Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

Българският патриарх Негово Светейшество Неофит назначи свещеници от София в руската черква „Св. Николай Мирликийски”. Заповедта на патриарх Неофит е от днес, 25 септември, три дни след като храмът бе затворен. Решението е в изпълнение на правомощията на Негово Светейшество и като Софийски митрополит.

„Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа”, гласи съобщението на патриаршеския сайт.

Мотивите за това решение са израз на грижа за вярващите. Така се запазва добрият ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, се казва в съобщението.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и очаква съдействие от руското посолство в София за отваряне на храма.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето Първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

Припомняме, проблемите в Руската черква започнаха при предишния предстоятел на храма – Филип Василцев, който направи всичко възможно да отстрани българските свещеници, които работеха там и да изгони българските енорияши.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини