено са съчетани с централизиран стрингов инвертор. Тези компоненти са проектирани да издържат 20-25 години и имат гаранция, съответстваща на този период от време.

Сривове

Проучване на kWh Analytics установи, че 80% от повредите на соларните масиви се случват на ниво инвертор. Има много причини за това.

Според Fallon Solutions, една от причините са грешки в мрежата. Високо или ниско напрежение, дължащо се на повреда в мрежата, може да доведе до спиране на работата на инвертора; прекъсвачи или предпазители могат да бъдат активирани, за да предпазят инвертора от повреда при високо напрежение.

Понякога повреда може да възникне на ниво MLPE, ако компонентите на оптимизаторите на мощността са изложени на по-високи температури на покрива. Ако има намалено производство, това може да е резултат от повреда в MLPE.

Монтажът също има значение, той трябва да се извърши правилно. Като основно правило се препоръчва капацитетът на слънчевия панел да бъде до 133% от капацитета на инвертора. Ако панелите не са правилно съчетани с инвертор с подходящ размер, те няма да работят ефективно.

Поддръжка

За да поддържате инвертора да работи по-ефективно за по-дълъг период от време, се препоръчва да инсталирате устройството на хладно и сухо място с много циркулиращ свеж въздух. Инсталаторите трябва да избягват зони с пряка слънчева светлина, въпреки че определени марки външни инвертори са проектирани да издържат на повече слънчева светлина от други. При инсталации с множество инвертори е важно да сте сигурни, че има подходящо разстояние между всеки инвертор, така че да няма пренос на топлина между инверторите.

Най-добрата практика е да проверявате външната страна на инвертора (ако е достъпна) на всяко тримесечие. Важно е да се уверите, че няма физически признаци на повреда и че всички вентилационни отвори и охлаждащи перки са чисти от мръсотия и прах.

Препоръчва се също да планирате проверка от соларен техник на всеки пет години. Инспекциите обикновено струват някаква сума, но това си струва, а някои соларни договори имат безплатна поддръжка и мониторинг за 20-25 години. По време на проверката инспекторът трябва да провери вътрешността на инвертора за признаци на корозия, повреда или вредители.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини