Отмениха теста на експеримента за затъмняване на Слънцето

Американски и европейски учени отмениха спорен тестови полет с балон, който трябваше да се проведе в далечния север на Швеция през юни, част от оспорван експеримент за слънчево геоинженерство с цел изкуствено охлаждане на планетата, съобщава "Франс прес".

Екип от учени от Харвардския университет планираше да изстреля балон на голяма височина от космическата станция Esrange в шведския град Кируна, за да тества дали в бъдеще може да носи оборудване за освобождаване на отразяващи слънчевата радиация частици в земната атмосфера.

Проектът е наречен SCoPEx, съкратено от "Експеримент с контролирана пертурбация в стратосферата".

Подражавайки на ефекта от вулканични изригвания, поддръжниците на проекта казват, че технологията трябва да бъде проучена, за да се види дали тя може да се превърне в метод за борба с глобалното затопляне.

Ала проектът, подобно на самото геоинженерство, породи опасения както сред учените, така и сред природозащитниците, които казват, че технологията е опасна и рискована.

Критиците се опасяват, че инжектирането на частици в стратосферата може да увреди озоновия слой и да наруши екосистемите.

"Научната общност е разделена по отношение на геоинженерството", се казва в изявление, публикувано от Шведската космическа корпорация (SSC), която управлява Esrange.

След диалози с експерти, заинтересовани страни и Харвардския университет, "Шведската космическа корпорация реши да не провежда техническия тестов полет, планиран за това лято".

Специална комисия, създадена от Харвард за проучване на социалните и етични аспекти на проекта, също призова пробният полет да бъде отложен, за да се преразгледат последиците за коренното население саами в Швеция и страната като цяло.

Комисията препоръча "в Швеция трябва да се случи обществена ангажираност, преди да се проведат каквито и да било изследвания на SCoPEx в страната".

"Това вероятно ще отложи изстрелването на платформата до 2022 г.", посочи комисията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Иц
    ицо
    7 0
    11:45, 6 апр 2021
    Конспирациите май се сбъдват? Дано Господ да ги вразуми тези откачалки!
  • 2
    То
    това е богоборство
    1 0
    22:08, 6 апр 2021
    Който е тръгнал срещу Бога добро не е видял. Тези няма да се вразумят.
Последни новини