Харвардски учени ще проведат геоинженерен експеримент идната година

Учени от Харвард не се отказват от плановете си за тестване ефекта на слънчевото геоинженерество в небето над нас. Експериментът им на стойност 3 милиона долара може да се проведе най-рано идната година.

Проектът е наречен Стратосферен контролиран пертурбационен експеримент (ScoPEx) и е част от програмата за слънчево геоинженерство на Университета в Харвард.

Макар повечето изследвания върху разпръскването на химикали в атмосферата за охлаждане на планетата да се осланят на компютърни симулации, ScoPEx ще се проведе в реалния свят.

В рамките на експеримента, балон ще се издигне до стратосферата, на височина около 20 км и ще освободи малки аерозоли от калциев карбонат.

След освобождаване на товара, се очаква той да се разнесе из въздушна маса с дължина 1 км и 100 метра в диаметър. Балонът ще прелети из облака многократно в рамките на 24 часа, анализирайки поведението на частиците в небето.

Целта е да се разбере дали слънцеотразяващите частици в атмосферата могат да охладят повърхността на планетата. На практика учените пресъздават умишлено ефекта на вулканично изригване.

Но слънчевото геоинженерство е противоречиво. Някои изследвания сочат, че разпръскването на огромни количество слънцеотразяващи частици може да доведе до сериозни последици за реколтите, климатичните модели и озоновия слой.

Озоновият слой е една от причините екипът зад SCoPEx да работи с калциев карбонат – защото предишни изследвания доказали, че той е най-безопасен от гледна точка на химичния състав на стратосферата.

И все пак никой не знае до какво може да доведе слънчевото геоинженерство, което е и причината да се провеждат подобни дребномащабни експерименти, при които в атмосферата ще бъде разпръснато количество частици, равняващо се на емисиите от едноминутен комерсиален полет.

Дори и експериментът да се окаже успешен и да демонстрира, че слънчевото геоинженерство е нещо, което потенциално би могло да се използва в широки мащаби – то не е панацея в борбата срещу глобалното затопляне.

Драстичното намаляване стойностите на въглеродните емисии трябва да е първата реакция на човечеството в отговор на климатичните промени, защото те са в основата на проблема, а слънчевото геоинженерство няма да успее да се справи с други пречки, като окисляването на океаните, например.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини