Руската автоматична станция "Луна-25" се разби

Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал, след като автоматичната станция "Луна-25" излезе от контрол и се разби в естествения спътник на Земята, предадоха осведомителните агенции, като цитираха Роскосмос.

От руската космическа агенция заявиха, че е са изгубили контакт с апарата, след като вчера беше съобщено за възникнал проблем по време на подготовката на "Луна-25" за кацане. Сондата трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната утре, 21 август.

"Апаратът тръгна в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в изявление на Роскосмос, цитирано от Ройтерс. Сформирана е специална междуведомствена комисия, която  ще разследва причините за загубата на "Луна-25", чиято мисия породи надежди в Москва, че страната се завръща в лунната надпревара.

Провалът за мисията подчертава упадъка на космическата мощ на Русия след успехите, постигнати в космическата надпревара по време на Студената война. Москва първа изстреля спътник в околоземна орбита - "Спутник-1", през 1957 г., а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 г.

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 г., когато беше изстрелян апаратът "Луна-24". По това време начело на СССР беше Леонид Брежнев, припомня Ройтерс.

По предварителния план "Луна-25" трябваше да извърши меко кацане на Южния полюс на естествения спътник на Земята на 21 август.

Русия се надпреварваше с Индия за този район на Луната. Индийският апарат "Чандраян-3" е планирано да кацне на Южния полюс в следващите дни.  В по-широк план конкуренцията е също с Китай и САЩ, чиито лунни амбиции са в доста напреднал етап.

"Чандраян-3" трябва да кацне на Луната на 23 август", съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO) в профила си в социалната мрежа Екс, доскоро известна като Туитър. Публикацията се появи по времето, когато стана ясно, че руската мисия се е провалила, отбелязва Ройтерс.

Руските официални лица се надяваха, че мисията "Луна-25" ще покаже, че страната може да се конкурира със суперсилите в космоса въпреки постсъветския си упадък и огромните разходи, свързани с войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Системата за контрол на полети беше уязвима област, която трябваше да премине през много поправки", каза Анатолий Зак, създател и издател на сайта www.RussianSpaceWeb.com, който следи руските космическите програми.

Според него Русия е избрала много по-амбициозен план за кацане на Луната, преди да предприеме по-лесна орбитална мисия - обичайната практика за СССР, САЩ, Китай и Индия.

Преди повече от десетилетие неуспехът на проекта "Фобос - грунт" от 2011 г. към един от спътниците на Марс подчерта предизвикателствата пред космическата програма на Русия: апаратът не успя дори да излезе в околоземна орбита и се разби, падайки в Тихия океан през 2012 г.

В крайна сметка в първото десетилетие на 21-ви век Русия се спря на идеята на мисията "Луна-25" до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Автоматичната станция успя да излезе от орбитата на Земята.

Но неуспехът й означава, че Русия може и да не е първата, която ще вземе проби от замръзналата вода, която според учените се намира на Южния полюс на Луната.

Не е ясно засега какво ще е дългосрочното въздействие на провалената мисия върху лунната програма на страната, която предвижда още няколко подобни изстрелвания в следващите години, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини