БСП иска оставката на Румяна Желева като външен министър

Румяна Желева трябва да подаде оставка като министър на външните работи на България заради срама, който ни нанесе, каза във Варна Деница Златева, международен секретар на БСП. От партията призоваха премиера Бойко Борисов да оттегли Желева от поста й.

Желева показа явно непознаване на тематиката при изслушването й като кандидат за еврокомисар, посочи Златева. Според нея външен министър не може да проявява такава некомпетентност по международни проблеми и е редно да не заема този пост. Златева участва в двудневна национална младежка среща на представителите на БСП в местната власт и местното самоуправление, която се провежда във Варна.

На форума присъства и лидерът на червените Сергей Станишев. Той заяви, че ако Румяна Желева стане еврокомисар, ще бъде с много нисък авторитет в ЕК. По думите му, истинският проблем на българската кандидатура е нивото й на компетентност. Правителството трябваше да подходи много по-сериозно по този въпрос, каза Станишев. Според него отговорността за създалата се ситуация е изцяло на премиера Бойко Борисов.

Според бившия премиер сериозен пропуск се е оказала липсата на дискусия за избор на кандидат и за това по какъв начин да се вземе най-силния ресор, в който да има и политика, и финансов ресурс. "Аз съм казвал не веднъж, че при друга кандидатура България можеше да получи много по-силен ресор, дори и поста заместник-председател на Европейската комисия", посочи още Станишев.

"Виждаме, че целият държавен ресурс е впрегнат в това да се брани госпожа Желева и темата, свързана с деклариране на фирми. Интересното е, че Министерството на правосъдието обяви, че Желева не е нарушила закона, тъй като правилникът на парламента не е закон. Това е призив от правителството да не се декларират конфликти на интереси", каза лидерът на червените.

Според бившия премиер случаят с Желева е сериозен удар по имиджа на България. "Управляващите в България трябва най-сетне да разберат едно нещо, че тук все още могат да правят каквото си поискат, но в ЕС този подход не върви. Когато се подхожда по този начин, в Европа ни коригират", посочи Станишев.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини