Спецзвено ще проверява за растителни мазнини в млечните продукти

Спецзвено към Министерство на земеделието, храните и горите ще проверява за съдържане на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен.

„Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти“., отсече Порожанов. „Някои ферми влагат растителни мазнини, това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали“, подчерта той.

В началото на седмицата МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само истински млечни продукти – с мляко или имитиращи – с растителни мазнини.

Специализирано звено към министерството ще извършва проверки. Където има съмнение за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти, там ще са екипите на министерството, обясни министърът.

Министър Порожанов заедно с председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни  Десислава Танева и кмета на Сливен Стефан Радев откриха най-голямото животновъдно изложение у нас.

Продукти от над 15 български ферми се предлагат по време на най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще продължи до 29 април до Сливен (на разклона за с. Мечкарево). Посетителите могат да закупят млечни и месни продукти, вино и мед. На изложението са представени над 700 елитни животни под селекционен контрол.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини