Млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко, БАБХ ще повтори изследването

Изображение 1 от 2

    След изследването на сдружение "За достъпна и качествена храна" на млечните продукти у нас, което установи, че обявени за овчи и биволски сирене съдържат над 50% краве мляко, а марка биволско сирене не съдържа нито грам биволско мляко, представителите на Българската агенция по безопасност на храните се срещнаха с председателя на сдружението. 

    Срещата е по инициатива на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, като в нея са участвали изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, председателят на "За достъпна и качествена храна" д-р Андрей Велчев, както и ресорният заместник изпълнителен директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

    Става ясно, че БАБХ не може да вземе мерки, но ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод.

    Причината е, че е използван метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия Европейски съюз.

    Изпълнителният директор на БАБХ е обяснил, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

    Патарински е посочил, че БАБХ е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти.

    "Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите", казал шефът на БАБХ. 

    Д-р Галя Викьова е разяснила, че при извършвания официален контрол БАБХ проверява не само безопасността, но и качеството на храните.

    Тя обаче подчертала, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

    На срещата е обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще.

    Източник: offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини