Отмениха теста на експеримента за затъмняване на Слънцето

Американски и европейски учени отмениха спорен тестови полет с балон, който трябваше да се проведе в далечния север на Швеция през юни, част от оспорван експеримент за слънчево геоинженерство с цел изкуствено охлаждане на планетата, съобщава "Франс прес".

Екип от учени от Харвардския университет планираше да изстреля балон на голяма височина от космическата станция Esrange в шведския град Кируна, за да тества дали в бъдеще може да носи оборудване за освобождаване на отразяващи слънчевата радиация частици в земната атмосфера.

Проектът е наречен SCoPEx, съкратено от "Експеримент с контролирана пертурбация в стратосферата".

Подражавайки на ефекта от вулканични изригвания, поддръжниците на проекта казват, че технологията трябва да бъде проучена, за да се види дали тя може да се превърне в метод за борба с глобалното затопляне.

Ала проектът, подобно на самото геоинженерство, породи опасения както сред учените, така и сред природозащитниците, които казват, че технологията е опасна и рискована.

Критиците се опасяват, че инжектирането на частици в стратосферата може да увреди озоновия слой и да наруши екосистемите.

"Научната общност е разделена по отношение на геоинженерството", се казва в изявление, публикувано от Шведската космическа корпорация (SSC), която управлява Esrange.

След диалози с експерти, заинтересовани страни и Харвардския университет, "Шведската космическа корпорация реши да не провежда техническия тестов полет, планиран за това лято".

Специална комисия, създадена от Харвард за проучване на социалните и етични аспекти на проекта, също призова пробният полет да бъде отложен, за да се преразгледат последиците за коренното население саами в Швеция и страната като цяло.

Комисията препоръча "в Швеция трябва да се случи обществена ангажираност, преди да се проведат каквито и да било изследвания на SCoPEx в страната".

"Това вероятно ще отложи изстрелването на платформата до 2022 г.", посочи комисията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Иц
  ицо
  7 0
  11:45, 6 апр 2021
  Конспирациите май се сбъдват? Дано Господ да ги вразуми тези откачалки!
 • 2
  То
  това е богоборство
  1 0
  22:08, 6 апр 2021
  Който е тръгнал срещу Бога добро не е видял. Тези няма да се вразумят.

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини