Фермери поискаха изплащане на обещаните компенсации заради войната в Украйна

Фермерите не са получили обещаните компенсации заради войната в Украйна. Това каза председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров по време на пресконференция.

„Подписахме меморандум за прекратяване на протестните действия, в който една от точките беше пълното изплащане на компенсаторната подкрепа на Украйна. Тези хора, които плащат данъците си, не са получили нито една стотинка, въпреки меморандума”, заяви Зоров.

Няколко организации на животновъди се противопоставиха на политиката на правителството в сектора. Според тях тя води до унищожаване на българското млечно животновъдство. Те алармираха за проблемите и представиха конкретни искания за излизане от кризата. Част от фермерите поискаха и оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Фермерите настояват до края на седмицата да бъдат изплатени средствата, които са записани в меморандума.

Цанко Цанев, представител на Асоциацията на земеделски производители, каза, че фермери масово ликвидират животните си. Според него трябва да се вземат спешни мерки и парите, които са им били обещани по време на протестите, да бъдат изплатени.

Председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов обясни, че 50% от млечните продукти, които консумираме, се внасят отвън. “Искаме оставката на министър Вътев заедно с неговия кабинет. Той ни излъга”, обяви Синапов. Той загатна, че в деня на изборите може да призове за протестни действия.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини