Създателят на ChatGPT: Затъмняване на Слънцето е евтино решение срещу климатичните промени

Шефът на OpenAI Сам Алтман подкрепи задълбоченото изследване на слънчевото геоинженерство.

Методът цели намаляването на светлината от Слънцето чрез впръскване на аерозоли в атмосферата. Технологията би понижила средната температура на планетата и неутрализирала климатичните промени.

"Иска ми се светът да изучава повече слънчевото геоинженерство. То е толкова евтино, че някоя държава просто ще го направи, ако/когато климатичната криза стане достатъчно лоша. По-добре е да изучим метода отсега", написа Алтман в Twitter.

Според икономисти методът би бил много по-евтин и лесен за изпълнение от преустройството на цялата индустрия и закриването на производствени мощности. Изглежда мнозинството от предприемачите от Силициевата долина също харесват идеята.

"100%. Именно слънчевото геоинженерство ще има най-непосредствено действие. Имаме нужда от инструменти, готови за внедряване в мащаб, ако нещата продължат да излизат извън контрол", отговаря създателят на хостинг компанията Weebly, Дейвид Русенко. През 2018 година той прави над 300 милиона долара от продажбата й.

OpenAI стана световно известна с разработката на своя чатбот с изкуствен интелект ChatGPT. Попитан за слънчевото геоинженерство, той дава балансиран отговор, изтъкващ ползите и рисковете.

"Веднъж започнало, слънчевото геоинженерство може да се наложи да се поддържа в продължение на векове или дори повече, за да се избегнат бързи покачвания на температурата, ако не бъдат постигнати намаления на емисиите. Това повдига въпроси относно осъществимостта и устойчивостта на такъв дългосрочен ангажимент. Вземането на решение кога и как да се внедри слънчево геоинженерство би включвало сложни етични и управленски въпроси. Кой взема тези решения?", пише чатботът.

Тази година OpenAI привлече 13 милиарда долара инвестиции от Microsoft. Освен това ИТ гигантът предостави центровете си за данни за обучаването на следващата версия на ChatGPT.

Един от първите поддръжници на идеята за затъмняване на Слънцето е съоснователят на Microsoft - Бил Гейтс.

През 2021 година той финансира развитието на технологията. Проектът SCoPEx предвиждаше разпръскването на фини частици във високите слоеве на атмосферата и изучаването на ефекта от това. Реализирането на експеримента в Швеция бе спряно от екоактивисти.

Джордж Сорос е друга популярна фигура, обявила се в подкрепа на слънчевото геоинженерство. Милиардерът отправи своя призив за инвестиции в технология преди Мюнхенската конференция по сигурността, на която той говори в началото на годината.

По думите му аерозолното впръскване може да се извършва над Северния полюс и би спасило топящата се ледена покривка на Гренландия.

"С подходящи научни предпазни мерки и в консултация с местните местни общности", продължава Сорос, "този проект може да помогне за рестабилизиране на климатичната система на Арктика, която управлява цялата глобална климатична система."

Милиардерът допълва, че топенето на ледената покривка на Гренландия "представлява заплаха за оцеляването на цивилизацията ни".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини