РПЦ назначи нов настоятел на Руската църква в София

Светият Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската и Австрийската епархия, за настоятел на Руската православна църква в София. Това съобщи ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзките на Църквата с обществото и медиите Владимир Легойда, цитиран от ТАСС.

"За представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх и настоятел на Подворието на Руската православна църква в София Светият синод назначи клирика на Виенската и Австрийската епархия протойерей Владимир Тишчук", заяви Легойда.

Преди това тази длъжност се заемаше от архимандрит Васиан, който заедно с двама беларуски свещеници беше експулсиран от страната. Според Легойда Светият синод на Руската православна църква е изразил "категоричен протест във връзка с грубите и дискриминационни действия на българските власти за изгонване от страната под измислен предлог" на представители на Руската православна църква. 

БТА припомня, че храмът „Св. Николай Мирликийски" в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на руското посолство в България, което съобщи, че църквата на този етап ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква. След затварянето на църквата, граждани се събраха пред сградата, запалиха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена. Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) проверка по два сигнала за собствеността на храма. От прокуратурата обясниха, че въпросът за това кой е собственик на парцела и храма може да бъде решен в съда, ако бъде заведен иск относно правото на собственост. Констативният нотариален акт може да бъде обявен за нищожен от съда, посочиха от държавното обвинение. Със заповед на 25 септември българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. От Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини